Slovenija
2850 ogledov

Ljubljana: V mesu za kebab iz Poljske odkrili salmonelo

Kebab
1/2
Profimedias
Delni rezultati mikrobiološke analize mesnega pripravka za kebab, ki je v Slovenijo prišel iz Poljske, so pokazali prisotnost salmonele, je danes objavila uprava za varno hrano. Odredila je odpoklic in umik teh serij mesnega pripravka.

Na salmonelo sta bila pozitivna dva vzorca. Prvi je iz pripravka, ki je bil na Poljskem proizveden 13. decembra lani in v količini okoli 1000 kg dobavljen v Slovenijo 18. decembra lani. Proizvajalec je poljska družba Dunya Doner kebab, distributer v Sloveniji pa družba Dunya kebab. Pri nosilcu dejavnosti je bilo ob vzorčenju 1. februarja še 490 kg tega pripravka, na podlagi izvidov pa so danes začeli z obveščanjem strank oz. postopkom umika in odpoklica.

Drugi pozitivni vzorec je iz pripravka, ki ga je 19. decembra lani proizvedel poljski Efes-pol Fedai Simsek Sp.Zoo, distributer v Sloveniji je bila družba Alebon, in sicer je bilo 9. januarja v Slovenijo dobavljenih 175 kg tega pripravka. Tudi za ta pripravek so danes začeli z obveščanjem svojih strank oz. postopkom umika in odpoklica.

"Trenutno se izvaja umik in odpoklic. To pomeni, da mora nosilec dejavnosti, torej tisti, ki to daje na trg, poskrbeti, da vse sporne mesne pripravke, ki so še v obtoku, umakne," je dejal generalni direktor uprave za varno hrano Janez Posedi.

"Salmonele v mesnih pripravkih absolutno ne sme biti. Vemo, da se jih termično obdeluje, preden jih zaužije potrošnik, tako da je tveganje verjetno obvladljivo, ampak ne glede na to, salmonele v mesu ne sme biti," je poudaril Posedi.

Prodaja kebaba v Franciji | Avtor: EPA EPA
Uprava je sicer ugotovila, da pripravek ne izhaja iz sporne poljske klavnice Elkopol. Gre za pripravek za kebab, za katerega je eden od distributerjev minuli teden upravo za varno hrano obvestil, da je prišel iz Poljske, in za katero so sumili, da prihaja iz sporne klavnice. Za 1500 kg tega pripravka je uprava že ugotovila, da ni iz klavnice Elkopol.

Uprava je v današnjem sporočilu potrdila, da nekaj več kot 15 ton mesa oz. mesnih obreznin, ki je v Slovenijo prispela 19. septembra lani, ne prihaja iz klavnice Elkopol (v petkovi objavi je navedla, da prihaja iz sporne klavnice). Da imajo to meso, so potrdili v Panviti, pri tem pa poudarili, da je glede na dokumentacijo neoporečno. Analiza uprave za varno hrano še ni končana.

Je pa uprava pri pregledu istega obrata ugotovila, da je iz Poljske, a prav tako ne iz sporne klavnice, že 13. avgusta lani prispela pošiljka zamrznjenih govejih obreznin v skupni količini nekaj manj kot 15 ton. Od tega je v obratu še nekaj manj kot 3000 kg tega mesa, preostalo je že bilo uporabljeno v predelavi. Uprava je vzorce iz preostanka poslala na kemijske in mikrobiološke preiskave in promet s tem mesom zadržala do rezultata preiskav.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • romy 23:19 06.februar 2019.

    Kdor hoče okusit pravo orientalsko hrano,jo najde v Turčiji,pa to..

  • zorman 20:16 06.februar 2019.

    Poglejte si spletno stran podjetja Alebon. Ha ha ha ha,.....sestavine najvišje kakovosti: https://www.alebon.com/SI/.....sicer pa tega sranja nikoli ne jem, niti burekov in podobne nesnage.

  • stotnikov 18:42 06.februar 2019.

    MA dj 30 let nazaj smo vse pojedel.. Pa še kr živimo... Doma smo klali meso sušili....krvavice papcal... Pa nobenemu nc ni blo..... Nateg živi s telim norimi kravami pa vse ostalo...