Slovenija
48348 ogledov

Tako dramatične so razmere na Hrvaškem in drugje po Evropi

Plaža na Hvaru
1/3
Na Hrvaškem in v Sloveniji se povečuje število primerov. Včeraj so na Hrvaškem odkrili 30 novih primerov, kar je največ po 8. maju. A kako slaba je celotna slika?

"Za uvrstitev na zeleni seznam 'varnih držav' je limit 14-dnevne kumulativne incidence 10 okuženih na 100.000 prebivalcev, kar je nižje od evropskega povprečja. Slovenski kriterij je sorazmerno strog, saj je namen stroke oceniti primerljivo tveganje tuje države s tveganjem za okužbo v Sloveniji in s tem zaščititi prebivalce Slovenije," so nam pojasnili na NIJZ.

Na Hrvaškem so v zadnjih 14 dneh potrdili 119 okužb, kar pomeni, da je število primerov na sto tisoč prebivalcev 2,9. Spomnimo, meja za varno državo je deset. Če bi se na Hrvaškem ponovil zadnji teden, ko je bilo vsak dan razen prejšnjo sredo več kot deset okuženih (povprečno po 16 na dan), bi bila incidenca 5,4, kar je še vedno daleč pod mejo, pri kateri bi Hrvaško zbrisali s seznama varnih držav.

A pozor, stvari se lahko hitro spremenijo. Če bi se naslednjih 14 dni ponavljal včerajšnji slab rezultat 30 potrjenih okužb, bi imela Hrvaška čez dva tedna 10,3 okužbe na sto tisoč prebivalcev, kar pa je že čez mejo, ki jo je NIJZ postavil za varno državo, a še precej daleč od meje, ki velja za epidemiološko nevarne države. 

Minister za zdravje Tomaž Gantar je dejal, da se lahko zgodi, da bi morali ob vrnitvi s Hrvaške v karanteno. Njegovo izjavo sta dodatno komentirala Andrej Šter z ministrstva za zunanje zadeve in vladni govorec Jelko Kacin, ki je Gantarja ostro napadel.

Hrvaška obala Covid-19 Svet Tomaž Gantar o dopustu na Hrvaškem: Ob vrnitvi boste morda morali v karanteno

V Sloveniji imamo po podatkih NIJZ 48 aktivnih okužb, kar pomeni, da smo pri incidenci 2,3. Če bi se 14 dni ponavljal včerajšnji dan, ko smo odkrili kar 13 novih primerov, pa bi bila pojavnost na sto tisoč prebivalcev 8,7, torej že kar blizu meje za varno državo.

Dodatni kriterij za varno državo je še skupno število opravljenih testov na milijon prebivalcev, ki mora dosegati najmanj 10.000 testov na en milijon prebivalcev. "Na NIJZ smo morali kriterije in limite postaviti sami, saj mednarodnih skupnih priporočil za zdaj (še) ni (si jih pa želimo v čim krajšem času). Zagovarjamo pa enotne kriterije za EU. Kriterije bomo transparentno spreminjali glede na epidemiološko sliko in nova spoznanja," so nam pojasnili.

Andrej Šter Dopust Slovenija To o dopustu na hrvaškem pravi Andrej Šter z zunanjega ministrstva

V tem primeru se prižgejo rdeče luči

Alarm na NIJZ prižgejo, ko število primerov na sto tisoč prebivalcev preseže 40. "Dodatni kriterij je še 14-dnevna incidenca nad 40 na 100.000 prebivalcev, ki ga na NIJZ trenutno uporabljamo kot opozorilno vrednost nad katero seznanimo Vlado RS o posamezni državi, ki ga doseže ali preseže," so pojasnili.

Portugalska, ki je presegla to vrednost, še ni na seznamu nevarnih držav, za katere ob vstopu v Slovenijo velja karantena, medtem ko sta na seznamu Srbija in Bosna, kjer ta vrednost ni bila presežena, a smo imeli pri nas zaradi tesnih stikov veliko uvozov virusa iz teh držav. "Ali in katere vidike pri svojih odločitvah o vključevanju na seznam držav upošteva vlada, NIJZ ne more komentirati," pravijo na NIJZ.

Srbija: dvomi o uradnih številka, a če držijo ...

