Slovenija
9932 ogledov

Po novem letu nova podražitev: Plačevali boste za pet do osem odstotkov več!

Evro Profimedia
Zaradi višje minimalne plače bodo dražji domovi za starejše in socialnovarstveni zavodi.

Skupnost socialnih zavodov Slovenije napoveduje, da stanovalce v domovih za starejše in posebnih socialnovarstvenih zavodih po novem letu čaka nova podražitev cen oskrbe. "Podražitve bodo posledica spremembe obračunavanja in dviga minimalne plače v januarju 2020, zaradi česar se bodo stroški dela v domovih za starejše in posebnih zavodih povečali za od pet do osem odstotkov," napovedujejo pri SSZS. "Izvajalci institucionalnega varstva bodo zato primorani izvesti novo uskladitev višine oskrbnin s stroški dela. Tokratni dvig stroškov dela bo omejen na zaposlene, ki v domovih zagotavljajo storitve oskrbe, te pa prek oskrbnin plačujejo stanovalci sami, njihovi svojci ali občine."

"Zaposleni v domovih za starejše in posebnih zavodih si zaslužijo primerno plačilo, saj opravljajo zahtevno in odgovorno delo. Njihova delovna mesta so del sistema plač v javnem sektorju, ki je izrazito nestimulativen za delavce s srednješolsko ali nižjo stopnjo izobrazbe, zato se raje odločajo za delo v drugih panogah, v domovih pa se veča kadrovska luknja."

Jaka Bizjak, sekretar Skupnosti socialnih zavodov Slovenije

Sekretar SSZS Jaka Bizjak opozarja, da tudi tokratni dvig minimalne plače razkriva nepravičnost slovenskega sistema, saj se bodo stroški višjih plač oskrbnega osebja preprosto prevalili na pleča stanovalcev, njihovih svojcev in občin. "Problematiko bi lahko ublažil težko pričakovani zakon o dolgotrajni oskrbi, a kot lahko vidimo, se javna razgrnitev novega osnutka zakona kljub zatrjevanju, da gre za prednostno nalogo celotne vlade, vztrajno prelaga v prihodnost," poudarja Bizjak. "V prazničnih dneh se bodo po domovih za starejše in posebnih zavodih po Sloveniji zvrstili številni dogodki, na katerih bomo s stanovalci pričakali decembrske dobre može in si zaželeli čim več zdravja in lepega v prihajajočem letu. Hkrati jim bomo žal morali povedati, da jim novo leto prinaša tudi višje cene oskrbe."

Uskladitev cene zaradi višjih stroškov dela

Metodologija za določanje cen socialnovarstvenih storitev Oblikovanje cen socialnovarstvenih storitev določa Pravilnik o metodologiji za oblikovanje cen socialnovarstvenih storitev. Ta v 40. členu določa, da ob redni uskladitvi, ki se izvede vsako leto 1. marca, lahko izvajalec uskladi ceno tudi, če se stroški dela iz prve alineje prvega odstavka istega člena spremenijo za več kot 1,5 odstotka od zadnje uskladitve.

Denar Slovenija Zaradi te spremembe nujno preverite plačilne liste!

Upokojenec | Avtor: Saša Despot Saša Despot

"Kot posledica spremembe minimalne plače v januarju 2020 se bodo stroški dela v domovih za starejše in posebnih zavodih povečali za od pet do osem odstotkov," poudarjajo pri SSZS. "Izvajalci institucionalnega varstva bodo zato primorani izvesti novo uskladitev višine oskrbnin s stroški dela."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 17
  • tudbognasvečnereši 12:16 23.december 2019.

    Daj slo ovcam 400eur max. plače, pa bodo ovce še vedno meketale kako jim nič ne manjka, in kako je vse dobro.

  • Naklonsky 08:00 06.december 2019.

    Rezultati šarcizma.

  • Hersonissos 07:52 06.december 2019.

    Še marsikaj se bo po 1. podražilo. Krivi smo pa vsi mi, ki tej bandi to dopuščamo. Treba se je upreti, iti na ulice ampak ne peščica vsi, cela Slovenija. Ko bi bil kaos na ulicah potem bi politiki vedeli ...prikaži več no zdaj gre pa zares in se ne bi več z nas norca delali in sprejeli marsikateri pogoj. Tako si pa mislijo, zakaj bi kaj spremenili na bolje saj se vsi strinjajo s takšnim stanjem mal po forumih pojamrajo in to je to.