Slovenija
29465 ogledov

Starša na minimalcu sta že skoraj bogataša

Vrtec
1/3
V razredih, kjer imata starša z dvema otrokoma lahko največ minimalno plačo, je več kot sedemdeset tisoč družin.

Prejšnji teden smo poročali o tem, kako nizke so plače v Sloveniji. Kar četrtina ljudi nima niti 700 evrov neto plače. Pri tem podatku niso upoštevani regresi, nagrade, božičnice, morebitni drugi dohodki in premoženje, zato smo ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve prosili za podatke, v kateri razred sodijo prejemniki otroških dodatkov.

Podatki so kar pretresljivi. Kar 18 tisoč družin spada v prvi razred, kar pomeni, da nimajo več kot 188 evrov na družinskega člana. To pomeni, da celo šestčlanska družina nima niti dveh minimalnih plač ali ene povprečne plače, družina z dvema otrokoma pa ima lahko največ 564 evrov prihodkov, kar je manj kot ena minimalna plača.

Povedano drugače, da bi bila starša s povprečnima plačama v prvem dohodkovnem razredu, bi morala imeti deset otrok.

V prvem razredu je otroški dodatek za prvega otroka 117,05 evra, za drugega 128,75 evra.

Če ne vidite grafa, kliknite tukaj ali na Preberite celoten članek. 

V drugem dohodkovnem razredu je skoraj 22 tisoč družin, ki imajo lahko največ 313,37 evra dohodka na osebo. V tem razredu so družine z enim otrokom, ki imajo do 940 evrov prihodkov na mesec (torej manj kot dve minimalni plači in manj kot eno povprečno) in družine z dvema otrokoma, kjer starša zaslužita do 1253 evrov na mesec, kar je manj kot dve minimalni plači.

Da bi bila starša z dvema otrokoma in povprečnima plačama v tem razredu, ki morala imeti šest otrok. Otroški dodatek v tem razredu je 100,08 evra za prvega in 110,63 za drugega otroka.

Delavec Slovenija Tako bedne so plače v Sloveniji

Starša na minimalcu z dvema otrokoma sta v tretjem razredu

V tretjem dohodkovnem razredu so tričlanske družine, ki imajo do 1128 evrov prihodkov, torej eno povprečno plačo ali manj kot dve minimalni, ter štiričlanske družine, kjer starša skupaj zaslužita 1500 evrov na mesec.

Starša, ki imata povprečni plači in dva otroka, sta v šestem dohodkovnem razredu.

Družina z dvema otrokoma, kjer imata oba starša minimalno plačo, bi tako sodila v tretji razred, skupaj pa je družin v takem ali slabšem položaju skoraj 60 tisoč, torej čez prst skupaj več kot dvesto tisoč ljudi.

In še primer štiričlanske družine, kjer imata starša povprečni plači. Da bi bila v tretjem dohodkovnem razredu, bi morala imeti štiri otroke.

Kmalu bosta starša z minimalno plačo in dvema otrokoma v četrtem razredu

Prav lahko pa bi družina z dvema otrokoma, kjer sta starša na minimalni plači, sodila tudi v četrti dohodkovni razred, odvisno od višine regresa in dodatkov, ki jih prejemata k plači. Zagotovo pa bo takšna družina v četrtem dohodkovnem razredu po novem letu, ko se zviša minimalna plača.

V prvem, drugem, tretjem in četrtem razredu (kjer bodo po novem letu štiričlanske družine z dvema minimalnima plačama) je skupaj skoraj 76 tisoč družin.

Največ družin je v petem dohodkovnem razredu, a je treba pri tem opozoriti, da razredi niso enako veliki. V drugem razredu je razpon dohodka na osebo 125 evrov, podobno kot v petem in šestem (114 evrov), medtem ko sta tretji in četrti razred pol ožja, razpon dohodkov je le slabih 63 evrov. Če bi ju sešteli, da bi bila širina razreda bolj primerljiva s petim razredom, bi bilo v obeh skoraj enako število družin, v petem okrog štiri tisoč več.

Zgornja razreda sta še širša, široka sta 190 oziroma 177 evrov, družine, kjer dohodek presega 1034,14 evra na družinskega člana, pa niso upravičene do otroških dodatkov.

V petem dohodkovnem razredu ima lahko družina do 553,63 evra prihodkov na družinskega člana, kar v primeru dveh staršev in enega otroka pomeni 1660,89 evra mesečnih prihodkov, torej dve plači okrog 800 evrov. Starša z dvema otrokoma imata lahko okrog 1100 evrov mesečnih prihodkov, povprečna plača z regresom pa bi ju "vrgla" v šesti dohodkovni razred.

V šestem dohodkovnem razredu ima družina z dvema otrokoma lahko 2674 evrov prihodkov, torej dve plači manj kot 1300 evrov neto, saj je treba upoštevati še regres, v sedmem razredu sta starša z dvema otrokoma, če nimata več kot 1717 evrov prihodkov vsak, v osmem razredu pa je meja več kot tisoč evrov prihodkov na družinskega člana, kar v primeru štiričlanske družine pomeni 4137 evrov mesečnih prihodkov.

Koliko družin presega cenzus in sploh ne vložijo vloge za odmero pravic iz javnih sredstev, na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve ne vedo. Glede na podatke o plačah, ki smo jih objavili pred kratkim, pa jih ni prav veliko.

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 13
  • psychocandy7 10:46 06.december 2019.

    kaj naj bi bilo sporočilo tega članka?

  • miho 08:03 06.december 2019.

    Ne kvasite bučk. Starša na minimalcu morda res nista revna, nista pa še bogata. Med revnimi in bogatimi je v srednjem sloju najprej delavski razred, nato pa razred t.i. "belih ovratnikov" in še višje višji srednji sloj. Šele nato pridejo ...prikaži več bogati, ki jih je v vsaki družbi samo 1 %.

  • Rudman 15:00 05.december 2019.

    V avstriji ti pripada otroski dodatek, ne glede na visino dohodka. Eno leto vrtca pred solo je obvezno in zato brezplacno. Vsako leto septembra za vsakega otroka se dobi 100€ kot pomoc za solske potrebscine. Knjige in delovni zvezki max ...prikaži več 30€ na leto na otroka (osnovna sola 1-3 razred je tako). In da nebo kdo govoril, da si to izmisljujem, ker zivim v AT.