Torkovi podatki: To kažejo najnovejše številke

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Skrbi pojav omikrona, zaradi česar se bodo krivulje okužb verjetno spet dvignile.
Oglej si celoten članek

V torek je bilo po podatkih ministrstva za javno upravo izdanih 1370 TAN kod, kar pomeni, da bo tudi približno toliko, verjetno nekoliko več potrjenih pozitivnih PCR testov. 

Navadno je potrjenih za približno deset odstotkov (od -5 do +20) več novih okužb z virusom sars-cov-2, kot je izdanih TAN kod. 

Slovenija Omejena veljavnost digitalnega potrdila, za podaljšanje bo treba narediti tole ...

Prejšnji torek je bilo izdanih 1754 TAN kod in nato potrjenih 1850 novih okužb, kar pomeni, da tudi za včerajšnje podatke lahko pričakujemo padec okužb v primerjavi s preteklim tednom.

Tudi v Sloveniji omikron že prisoten

To je dober podatek, a skrbi dejstvo, da so s sekvencioniranjem v Ljubljani potrdili prve štiri primere omikron različice. Glede na to, da so to rezultati sekvencioniranja vzorcev, odvzetih med 29. novembrom in 6. decembrom, strokovnjaki sklepajo, da je primerov še več. Več o tem lahko preberete v prispevku Potrdili okužbo z omikronom: Čakajo nas težki dnevi.

Matjaž Leskovar z IJS, ki pripravlja prognozo širjenja covid-19 v Sloveniji, ugotavlja, da se padanje epidemije v Sloveniji upočasnjuje, saj je razpolovitveni čas že 40 dni. Hkrati zaradi pojava omikrona pričakuje, da bo krivulja okužb v Sloveniji kmalu začela spet naraščati. To bi se lahko zgodilo že sredi januarja. Več o tem preberite v prispevku Najnovejša prognoza: Konec veselja, rdeča faza se odmika, čaka nas nov skok.

Po Evropi zaostrujejo ukrepe

V državah, kjer se je omikron že razširil, kot npr. v Evropi na Danskem in v Veliki britaniji beležijo porast okužb. Mnoge države zaradi omikrona sprejemajo dodatne omejevalne ukrepe, tako bodo npr. v Italijo po novem lahko cepljeni vstopili le s testom, necepljeni pa bodo morali celo za pet dni v karanteno. Več o tem v prispevku Italija zaostruje, tudi za cepljene.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 8

  • 11:03 15. December 2021.

    Pozor! Prodajam omikron kot nadomestek za cepljenje. Prvovrsten. Uvoz neposredno iz JAR. Čakam, da mi Jankovič dodeli štand. Mislim, da …

  • 09:08 15. December 2021.

    https://dokumentarac.hr/covid-19/video-dr-r-malone-pionir-mrna-tehnologije-o-cjepljenju-djece/

  • 08:09 15. December 2021.

    Zdravniki iz Južne Afrike o omikronu govorijo z olajšanjem, pri nas pa so panični...No, saj je tudi korupcija v JAR …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.