Uradno: zaščitne maske so spet obvezne

Foto: Profimedia Zaščitna maska
"Ponovno smo sprejeli sklep, da bo obvezna uporaba zaščitnih mask, saj v zadnjih dneh beležimo več novih okužb. V času od 20. do 24. opolnoči jih je bilo 20, zato smo se odločili za ta ukrep," je pojasnil minister za zdravje Tomaž Gantar.
Oglej si celoten članek

"Obvezna bo uporaba v zaprtih prostorih in javnih prevoznih sredstvih in obvezno bo razkuževanje rok. Ta ukrep je potreben in je nujen, v preteklosti je že prispeval k boljšim rezultatom," je pojasnil Gantar in napovedal, da bodo odločitev vsakih 14 dni glede na situacijo v državi ponovno presojali. Uporaba mask je obvezna od jutri naprej. 

"V zadnjem času smo malo popustili, ob rezultatih zaspali, veliko je bilo pritiskov na sproščanje ukrepov. Očitno pa ima bolezen svoj potek, zato je potrebna ponovna uporaba zaščitnih sredstev."

Tomaž Gantar, minister za zdravje

Na vprašanje, kako naj se ljudje obnašajo v restavraciji, je Gantar dejal, da je ukrep treba jemati s pametjo in da si masko ljudje med jedjo seveda lahko snamejo, a da je načeloma v zaprtih prostorih obvezno nositi maske. 

Na javnih krajih se lahko še vedno zbira do 500 ljudi, če se razmere ne bodo izboljšale, pa bo znižanje števila naslednji korak. "Nočni klubi niso dovoljeni, iskale so se luknje v zakonu, da bi delovali pod drugim imenom, a to gre v škodo vseh nas," je dejal Gantar. 

Vlada je danes na rdeči seznam držav dodala še dve državi, ob vstopu v Slovenijo se zahteva 14-dnevna karantena. 

Karantenske odločbe še vedno po pošti in ne na meji

"V zadnjih dneh je bilo izrečenih veliko ukrepov karantene, okrog 2700, kar velika številka in je v porastu," je povedal Gantar. Karantenske odločbe se še vedno vročajo po zakonu o upravnem postopku, ko smo zadnjič poročali o tem, so jo večinoma prejemali po izteku karantene. 

"V zakonu, ki ga je predstavil minister Cigler Kralj, skušamo to poenostaviti, dokler zakon ni sprejet, na meji oseba dobi izjavo, da je zanj uvedena karantena, še vedno pa sledi vročanje. S tem zakonom pa poskušamo zagotoviti, da bi bilo dovolj vročanje po elektronski pošti. Želeli bi si takoj, ni pa odvisno samo od nas," je pojasnil Gantar.

Razmišljajo o uporabi aplikacije

Da bi se lahko izognili dodatnim ukrepom, je Gantar povedal, da razmišljajo tudi o uvedbi prostovoljne aplikacije za spremljanje stikov. "Spremljamo aplikacije, ki bi bile za nas sprejemljive in na prostovoljni osnovi," je dejal Gantar. "Spremljamo tiste, ki jih uporabljajo v Italiji in predvsem v Nemčiji. Vsak, ki bi naložil aplikacijo, bi bil opozorjen, če bi bil nekdo v njegovi bližini kužen. Uporaba aplikacije je smiselna, če bi jo imelo nameščeno večje število državljanov."

Nova pravila glede karantene

Minister za delo Janez Cigler Kralj je napovedal podaljšanje ukrepa čakanja na delo in spremenjena pravila glede nadomestila v primeru karantene: v določenih primerih bo nadomestilo 50-odstotno, v drugih pa 80-odstotno, ne bo pa to več strošek delodajalca. 

Tako dramatične so razmere na Hrvaškem in drugod po Evropi.

dezurni@zurnal24.si

 
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 17

  • 22:07 24. Junij 2020.

    ta trapast ovcast folk si bo za jest tele maske nabavu, al kako?!?! "Pac-Man" Coronavirus Masks Could Make Dining Out …

  • 19:00 24. Junij 2020.

    Treba je zaloge pokurit ,dalahko nabavijo nove 3x preplačane

  • 18:55 24. Junij 2020.

    Ne razumem,dijak v Kopru,pride iz Srbije,ki je država rizična,-karantena 14 dni,ne on mirno hodi po zabavah-Kdo je zdaj tukaj nor,kdo …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.