Slovenija
10072 ogledov

Mario Fafangel razložil, kje se je okužilo 13 oseb

Covid-19, UKC Ljubljana Matej Povše za UKC LJ Covid-19, UKC Ljubljana
Epidemiologe ne skrbijo absolutne številke, ampak nespoštovanje karantene in ukrepov.

NIJZ je včeraj na območju Slovenije zabeležil 13 novih okužb s Sars-CoV-2. "21. junija smo imeli en importiran primer iz Srbije," je povedal predstojnik centra za nalezljive bolezni pri NIJZ Mario Fafangel. "Od 13 novih primerov jih je šest importiranih, trije iz BiH ter po eden iz Srbije, Kosova in Hrvaške. Pet primerov je v povezavi z importiranimi primeri, pri enem primeru gre za neznani primer, eno poizvedovanje je še v teku. Večina primerov je bila namreč potrjena čez noč, zato je epidemiološka služba v akcijo stopila danes zjutraj."

Covid-19, UKC Ljubljana Koronavirus v SLO Zdravje Toliko okužb kot včeraj v Sloveniji ni bilo že dva meseca

Poudaril je, da epidemiologe sicer ne skrbi absolutna številka, ampak upoštevanje karantene pri primerih, ki jih evidentirajo. "Želja epidemiologov je, da osebe, ki prihajajo iz ne-varnih držav, ostajajo v karanteni," je poudaril Fafangel. "To olajša naše ukrepe in ščiti varstvo ljudi."

Številke so po besedah Fafangla relativno majhne, jih lahko obvladujemo, a moramo biti pozorni. "Pri epidemiološkem raziskovanju zaznavamo, da ima vsak primer večje število kontaktov, kot jih je bilo prej," je opozoril Fafangel. "Ravno ti kontakti, zabave, povzročajo težave. Tukaj je potrebna pomoč populacije, da je kontaktov čim manj. To pomeni, da bomo epidemiologi, ko bomo vstopili, imeli čim manj kontaktov in ne denimo 70, kar pomeni 70 karanten."  

Covid-19, UKC Ljubljana Koronavirus v SLO Slovenija Na Notranjskem kar šest primerov okužb s covidom-19

V svetu je epidemija v polnem zamahu, v Sloveniji smo prekoračili 1500 primerov. "Na svetovni ravni ne govorimo o drugem valu, ampak o vrhovih," poudarja Fafangel. "V Evropi se številke držijo na obvladljivi ravni, vidimo majhne vrhe, države skušamo držati zadeve pod kontrolo." 

"14-dnevna kumulativna incidenca se uporablja tudi po drugih državah za določanje ukrepov. S tem kazalnikom želimo doseči, da lahko rečemo, da je tveganje v eni državi primerljivo s tveganjem v drugi državi, takrat dodatni ukrepi niso potrebni."

Mario Fafangel, NIJZ

Z zadnjimi podatki in 13 novimi primeri se Slovenija po besedah Fafangla še vedno uvršča med varne države. "Ta teden imamo 14 primerov," je dejal Fafangel. "Vrh je Slovenija dosegla z 62 primeri, imeli smo lepo obdobje, ko nismo imeli nič primerov, ob sproščanju meje vidimo majhne številke importiranih primerov, ki pa jih obvladujejo." Pričakovano je, da se bodo ob potovanjih, ki jih bo poleti več, primeri še importirali.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 8
  • 31d2cb75bba7a057b2d837348db07ecb8f4a128c 18:39 23.junij 2020.

    mario, odfafaj, kjer si bil prej, ko nihče ni vedel za tebe, da bomo lahko v miru živeli. mimogrede, ste testirali kakšno opico, kozo, mango ali papajo? kako pa kaj tam epidemiološka slika? je že bilo kaj karanten?

  • antitrust 17:06 23.junij 2020.

    Marion fafa hrvatom.

  • Janez_53 15:13 23.junij 2020.

    Kakšna ŽELJA EPIDEMIOLOGOV??? Karantena se ZAHTEVA za takšne primere in če so tujci, bi morali biti pod NADZOROM!!! Če tega vlada ni sposobna zagotoviti, se naj poslovi! Potem pa ti isti nesposobneži pljuvajo po državljanih, kako ne upoštevajo navodil itd. ...prikaži več itd. NAJPREJ POSKRBITE, DA EVIDENTIRANI OKUŽENI NE BODO TROSILI VIRUSA NAPREJ! Razen, če se računa še na kakšne donosne posle z maskami in respiratorji???