Toliko je včasih stal kilogram kruha, danes pa ...

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
Nove podražitve.
Oglej si celoten članek

Življenjske potrebščine so na letni ravni dražje za 8,1 %, na mesečni pa za 2 %, je konec maja objavil Statistični urad RS (SURS). Najbolj so k inflacije prispevale podražitve naftnih derivatov in hrane - ta se je na letni ravni podražila za kar 11,1 %. Cene nekaterih živil so se, kot so že pred časom napovedovali strokovnjaki, zdaj resnično povzpele v nebo. Zgovoren je podatek, da je bila leta 2021 povprečna cena kilograma kruha 2,37 evra. Danes kruh, dražji od štirih evrov na kilogram, v slovenskih trgovinah ni več redkost, 2,37 € za kilogram kruha pa se zdi že precej ugodna cena.

Podražili so se tudi drugi artikli. Ponovno smo pregledali, koliko bi nas nakup desetih priljubljenih živil stal v vsaki od treh slovenskih spletnih trgovin s hrano in opazili rast večine cen živil v primerjavi z letošnjim marcem. Zaradi lažje primerjave smo izbrali zgolj artikle blagovnih znamk, ki jih prodajajo v vseh treh trgovinah, zato nekaterih osnovnih živil (denimo kruh, surovo meso) ter živil, ki jih prodajalci prodajajo pod lastno blagovno znamko, nismo mogli umestiti na seznam.

Kako pa so se cene živil gibale čez leta? 

SURS od januarja 2018 dalje kot vir podatkov za izračun povprečnih letnih drobnoprodajnih cen izdelkov hrane in pijače uporablja izključno podatke iz podatkovnih baz trgovcev. Zadnje številke za leto 2021 kažejo, da so bile cene prav vseh izbranih artiklov, razen kave, višje kot leta 2018. 

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 21

  • 10:43 8. Junij 2022.

    Google zdaj plačuje od 99 do 140 dolarjev na uro za spletno delo od doma. Moja zadnja plača je znašala …

  • 22:07 7. Junij 2022.

    Kruh seveda pečem doma, ampak drugo treba kupit

  • 13:16 7. Junij 2022.

    Še malo, pa ljudje tudi za kruh ne bodo imeli!!!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.