V Srbiji je bilo včeraj po uradnih podatkih 775 aktivnih primerov, kar pomeni da je pojavnost na sto tisoč prebivalcev 11,1, torej po strogih kriterijih NIJZ ne gre za varno, a tudi ne za državo, ki bi sodila na seznam nevarnih. A mnogi dvomijo v točnost številk, saj naj bi jih »frizirali« zaradi volitev, ki so bile v nedeljo.

Včeraj sta bila sicer v Srbiji potrjena 102 primera. Če bi se 14 dni ponavljali taki dnevi, bi bila incidenca, ki jo spremlja NIJZ, 20,5.

Bosna: vsak ima svoje podatke

V Bosni podatke posebej sporočata Federacija in Republika Srbska. V Federaciji je 588 aktivnih okužb, kar pomeni, da je pojavnost tam 24,8. Spomnimo, do deset je država varna, nad 40 pa nevarna. V Republiki Srbski (središče je Banja Luka) so v zadnjih 14 dneh potrdili 629 okužb, incidenca je torej 47,4, kar pomeni, da gre po kriterijih NIJZ za državo, ki ni varna. Ob tem velja omeniti, da so 26 včerajšnjih okužb potrdili s 311 testi, kar pomeni, da je bilo več kot osem odstotkov testov pozitivnih. Za primerjavo, pri nas smo trinajst okužb odkrili z 984 testi, kar pomeni, jih je bil pozitivnih dober odstotek.

Severna Makedonija daleč najhujši primer

Daleč najslabše so sodeč po uradnih podatkih razmere v Severni Makedoniji, kjer naj bi bilo 3015 aktivnih okužb, to pomeni, da je pojavnost 145. Spomnimo, meja, pri kateri NIJZ prižge rdeči alarm je 40.

Avstrija manj varna kot Italija, na Balkanu varna le Črna gora

Podatki Evropskega centra za preprečevanje in nadzor bolezni (ECDC) so nekoliko drugačni, vsaj pri Sloveniji ugotavljamo, da včeraj še niso upoštevali 13 novih primerov, odkritih dan prej, število aktivih okužb je tako 36, namesto 48, kot je včeraj poročal NIJZ.

Podatki o incidenci covida-19 | Avtor: zurnal24.si zurnal24.si

Ne glede na to pa seznam dobro kaže, kako varne so trenutno posamezne države. Na Balkanu je (poleg Hrvaške, ki je na seznamu držav EU) varna edino Črna gora. Merilo, ki ga spremlja NIJZ, lahko najdete v stolpcu Total cases per 100.000 population, opazovani čas je zadnjih 14 dni. 

Na seznamu drugih evropskih država je Avstrija manj varna kot Italija (obe sta sicer daleč pod mejo 10, ki velja za varne države), Švedska je daleč najbolj nevarna, sledijo Portugalska (s tretjino primerov, kot jih ima Švedska), Velika Britanija, Romunija, Bolgarija, Poljska in Luksemburg. Pojavnost nad deset na sto tisoč prebivalce imata še Nizozemska in Belgija, blizu meje pa so Francija, Danska in Španija. Manj varne kot Italija, ki jo je hudo udaril prvi val epidemije, so še Češka, Nemčija in Malta.

Podatki o incidenci covida-19 | Avtor: zurnal24.si zurnal24.si

Na NIJZ pravijo, da pri izračunih uporabljajo javno dostopne podatke mednarodnih inštituciji (ECDC, WHO). Se pa epidemiološko stanje spremlja ves čas in se na izračun ne "čaka" 14 dni, ampak je vsak dan vključen v izračun in seveda hitro poslabšanje epidemiološke slike tako vpliva na 14-dnevno vrednost in tudi na uvrstitev države v drugo skupino.

Seznam varnih držav in ne varnih držav, lahko najdete tukaj.

Če v Slovenijo pridete iz države, ki je na seznamu držav s poslabšano epidemiološko sliko, je obvezna 14-dnevna karantena.

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • Marcelko 19:10 24.junij 2020.

    Dramatični ste vi novinarji Žurnala, ne pa stanje s corono.

  • Solton 13:33 24.junij 2020.

    kaj se čaka z zaprtjem hrvaške meje??...folk umira k blesav, eni bi se pa na morje vozkal al kaj''??....takoj je treba hermetično zapret celotno južno mejo, ni več zajebancije...

  • Ender3 12:00 24.junij 2020.

    Omejimo potovanja v tujino, ostanimo doma, to bo dolgoročna naložba. Zdravje je največ, kar šteje in koristi