Svet
2629 ogledov

Meso bolnih krav je iz klavnice šlo kot neoporečno

Mleto meso
Preiskovalni novinar, ki je tri tedne pod krinko delal v klavnici, je razkril šokantne posnetke.

Poljska televizija TVN24 je objavila šokantne posnetke iz poljske klavnice v bližini kraja Ostrow Mazowiecka na Poljskem, ki prikazujejo zakol obolelega goveda. 

Prizore je posnel preiskovalni novinar omenjene televizije Patryk Szczepaniak, ki je v klavnici pod krinko delal tri tedne. Obolele krave so zaklali brez potrebnih veterinarskih ur v nočnih urah in meso označili za neoporečno. Kam je oporečno meso šlo, zaradi ilegalnega delovanja klavnice še ni znano. 

Iz videoposnetkov je razvidno, da bolna goveda niso mogla niti stati na nogah, novinarju je bilo tako kot preostalim delavcem naročeno, da meso očisti in ga označi kot neoporečno. Opisuje, da ga je vonj po gnitju silil na bruhanje. 

"Pri nas do tega ne more priti"

Pri GIZ Mesne industrije Slovenije pravijo, da obžalujejo dogodke z govejim mesom na Poljskem in zagotavljajo, da je slovensko meso varno, in opozarjajo na zlorabo pravil na enotnem evropskem trgu.

"Ob tem poudarjamo, da v Sloveniji do tovrstnih škodljivih pojavov, zaradi stalne prisotnosti uradnih veterinarjev v vseh večjih klavnicah, ne more priti," poudarjajo. "Nobena žival namreč ne sme biti zaklana brez veterinarskega nadzora, ki poleg pregleda klavnih trupov dosledno vključuje tudi pregled živih živali pred zakolom."

Dodajajo, da je glavnina slovenske govedine tudi vključena v shemo Izbrana kakovost, ki zagotavlja dodaten nadzor nad izvajanjem posebnih pogojev za vzrejo in transport živali, kar tveganje za potencialne zlorabe zmanjšuje na minimum - dogodki, kot so razkriti na Poljskem, pa so v slovenskih klavnicah tako rekoč izključeni.

"GIZ Mesne industrije Slovenije bo s sodelovanjem svojih članov naredilo vse, da se sporno meso ne bo pojavilo v slovenskih trgovinah," še poudarjajo. "Obenem pa druge uvoznike pozivamo, da ravnajo odgovorno in v korist potrošnikov dosledno preverjajo svoje nabavne vire."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • ode 17:43 01.februar 2019.

    Ta žvaruna se pridno papca v (zasebnih) domovih starejših, bolnicah, delavskih menzah, gostilnah za dopoldanske malice itd. Ta teden je bila kar dvakrat na jedilniku ogabna, faširana, smrdljiva masa, enkrat v obliki mlete pečenke, drugič v klobasi, iz katere se ...prikaži več cedi gost, rumen loj, obakrat enakega, ogabnega, nedoločenega okusa, po katerem se "pha" še celo popoldne. Izgleda, da se mudi zaloge potrošiti še pred prihodom inšpekcije.

  • marsal 13:03 01.februar 2019.

    Tisto sranje s Celjskimi mesninami in njihovim mesom z vsebnostjo stekla , ste pa hitro umaknili. In to že drugič v tednu dni. Ali bo padel kakšen pršut uredništvu?

  • marsal 13:01 01.februar 2019.

    V svoji veterinarski karieri sem videl že marsikaj . Govedo se lahko že v hlevu poškoduje in si na primer zlomi nogo. Ker govedo ne gre k doktorju po mavec , gre seveda v zakol.Videl sem že govedo z već ...prikaži večć zlomi. Seveda je bolno, vendar se njegove muke skrajša z takojšnjim zakolom. In vi vegetarjanci in visokoizobraženi novinarji iz nekaj krav ali biki s polomljenimi nogami naredite iz tega svetovno senzacijo. Če želite govedu pomagati nehajte jesti meso in manj se bo klalo.