To je pokazala analiza poljskega mesa

Foto: EPA
Foto: EPA
Znani so rezultati preiskav, opravljenih na odvzetih vzorcih poljskega mesa.
Oglej si celoten članek

Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) je sporočila rezultate preiskav, opravljenih na odvzetih vzorcih poljskega mesa, ki jih je opravil Nacionalni veterinarski inštitut VF. Inštitut je UVHVVR danes popoldne seznanil s štirimi mikrobiološkimi in šestimi kemičnimi analiznimi rezultati odvzetih vzorcev poljskega mesa. 

Na vseh 14 vzorcih so bile opravljene mikrobiološke preiskave (Clostridium perfringens, Salmonella spp., Koagulaza pozitivni stafilokoki, E. coli, VTEC) in preiskave na ostanke veterinarskih zdravil (antibiotiki, sulfonamidi, kinoloni in NSAID - nesteroidne protivnetne učinkovine).

Grozljivi posnetki Meso bolnih krav je iz klavnice šlo kot neoporečno

V enem primeru neskladje

"Vsi danes prejeti mikrobiološki analizni izvidi so bili skladni. Od šestih kemijskih analiznih izvidov je bilo pet izvidov skladnih in eden neskladen," so zapisali na spletni strani uprave za varno hrano. "Med skladnimi rezultati, tako mikrobiološko kot kemično, so tudi vzorci odvzeti iz pošiljke 15 ton govejih obrezlin, ki so prispele v slovenski obrat iz razsekovalnice št: PL 14354202 (Zaklad Miesny) v septembru in vzorci odvzeti iz ostanka pošiljke, ki je prispela iz istega obrata v avgustu 2018. Na podlagi teh rezultatov bodo začasno zadržane pošiljke sproščene."

"Neskladni analizni izvid se nanaša na vzorec kebaba, ki je bil odvzet v obratu Alebon d.o.o. Ugotovljeno je bilo, da vzorec vsebuje nesteroidno protivnetno zdravilo KETOPROFEN  v količini 11,4 µg/kg," so dodali na UVHVVR. 

Zdravilo spada v skupino nesteoidnih protivnetnih zdravil in je sestavine več veterinarskih zdravil. Večinoma gre za raztopine, ki so namenjena za injiciranje pri protivnetnem in protibolečinskem zdravljenju bolezni mišično-skeletnega sistema in vimena, zmanjšanje vnetja in bolečin, povezanih s poporodnimi mišično-skeletnimi boleznimi in ohromelostjo, znižanje zvišane telesne temperature, povezane z dihalnimi obolenji goveda, zmanjšanje vnetja, znižanje zvišane telesne temperature in zmanjšanje bolečine pri akutnem kliničnem mastitisu, v kombinaciji s protimikrobnim zdravljenjem.

Foto: Profimedia Mleto meso

Slovenija Ljubljana: V mesu za kebab iz Poljske odkrili salmonelo

Karenca ni bila upoštevana

"Ketoprofen je v Prilogi Uredbi Komisije 37/2010 razvrščen med dovoljene snovi, za katere se mejna vrednost ostanka ne zahteva. Iz mnenja Evropske agencije za zdravila je razvidno, da ostanki ketoprofena v jetrih, mesu in maščobi 24 ur po koncu zdravljenja ni več zaznati. Prav tako se ketoprofen hitro razgradi ter izloči. Sledovi ostankov ketoprofena so zaznani samo na mestu vboda do 96 ur po aplikaciji, zato je priporočena karenca 4 dni. Iz omenjenega lahko predpostavljamo, da pri uporabi učinkovine ketoprofen, ni bila upoštevana zahtevana karenca, in je bila žival zaklana pred pretekom karence," so rezultat pojasnili na upravi.

Kebab je bil tako ocenjen kot neustrezen za prehrano ljudi, zato so ga umaknili in odpoklicali. "Ker je bil sprožen postopek umika in odpoklica tega kebaba že včeraj zaradi ugotovitve salmonele, bo v sistem hitrega obveščanja dodana informacija o današnjem analiznem rezultatu," so še zapisali. 

"Naše meso je neoporečno"

"Rezultati potrjujejo, da je analizirano meso iz našega obrata neoporečno in torej pridobljeno od zdravih živali," so sporočili iz podjetja Panvita. Ob tem so dodali, da rezultati potrjujejo tako njihovo sodelovanje z zanesljivimi in odgovornimi dobavitelji kot to, da njihov sistem nadzora in kakovosti deluje zelo uspešno. Kot so zapisali, obljubljajo in zagotavljajo, da bosta tako njihov sistem kakovosti kot nadzora ostala na najvišjem nivoju, kar bo omogočalo, proizvajanje najkakovostnejših in zdravstveno neoporečnih izdelkov. 

Gorenjska Športne konje nelegalno klali za meso

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 18:26 7. Februar 2019.

    Se pravi , oziroma potrjuje , da ste novinarji premalo izobraženi za tovrstno poročanje. Se pravi , če že veš …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.