Slovenija
108676 ogledov

Omejena veljavnost digitalnega potrdila, za podaljšanje bo treba narediti tole ...

QR koda Profimedia
Omejitev covidnega potrdila ne bo veljala le za potovanja po EU, ampak tudi za vse dejavnosti, kjer se v Sloveniji zahteva PCT pogoj.

Strokovna skupina za cepljenje pri NIJZ je sprejela predlog o omejitvi veljavnosti digitalnega covidnega potrdila na devet mesecev za polno cepljene osebe. "Po 270 dneh bo covidno potrdilo nehalo veljati, za obnovitev bo potreben poživitveni odmerek," je sporočila Marta Grgič Vitek, nacionalna koordinatorica programa cepljenja iz NIJZ.

Standardizirano po vsej Evropi

Slovenija je pri tem sledila priporočilu Evropske komisije (EK), ki je pred zimsko turistično sezono državam članicam EU priporočila, da omejijo veljavnost digitalnega covidnega potrdila na šest do 12 mesecev. EK naj bi glede tega v kratkem izdala tudi delegirani akt, s katerim bo standardizirala veljavnost digitalnega potrdila za vse države članice EU na devet mesecev.

Glede prebolevnikov še čakajo na usmeritve EU

Potrdilo o cepljenju v Sloveniji doslej ni imelo omejenega roka trajanja, medtem ko je potrdilo o preboleli bolezni veljalo šest mesecev. Za prebolevnike, ki so se cepili v roku šestih mesecev po okužbi, tudi, če so se cepili le z enim odmerkom, je bilo covidno potrdilo neomejeno. Prav tako so imeli neomejeno veljavnost potrdila tisti, ki so bili polno cepljeni in so nato zboleli za covidom-19.

Kako bo v prihodnje, še ni jasno. "Na to vprašanje še ne ne znam odgovoriti, niti ne vem, kako se bo glede tega odločalo na ravni Evropske unije. Obstaja predlog, da bi za prebolevnike drugi odmerek veljal že za poživitveni odmerek, a o tem še poteka diskusija," je povedala Grgič Vitkova. 

Pri tistih, kjer je obdobje devet mesecev po zaključku cepljenja že minilo, je predvideno prehodno obdobje enega ali dveh mesecev, pri tem pa naj bi bila Slovenija čim bolj usklajena z EU. Na ravni EU naj bi tudi odločili, ali za cepljene prebolevnike prebolelost velja kot tretji odmerek.

Države članice se na nacionalni ravni lahko odločijo za krajše obdobje

Delegirani akt, ki ga bo glede omejitve veljavnosti covidnega potrdila sprejela Evropska komisija, bo veljavnost digitalnega potrdila na devet mesecev omejil za namen prostega gibanja, torej potovanja, po Evropski uniji, uporabo covidnega potrdila za druge namene pa bodo države članice še vedno lahko urejale na nacionalni ravni.

Vsaka država članica bo tako lahko še naprej sama odločala o uporabi potrdila za dostop do denimo športnih prireditev, restavracij in koncertov. Kot je pojasnil minister za zdravje Janez Poklukar, bo omejitev covidnega potrdila v Sloveniji veljala tudi za vse dejavnosti, kjer je zahtevano PCT potrdilo. 

Komentarjev 31
  • Miran3 13:11 18.december 2021.

    Kaj naj naredim? Naj ne hodim na banko? Ne morem si tega privoščiti imam blokiran račun, vsak dvig moram it na banko osebno. PRASCI ODJEBITE

  • david193 11:13 15.december 2021.

    In v trenutku je precepljenost padla za 20%. Dejansko cepljenja na takšen način ne bo nikol konc. Bravo strokovnjaki, s temi ukrepi samo dokazujete da nimate pojma. Niti to ne veste kolk časa cepivo deluje. Neki časa je neomejeno potem ...prikaži več je eno leto zdaj je že pol leta. Vedno bližje ste rezultatu da cepivo sploh ne deluje! In jaz bi se naj zaenkrat prostovoljno javil za poskusnega zajčka. Malo morgen😺

  • pofukanavlada22 09:14 15.december 2021.

    če si ovca si pač ovca, sam se nisem nikoli testiral za ta covid nikoli imel ptc in nikoli nebom se cepil. js se nikoli nebom podredil sužen. moje ime nebo nikjer kar je povezano s covidom čez 100let bojo ...prikaži več mislili da med corono nisem obstajal... vi ovčke pa kr pogumno naprej MEEEE MEEEE