Takšna je meja veljavnosti covid potrdil

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Infektologinja Mateja Logar je pojasnila, kakšne so omejitve trajanja potrdila o cepljenju in nadalje, kaj bo s poživitvenim odmerkom in statusom prebolevnikov.
Oglej si celoten članek

''Trenutno je Slovenija tako kot ostale evropske države sprejela sklep, da se ne opredelimo do veljavnosti cepljenja navzgor,'' je dejala vodja svetovalne skupine za covid-19 Mateja Logar. O tem bodo odločali, ko bo na voljo več podatkov. Kot je pojasnila, so lahko ti, ki so se cepili januarja, brez skrbi glede veljavnosti covid potrdila, saj se je odstranila doba za veljavnost cepljenja. Velja torej, da ni zgornje meje, do kdaj cepljenje velja.

Kaj bo s tretjim, poživitvenim odmerkom?

Tretji odmerek je v številnih raziskavah bil pokazan kot zelo učinkovit, saj je koncentracija protiteles po prejetem odmerku bistveno višja kot po drugem odmerku. Obenem je Logarjeva zatrdila, da se število neželenih učinkov cepljenja ne poveča. Glede na to, da se FDA in EMA še nista formalno izrekla o nujnosti poživitvenega odmerka, je dejala, da ''v tem trenutku še ne moremo reči, ali res vsi potrebujejo poživitveni odmerek.''

Evropska regulativa opredeljuje, da se cepimo primarno z istim cepivom, a gre tu zgolj za priporočilo. ''Pri cepivu drugega proizvajalca gre za rabo, ki ni opredeljena v navodilih, ki je priložena navodilom za uporabo cepiva,'' je pojasnila. Enako velja za tretji odmerek, ki trenutno še ni odobren za splošno populacijo. Čeprav gre pri koristnosti tretjega odmerka za nedvomno strokovno odločitev, ostaja pravno-formalna odgovornost na posamezniku, je dodala.

S tretjim odmerkom tako po priporočilih cepijo vse, pri katerih je minilo več kot 6 mesecev od polnega cepljenja. Posebej se priporoča za ranljivejše skupine.

Po trenutnih priporočilih so za tretji odmerek predvidena mRNA cepiva, ne vektorska.

Slovenija Logar: PC pogoj je političen ukrep

Status prebolevnika ostaja pri 6 mesecih

Glede na to, da med osebami, ki potrebujejo bolnišnično oskrbo ob okužbi s covid-19, prebolevnikov ni, se poraja vprašanje, zakaj jim ne podaljšamo statusa prebolevnikov. V sosednji Italiji ga namreč pridobijo za 1 leto, na Hrvaškem pa 9 mesecev.

Kot je v zvezi s tem pojasnila Logarjeva, v Sloveniji ''upoštevamo priporočila evropske direktive, ki zaenkrat priporoča status v dolžini 6 mesecev.'' Obenem je dodala, da bi se to lahko spremenilo, ko bo na voljo več podatkov.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 14

  • 08:38 29. September 2021.

    ...se je odstranila doba za veljavnost cepljenja ( Se enostavno uvede!!) - ''v tem trenutku še ne moremo reči, ali …

  • 00:33 29. September 2021.

    cepljeni v bolnišnicah, pa se prosto gibajo, prebolelnikov pa ni, pa ne podaljšajo statusa, kot imajo to drugje. kako potem …

  • F16
    21:28 28. September 2021.

    Važno, da smo pravno odgovorni sami! Če ste tako prepričani v dobro cepiva bodite pošteni in prevzemite odgovornost. Ne pa …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.