Nove napovedi podražitev

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Nove napovedi podražitve zaradi višjih stroškov dela.
Oglej si celoten članek

Zaradi zvišanja minimalne plače po poročanju Večera podražitev storitev napovedujejo Mariborski vodovod, Nigrad in Pogrebno podjetje. Razlog je po poročanju časnika predvsem zakonsko zvišanje minimalne plače za skoraj 20 odstotkov, deloma pa tudi rast drugih stroškov.

Občini je predlog za osemodstotno podražitev oskrbe z vodo že poslal Mariborski vodovod, ki predlaga, da bi se cena kubičnega metra pitne vode podražila za šest centov, z 68 na 74 cente (brez DDV). Predlagajo tudi dvih omrežnine, s sedanjih 3,41 na 3,66 evra.

Slovenija Več za plače, višje položnice?

Povprečno gospodinjstvo v Mariboru, ki mesečno porabi 16 kubičnih metrov vode, bo, če bo mestni svet predlog potrdil,  po izračunih časnika za pitno vodo na mesec plačevalo 1,21 evra (brez DDV) ali 1,33 evra (z DDV) več kot doslej.

Dvig cen zaradi uskladitve plač z zakonom o minimalni plači je občini predlagal tudi Nigrad. Cena odvajanja odpadnih voda bi se tako lahko zvišala za deset odstotkov, kar bi povprečno gospodinjstvo, ki porabi 16 kubičnih metrov pitne vode, stalo dodatnih 48 centov mesečno. 

Slovenija Zaradi te spremembe nujno preverite plačilne liste!

Spremembe Na boljšem ali slabšem: Višja plača, a nižji socialni transferji

Foto: Profimedia voda pipa

Tudi podražitev odvoza odpadkov?

Ali bo po lanski podražitvi odvoza odpadkov prišlo do podražitve le tega tudi letos, še ni znano, saj pri Snagi izračune še pripravljajo, je pa po poročanju Večera bolj jasno, da se bodo podražile tudi cene Pogrebnega podjetja Maribor. To je občini po pisanju časnika predlagalo zvišanje grobnine za enojni grob za 5,7 odstotka, letno naj bi torej najemniki namesto dosedanjih 20,19 evra plačevali 21,38.

Pisali smo že, da bodo zaradi višje minimalne plače dražji domovi za starejše in socialnovarstveni zavodi.

Višje cene Po novem letu nova podražitev: Plačevali boste za pet do osem odstotkov več!

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 5

  • 19:36 14. Januar 2020.

    nikoli mi nihče ne pojasni kako ima lahko delavka v avstrijsti trgovini, primerljivi z našo, 1500€ neto plače, medtem ko …

  • 19:26 14. Januar 2020.

    revež ostaja revež in to je slovenček, uspeše je pa lahko samo baraba in nihče drug v tej gnili državi …

  • 14:12 14. Januar 2020.

    Dvig minimalne plače pomeni manjše težave v življenju. Ne glejte ozko. Vir: https://slo-tech.com/novice/t758672#crta

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.