Slovenija
8746 ogledov

Na boljšem ali slabšem: Višja plača, a nižji socialni transferji

Družinske finance Profimedia
Na ministrstvu ocenjujejo, da ne bo bistvenih negativnih sprememb pri razpoložljivem dohodku.

Po novem letu se bo v skladu z Zakonom o minimalni plači povišala minimalna plača, ki bo od 1. januarja do 31. decembra 2020 znašala 940,58 evra bruto.

Zakon prinaša še eno spremembo, namreč, da se od 1. januarja 2020 naprej iz minimalne plače izvzamejo tudi vsi dodatki. Novela uvaja tudi, da mora najnižji prejemek za polni delovni čas za 20 odstotkov presegati izračunane minimalne življenjske stroške. Omejena je tudi zgornja meja minimalne plače, ki ne sme biti višja od 140 odstotkov minimalnih življenjskih stroškov. 

Sindikati ob tej spremembi opozarjajo, da bi lahko pri nekaterih delodajalcih prišlo do nepravilnega obračunavanja plače, tako da bi se določeni dodatki všteli v minimalno plačo. Zaposlene zato pozivajo, naj preverjo plačilne liste za januar in naj se v primeru suma, da je do nepravilnosti prišlo, obrnejo na njih. V mesecu februarju bodo organizirali dan odprtih vrat za vse zaposlene, ki mislijo, da jim je bil pri izračunu plače za mesec januar kršen zakon.

Denar Slovenija Zaradi te spremembe nujno preverite plačilne liste!

Zaradi povišanja minimalne plače se bodo verjetno nekaterim znižali socialni transferji, a ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ki ga vodi Ksenija Klampfer ocenjujejo, da pri posameznikih oz. gospodinstvih z najnižjimi dohodki iz zaposlitve brez prihodkov ali premoženja do bistvenih negativnih sprememb pri razpoložljivem dohodku (seštevek dohodkov iz dela, transferjev, davkov itd.) ne bo prišlo. 

Ministrstvo: Višja plača pomeni višjo pokojnino

"Potrebno se je zavedati, da višje plače, tudi ob morebitnem nespremenjenem mesečnem razpoložljivem dohodku posameznika, dolgoročno zagotavljajo tudi višjo socialno varnost, npr. višje pokojnine, višje starševsko nadomestilo, višjo bolniško in drugo," poudarjajo pri MDDSZ. "Stališče ministrstva je, da z navezavo na minimalne življenjske stroške vzpostavimo smiselno razmerje med dohodki delovno aktivnih in delovno neaktivnih oseb. Dvig minimalne plače je bil smiseln in potreben tudi zaradi dviga osnovnega minimalnega dohodka posameznikov v letu 2019 z vidika ohranjanja razmerij oz. stimulacije za delo in zmanjševanja pasti neaktivnosti." 

Delavec Slovenija Tako bedne so plače v Sloveniji

Ne glede na navedeno, poudarjajo, da sta tako njihovo ministrstvo kot ministrstvo za finance določene ukrepe in politike prilagodili tudi z vidika sprememb na področju minimlane plače. "MDDSZ je 23. januarja 2019 sprejelo Odredbo o uskladitvi mej dohodkov za letne pravice za leto 2019, s katero so se prilagodile meje razredov, ki določajo upravičenost in obseg transferjev pri otroških dodatkih, državni štipendiji, znižanega plačila vrtca in subvencije malice oz. kosila za učence in dijake," razlagajo pri ministrstvu. "Na predlog finančnega ministrstva oz. vlade pa so bile 23. oktobra 2019 sprejete tudi spremembe davčne zakonodaje, ki z višjo splošno davčno olajšavo in določenimi spremembami pri dodatni splošni olajšavi prav tako odgovarjajo na spremembe na področju minimalne plače."

Konkreten primer: Premik iz tretjega v četrti dohodkovni razred

Kot ugotavljamo v prispevku Starša na minimalcu sta že skoraj bogataša, bi lahko štiričlanska družina, v kateri sta starša na minimalni plači, in sedaj sodi v tretji dohodkovni razred (odvisno od premoženja, dodatkov in regresa), po novem letu skoraj zagotovo padla od četrtega. 

Vrtec Slovenija Starša na minimalcu sta že skoraj bogataša

Štiričlanska družina z dvema vrtčevskima otrokoma v tretjem dohodkovnem razredu, pri čemer je eden v prvem, eden pa v drugem starostnem odbobju, tako recimo prejme otroška dodatka v višini 76,27 (1. otrok) in 85,25 evra (2. otrok) evra ter plačuje za otroka v vrtcu 20 odstotkov polne cene vrtca, ki v MOL znaša 71,6 evra (1. otrok) in 88,13 evra (2. otrok). 

Ista družina bi, če bi padla v četrti dohodkovni razred, prejela 60,16 (1. otrok) in 68,64 evra (2. otrok) otroškega dodatka, pri plačilu vrtca pa bi morala plačati 30 odstotkov cene, ki v MOL znaša 106,59 (1. otrok) in 132,19 evra (2. otrok).

V prvem primeru pomeni, da otroški dodatek zadostuje za kritje stroškov vrtca, v drugem ne - za to jim zmanjka približno 110 evrov, kar pomeni, da bo po pokritju teh stroškov toliko manj ostalo od sicer višje plače. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 50
 • srecnii 09:43 04.januar 2020.

  Za brezposelne je min.plača nepomembna saj imajo zahteve vsaj 900neto plače ali 1000 neto++++ min.plača je samo za obstoječe zaposlene na min.plači.

 • kmetek 08:25 04.januar 2020.

  Ministrstvo: Višja plača pomeni višjo pokojnino ne me smejat......

 • Avatar praufo
  praufo 19:29 03.januar 2020.

  dejstvo je, da premalo folka dela in predvsem to, da delo ni plačano ... naj mi kdo pojasni zakaj ima trgovka v avstriji 1500€ neto ... kako je to možno? pa da ne bi kdo bluzil o večji produktivnosti, ker ...prikaži več sem bil večkrat v avstriji in nič več de delajo kot tukaj ... pri nas pa minimalc, po zaslugi levice bo celo 700€ ... pa kje mi živimo ? v nekem pokradenem kurčevem slovenistanskem bananistanu ... 30 let bluzijo o neki produktivnosti, medtem se pa veselo krade ... pa kdo bo sploh še delal?