Slovenija
7903 ogledov

Potrdili okužbe z omikronom: "Pred nami so težki dnevi"

omikron Profimedia
V Sloveniji so bili potrjeni štirje primeri okužbe z novo različico omikron.

"V zadnjem presejalnem testiranju smo ugotovili štiri vzorce, v katerih smo z analizo virusnega genoma nedvomno dokazali, da gre za omikron, ki je v Evropi že močno prisoten," je povedal dr. Miroslav Petrovec, predstojnik Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo ter vodja laboratorija za diagnostiko virusnih infekcij.

Vzorci so bili odvzeti med 29. novembrom in 6. decembrom. "Podatki so sveži, od danes zjutraj. Vse štiri osebe so iz Ljubljane oziroma osrednje slovenske regije. Vse osebe so bile napotene na testiranje na Metelkovi, iz česar sklepamo, da niso bile v bolnišnici. V enem primeru gre verjetno za osebo, ki je v lanskem letu že prebolela covid," je povedal Petrovec. Epidemiološka preiskava je v teku, tako ni jasno, ali gre za vnos okužb iz tujine ali za lokalni prenos.

"To so podatki do 6. decembra. Danes smo skoraj deset dni pozneje. Bojimo se, da se različica širi zelo hitro in veliko vprašanje je, kaj bomo videli v prihodnjem tednu," je dejal Petrovec. Več informacij bi lahko bilo znanih najkasneje jutri. 

"Pred nami so, žal, verjetno zelo težki dnevi. Verjento je okužba razširjena bolj, kot je lahko prvo dejstvo odkrilo," je opozoril. "Vse, ki še niso cepljeni, bi pozval, naj se cepijo, saj je to edina mogoča zaščita, ki nam bo omogočila normalno življenje. Če je od cepljenja minilo več kot šest mesece od drugega odmerka, vabljeni na tretji odmerek. Le to daje nekaj optimizma, da se bomo lahko z novo različico spopadli."

"Omikron lahko napoveduje nov val"

Minister za zdravje Janez Poklukar je pojasnil, da se bo v najkrajšem času sestala strokovna skupina za covid-19 in povedala, ali potrebujemo nove ukrepe. "Ključno je, tako opozarja ECDC, da je treba še naprej izvajati vse do zdaj dogovorjene ukrepe – maske, distanca, izolacija, karantena, razkuževanje rok, prezračevanje. Vsi ukrepi, ki jih že poznamo, so ključni," je poudaril minister. Dejstvo je, da se podatki o različici omikron še zbirajo in da odgovorov na vsa vprašanja še ni. 

Karantena Covid-19 Slovenija V tem primeru bodo ob stiku morali v karanteno tudi cepljeni

"Odkritje omikrona lahko napoveduje celo nov val. Ne moremo niti mimo dejstva, da zagon izgublja padanje dnevnih okužb. Ključno je zato striktno izvajanje vseh ukrepov, najboljši ukrep pa je takojšnje cepljenje," je pozval minister.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 21
  • kapibara1 14:45 15.december 2021.

    V nekaterih evropskih državah so zagnali velik preplah zaradi trenutno najbolj »popularne« koronavirusne različice. - Zdravnica Angelique Coetzee, ki je prva opozorila oblasti na različico omikron, se čudi histeriji, ki jo zganjajo predvsem v Veliki Britaniji.

  • marko345 20:00 14.december 2021.

    Niso še ugotovili ali je bil omikron uvožen, ali gre za lokalni prenos piše. Ma omikron in Afrike prišel po svetu, totej je lahko le uvožen. Je treba pazit, kaj se piše, ker če ni bil uvožen, potem smo ga pa mi iznašli.

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 17:23 14.december 2021.

    ja kaj so mislili, da k nam pa novi sev ne bo pišel? Pri vseh tej zblojenih ukrepih in migracijah ljudi po svetu, še čudno, da imamo samo 4 potrjene primere.