Slovenija
8801 ogledov

Več za plače, višje položnice?

Ženska s kalkulatorjem
Dvig minimalne plače bi lahko za seboj potegnil vrsto podražitev.

Novo leto običajno prinese se seboj spremembe cenikov. V letošnjem letu bi na spremembe cen nekaterih storitev lahko posredno vplival tudi dvih minimalne plače, poleg ostalih dejavnikov, ki jih je treba upoštevati. Kaj lahko pričakujemo?

V družbi JP Voka Snaga od začetka letošnjega leta minimalno plačo prejema 97 zaposlenih. "Kot posledica zvišanja minimalne plače se bodo stroški dela zvišali za približno 50.000 evrov na letni ravni," pravijo v podjetju. Cene za ravnanje z odpadki se letos predvidoma ne bodo spremenile, saj so trenutno veljavne cene potrjene za obdobje 2019 – 2021. "Ocenjujemo, da bo v prvem četrtletju leta 2020 prišlo do manjše uskladitve cen na področju izvajanja dejavnosti gospodarskih javnih služb oskrbe s pitno vodo in ravnanja z odpadno vodo (skladno z Uredbo o metodologiji za oblikovanje cen storitev obveznih občinskih gospodarskih javnih služb varstva okolja), saj predpisi določajo letno obdobje za usklajevanja cen," pojasnjujejo v družbi. Pri tem dodajajo, da ocenjeni dvig minimalne plače ne bo predstavljal bistvenega vpliva na te cene. 

V podjetju Snaga Maribor je od začetka leta med zaposlenimi približno 130 ljudi, ki bodo prejemali minimalno plačo. "Po narejenih izračunih se bodo stroški podjetja na letni ravni zaradi sprememb minimalne plače dvignili za 200.000 evrov letno. S sindikatom in svetom delavcev smo našli skupni jezik in tako z njunim soglasjem ustrezno uredili tudi plačna razmerja. Uskladitev plačnih razmerij s spremembami v minimalni plači bo podjetje na letni ravni stalo še dodatnih 200.000 evrov," pravijo. 

Novo leto ne prinaša samo sprememb minimalne plače in usklajevanja plačnih razmerij, ampak so v Snagi Maribor z občinami lastnicami, v katerih izvajajo javno službo, dosegli dogovor o uvedbi enotne cene v vseh občinah, kjer izvajajo javno službo. Kot poudarjajo, njihove cene niso odvisne samo od stroškov plač, ampak tudi od količine zbranih odpadkov, cene prevzema odpadkov na trgu, stroškov energentov itd. 

Snaga smeti kontejner | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Cene bodo usklajevali po potrebi

Spremembe na področju minimalne plače bodo vplivale tudi na poslovanje vrtcev. V javnih vrtcih Mestne občine Ljubljana je po podatkih Oddelka za predšolsko vzgojo in izobraževanje MU MOL sistematiziranih 2.584 delovnih mest. S podatki, kako bodo novi plačni učinki vplivali nanje, bodo lahko razpolagali v februarju, pravijo. 

"Zaradi povečanih stroškov v javnih vrtcih MOL veljajo nove cene programov od 1. 9. 2019, hkrati pa smo ohranili tudi dodatne ugodnosti MOL za starše: dodatno znižanje plačila staršev iz Ljubljane, znižanje plačila zaradi odplačevanja stanovanjskega kredita in rezervacije. Tudi v bodoče si bomo prizadevali plačila staršev ohraniti nespremenjena daljše obdobje ob hkratni ponudbi nadstandarda v vrtcih, kar nam je v preteklih 12 letih tudi uspelo," odgovarjajo na vprašanje, ali se bodo spreminjale cene vrtcev. "Iz proračuna lokalne skupnosti vrtcem zagotavljajo sredstva v višini razlike med ceno programov in plačilom staršev, torej spremembe cen vrtcev niso predvidene." Bodo pa spremljali rast stroškov in po potrebi usklajevali sredstva za programe predšolske vzgoje v proračunu, pri čemer ne bodo posegali v že dogovorjeni nadstandard za otroke v vrtcih.  

Vrtec | Avtor: Profimedia Profimedia

Po vsej verjetnosti se bodo cene spremenile

V vrtcih, ki spadajo pod okrilje Mestne občina Nova Gorica, se bodo zaradi dviga minimalne plače dvignili stroški za zaposlene. V vrtcu Nova Gorica je 32 zaposlenih, ki so uvrščeni do vključno 21. plačnega razreda. Predvidevajo, da bodo zaposleni na minimalni plači skupno prejemali mesečno 11 odstotkov več kot pred spremembo, kar pomeni skupno približno 3.100 evrov mesečno. V vrtcu v Šempasu bo skupna razlika v stroških za dva zaposlena, ki sta na minimalni plači, približno 320 evrov bruto. V vrtcu v Solkanu se bo strošek za zaposlene, ki so na minimalni plači, povečal za približno 680 evrov bruto bruto, v Dornberku, kjer imajo minimalno plačo štirje zaposleni, se bodo stroški povečali za približno 500 evrov. V Čepovanu se bodo stroški plač v vrtcu zvišali skupaj za 0,6 odstotka, v Braniku pa za za približno 14 odstotkov. 

"Po vsej verjetnosti se bodo cene programov v vrtcih spremenile," pravijo na Mestni občini Nova Gorica. "Na dvig cene pa ne vpliva samo višina minimalne plače, temveč tudi dvig plačnih razredov ter napredovanja. O povišanju bo odločal Mestni svet Mestne občine Nova Gorica."

Preračun stroškov, ki predstavljajo elemente za oblikovanja cen programov javnih vrtcev, bodo v Mestni občini Maribor opravili v začetku leta. Natančneje bodo namreč spremembe jasne po izplačilu januarskih plač. "V kolikor bo ugotovljeno, da so spremembe bistvene, bomo skladno s tem prilagodili tudi cene programov mariborskih javnih vrtcev," napovedujejo. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 8
  • kapibara1 12:57 13.januar 2020.

    Res je. Januarsko nakazilo, je že bilo višje.. sicer za "cent- dva" .. ampak bolje za eno žemljo gor, kot pa za pol dol...

  • Avatar praufo
    praufo 19:01 12.januar 2020.

    ne vem zakaj vse breme odpadkov na prebivalce? , vsaka trgovinja bi moral imeti vsaj nekaj kontejnerjev, katerih se zbirajo ločeni odpadki, odvoz je njihov strošek ... ne vem zakaj hrvaška sprejema in plača prazne plazne piksne, pri nas je ...prikaži veče to vse spet breme folka ... država navija za višjo potrošnjo, s tem pa dvigne cene smeti, ker folk samo še meče v smeti, vse kar vidi ... nismo vsi isti ali enaki in to ni pošteno

  • Avatar Minovak
    Minovak 11:32 12.januar 2020.

    Vladni vas "brezmejno" ljubijo, toda denar še bolj in, ker jim ga na svojih računih že primanjkuje, so višje položnice zakon. Da pa boste za to dobili kaj več...se pa pod nosom obrišite. Tako delujejo levaki!