Slovenija
82314 ogledov

To o dopustu na hrvaškem pravi Andrej Šter z zunanjega ministrstva

Andrej Šter MZZ
Andrej Šter Slovencem svetuje, kaj naj upoštevajo pri načrtovanju dopusta.

"Podatki, ki temeljijo na statističnih pokazateljih, potrjujejo dejstvo, da je Hrvaška sposobna poskrbeti za zdravstveno stanje prebivalcev in stanje javnega zdravstva," je o varnosti potovanja na Hrvaško ob slabšanju epidemiološke slike na RTV SLO povedal Andrej Šter z MZZ, ki je ob epidemiji poskrbel za varno vračanje številnih potnikov v Slovenijo. "Tistim, ki se odpravljajo na dopust, svetujem, da pridobijo korektne podatke iz kraja, v katerega odhajajo ‒ od sorodnikov ali prijateljev, ki so bili tam. Naj spremljajo razvoj dogodkov, saj se položaj spreminja hitro. Včasih iz dneva v dan." 

Covid-19 Zdravje Slabe novice tudi s Hrvaške, število okuženih zelo naraslo

 

Covid-19, UKC Ljubljana Koronavirus v SLO Zdravje Toliko okužb kot včeraj v Sloveniji ni bilo že dva meseca

Svetuje, naj ne spreminjajo načrtov za dopust, kajti če bodo spremenili destinacijo ali čas, ni nujno, da bodo spremenili na bolje. "Hrvaška je vendarle država, ki ne vzbuja nezaupanja in ne deluje na način, da prikriva težave, če se pojavijo," Je dejal Šter. "Prepričan sem, da bo dopust na Hrvaškem drugačen, ne pa nevaren."

Drugačne, slabše, so razmere v drugih državah Zahodnega Balkana. "Nekaj držav v soseščini, s katerimi nas vežejo, osebne, sorodstvene, poslovne je v slabi kondiciji," je dejal Šter in pri tem mislil predvsem na Srbijo, Makedonijo in BiH. "Nekatere so še na poti navzdol, pričakovanje je, da se bo dva tedna situacija še poslabševala."

"Smiselno je, da ne "tiščimo" tja ali zlorabljamo izjem, ki veljajo za obisk. Pri tem ne gre le za zaščito nas, ampak tudi prebivalcev, ki tam živijo, saj potrebujejo socialno stabilnost, da bodo uredili svoje zdravstveno stanje. Smiselno je upoštevati omejitvene ukrepe. Če obisk ogrozi zdravje, ga je bolje odložiti."

Andrej Šter, MZZ

Glede preostalih potovanj je dejal, da je najboljši pokazatelj, kam se je varno odpraviti, vzpostavljanje letalskih povezav. Letalske družbe namreč obnavljajo polete tja, kamor ljudje gredo in to so okolja, ki so varna tudi v zdravstvenem pogledu.

Hrvaška obala Covid-19 Svet Tomaž Gantar o dopustu na Hrvaškem: Ob vrnitvi boste morda morali v karanteno

"Nemško zunanje ministrstvo je jasno povedalo svojim državljanom, naj nihče ne računa, da ga bodo šli iskat na drug konec sveta tako kot v prvem valu epidemije in ga pripeljali domov," je opozoril Šter. "To je nasvet, ki bi se ga dalo prevesti tudi kot: potuj tako daleč, kolikor boš sposoben sam poskrbeti za vrnitev domov ‒ celo v primeru, če se tam ali tebi kaj zgodi. Tako so boljša avtomobilska potovanja ali takšna, s katerih se je mogoče vrniti brez kakšnih velikih sprememb aranžmajev."

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 12
 • Avatar ovca
  ovca 11:57 04.julij 2020.

  Kje je najbolj varno? Zazidajte se,desnosucni,doma v vinske kleti. To bo definitivno najbolj varno za desnosucne in za nas, normalne. Desnosucni,jajova beseda je bozja beseda. Amen! P.s. se dobro,da imajo sedaj boga v cloveski podobi,da ne tavajo okoli kot izgubljenje ...prikaži več ovcice,ampak imajo pastirja ups.boga. Mi lahko en desnosucni razlozi,zakaj se tako bojite umret,ko boste vendar sli dirdktno v nebesa? Ups,kaj pa ce boste sli direktno v pekel, ali ne 🤣😂🤣

 • Avatar Telligessa
  Telligessa 01:06 24.junij 2020.

  Dobrodošli v najboljšem erotičnem klubu -- H︆︆︆︆o︆︆s︆︆s︆︆︆︆et︆︆︆︆.︆︆︆︆C︆︆o︆︆m

 • omas67 20:19 23.junij 2020.

  vprašanje kje je bolj varno, na slovenski obali ali hrvaški. slovenska obala je polna makaronarjev in ko vidiš kako nonšalantno se obnašajo , ti je takoj jasno , zakaj je bilo pri njih toliko okužb. prihajajo iz epicentra okužb, pa ...prikaži več jim na kraj pameti ne pade, da bi si kdo nadel masko. ko jih slišim, začnem kar bežat. generalno pa velja, poskrbi za lastno varnost, maska, etanol..in je povsod še kar varno.