Slovenija
3443 ogledov

Športne konje nelegalno klali za meso

konji Profimedias
Inšpektorji uprave za varno hrano so z navideznim nakupom dokazali nelegalno početje.

Inšpekcija UVHVVR iz Kranja je na osnovi dalj časa trajajočega zbiranja obvestil opravila izredni nadzor zaradi suma grobih kršitev živilske zakonodaje v Kamni Gorici. Pri moškem so opravili navidezni nakup in tako dokazali dajanje izdelkov na trg. 

Nadzor je pokazal, da je moški klal konje in proizvajal mesne izdelke za prodajo različnim strankam. "V času nadzora je bil najden trup zaklanega konja ter še en živ kopitar. Oba konja sta bila istega dne pripeljana iz domnevno območja Dolenjske, brez kakršne koli dokumentacije ter brez ustrezne identifikacije. Oba konja sta bila kasača, športna konja, za katere velja prepoved klanja in prepoved uporabe mesa za prehrano ljudi," so pojasnili na upravi. 

Vse najdene mesne izdelke in meso zaklanega konja so nemudoma uničili. Opravili so tudi evtanazijo konja, ki je bil pripeljan domnevno z območja Dolenjske. Od mesa konja, ki je bil namenjen v nelegalno predelavo, je bil odvzet vzorec na ostanke veterinarskih zdravil, ki bi se lahko uporabljala pri športnih konjih.

Zoper fizično osebo, ki je kršila zakonodajo, so uvedli prekrškovni postopek, nadaljujejo pa tudi s preiskavo izvora živali.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 9
  • karmen915 10:04 25.februar 2019.

    Žalostno vse tole......A živega so pa morali evtanizirat? Ni šlo drugače? :(

  • romy 10:40 07.februar 2019.

    Več bo nadzora,več bo novih primerov,pa bomo videli v kakšni banana republiki živimo..

  • ode 07:57 07.februar 2019.

    Načrtno preusmerjanje pozornosti od Panvite?