Tako Rozman odgovarja na očitke o "seznamu odpisanih"

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Rozman je zatrdil, da so liste služile kot orientacija za zdravnike, nikakor pa to niso bili t. i. "seznami odpisanih".
Oglej si celoten članek

Stanje stanovalcev so želeli oceniti pred okužbo

"Na nobeni točki nismo zapirali poti v bolnišnice tistim, ki bi to potrebovali. Smo se pa odločili za triažo, da se stanovalcem ne bi naredila škoda. Vsi vemo, da je lahko nekdo pri 85. letih polno funkcionalen, potem pa postane povsem vezan na posteljo. Želeli smo se izogniti temu, da bi ga videli šele v tem stadiju in bi ga takrat po nepotrebnem podcenili ter sklepali, da je na zadnji stopnji bolezni," je direktor Univerzitetne klinike za pljučne bolezni in alergijo Golnik Aleš Rozman na današnji tiskovni konferenci vlade odgovoril na očitke o t. i. "seznamih odpisanih".

"Te liste, ki ste jih videli v zadnjih dneh, so nastale na podlagi priporočil, ki jih je podala stroka paliativne medicine," je pojasnil. Po njegovih besedah niso služile za to, da bi nekoga odpisali, temveč za zdravnike, da bi se lahko hitro orientirali in ugotovili, kako ravnati s pacientom.

Slovenija Minister besen na direktorja doma v Ljutomeru

Tudi v domovih so poskrbeli, da je bila določena oskrba, recimo kisik, antibiotiki ipd., zato naj bilo zdravljenje znotraj domov zelo podobno kot v bolnišnicah. "Ni tako, da so v bolnišnici kar vsi ozdravili. Tudi v bolnišnicah so bili izidi za mnoge neugodni," je dodal Rozman.

Želeli so se izogniti scenariju Diamond Princess

Dejal je, da so že takoj po tem, ko je covid-19 zašel v prvi dom za starejše v Sloveniji, opazili, da bi to znala postati velika težava. "V Sloveniji je namreč več kot 100 domov za starejše, ki nikakor niso bili pripravljeni na epidemijo. Niti ni bilo nikoli mišljeno, da bi se v domovih odvijale večje zdravstvene aktivnosti. A hitro smo videli, tudi na zgledu križarke Diamond Princess, da se lahko bolezen hitro širi. Tako smo morali zaščititi tudi domove za starejše," je dodal Rozman.

Poudaril je, da so v domovih starejši ljudje, med katerimi so številni kronični bolniki, ki imajo številne dejavnike tveganja za hujši potek bolezni. Težavo je predstavljalo tudi pomanjkanje zaščitne opreme, osebja ter znanja v domovih.

"Zato se je začela spontano oblikovati koordinacija, ministrstvo za zdravje pa nas je povezalo na nacionalni ravni in imenovalo posamezne regijske koordinatorje. Sodelovali smo z negovalci, higieniki, medicinskimi sestrami, strokovnjaki za preprečevanje okužb ter s predstavniki domov za starejše," je pojasnil. Izvedli so različna izobraževanja oz. treninge osebja, pomagali pri dobavi zaščitne opreme in svetovali vodjem domov.

dezurni@zurnal24.si

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 5

  • 11:26 6. Junij 2020.

    Aleš Rozman seveda zagovarja svojo stroko, ki je na enem delu sicer delala dobro, na drugem pa zelo slabo. Rezultati …

  • 13:03 5. Junij 2020.

    A pred korono pa vas niso zanimali starejši kakšne bolezni imajo in so umirali zaradi navadne gripe. Kako ste se …

  • 12:44 5. Junij 2020.

    Levičarji so najbulj pošteni ljudje po vojni so dobili zemljo v upravljanje pa niso znali delati isto je danes.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.