Zdravje > Aktualno
16492 ogledov

Slabe novice tudi s Hrvaške, število okuženih zelo naraslo

24sata/Pixell
Glede na število aktivnih primerov smo skupaj s Slovenijo na zadnjem mestu v Evropi, je ob velikem porastu okužb na Hrvaškem (v zadnjih 24-urah trideset novih), dejal tamkajšnji minister za zdravje. Po njegovem se epidemiološko stanje pri sosedih ni bistveno poslabšalo.

Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah zabeležili kar 30 novih primerov Covid-19. Gre za največje število novookuženih v 24 urah po 8. maju, ko so imeli 36 novih primerov,  je sporočil hrvaški štab za civilno zaščito. Sicer so v tej državi od 18. junija zabeležili  kar 89 novih primerov okužbe.

"To kaže, da je treba biti previden, vendar še ne pomeni, da se je epidemiološko stanje bistveno poslabšalo," je danes v Splitu dejal minister za zdravje Vili Beroš.

Največ novih primerov so potrdili na območju Zagreba, kjer so zabeležili 14 primerov. V osiješko-baranjski županiji je 12 novih okužb, med katerimi je deset nun v samostanu v Đakovu. V Slavoniji so zabeležili še en primer na območju Slavonskega Broda, medtem ko sta dve osebi z območja Dubrovnika, ena pa iz hrvaške Istre, navaja nacionalni štab civilne zaščite.

Glede na število aktivnih primerov smo skupaj s Slovenijo na zadnjem mestu v Evropi, je še dodal minister. "To ne pomeni, da se lahko sprostimo. Nasprotno, previdnost je še vedno potrebna. Pomembno je, da od danes zjutraj v Zadru ni novih bolnikov, primeri od prej so v dobrem stanju, eden ima blago vročino in nihče nima kliničnih simptomov," je še dodal ob tem. 

10 okužb na enem mestu in sicer v samostanu

Hrvaška, Covid-19, turizem, Reka | Avtor: Epa Epa
Število novih primerov raste, vendar ne raste eksponentno, je še dodal. "Z epidemiološkega vidika je pomembno dejstvo, da imamo na enem mestu 10 primerov. Velika razlika je, ali je 10 bolnikov vezano samo na eno mesto ali so razpršeni drugje. Trenutno imamo zaradi tega dobro epidemiološko stanje," je dodal. 

Teh deset novih okužb so sicer zabeležili v Slavoniji, v mestu Đakovo, v tamkajšnjem samostanu so se okužile nune. Po besedah glavne nune Valerije Široki, so tri njihove nune v nedeljo dobile visoko temperaturo, včeraj jih je šlo 12 na testiranje, pozitivnih je 10. Po poročanju portala Index, jih je pet pristalo v bolnišnici. 

Slovenij: Epidemiološka slika na Hrvaškem podobna naši

Predstojnik centra za nalezljive bolezni pri NIJZ Mario Fafangel je danes na novinarski konferenci pojasnil, da je epidemiološka slika na Hrvaškem kljub zadnjim povečanjem števila okužb z novim koronavirusom podobna stanju v Sloveniji. Ob tem je dodal, da podrobno spremljajo stanje v povezavi z novim koronavirusom tako v Evropi kot drugod v svetu.

Covid-19, UKC Ljubljana Koronavirus v SLO Zdravje Toliko okužb kot včeraj v Sloveniji ni bilo že dva meseca

"Na Hrvaškem se tako kot v Sloveniji epidemiološko nekaj dogaja. Trenutno so številke 14-dnevne kumulativne incidence na Hrvaškem primerljive z našimi - nekaj čez dva. Kar pomeni, da je še vedno smotrno, da je Hrvaška uvrščena med varne države," je zagotovil epidemiolog in dejal, da bodo pozorno opazovali, kako se bo trend nadaljeval in da bodo tudi hitro ukrepali.

Opozoril je še, da še vedno odsvetujejo potovanja v države, ki niso na t.i. zelenem seznamu. "Še vedno velja priporočilo, da kadarkoli potujemo, spoštujemo splošne ukrepe in pa, da če potujemo v države, ki niso na varnem seznamu, da se izognemo takemu potovanju, če ni nujno," je dejal.

Vladni govorec Jelko Kacin je dodal, da "drastičnih poslabšanj" glede stanja na Hrvaškem vendarle ne pričakujejo. Tako kot v Sloveniji so bili vsi posamezni uvozi okužb izolirani. "Vse se zelo natančno spremlja," je zagotovil Kacin.

Vendarle previdno, spremljate stanje

Glede napovedi za prihodnje dni je bil vendarle previden. Ni se hotel jasno izrekati glede tega, kako naj ravnajo slovenski državljani, ki nameravajo odpotovati na dopust na Hrvaško, vmes pa bo morda prišlo do spremembe epidemiološke ocene za to državo in bodo morda morali ob povratku v karanteno. "Mislim, da so naši ljudje zelo ozaveščeni," je dejal. "Treba je upoštevati priporočila, na drugi strani pa ni dobro izzivati," je dodal.

Hrvaška in BIH

Izrazil je tudi zaupanje, da bo Hrvaška dobro nadzirala mejo z BiH in Srbijo, ki ju je Slovenija prejšnji teden uvrstila na t. i. rdečo listo. Dejal je, da je to za Hrvaško pomembno "tudi v luči njihovih ambicij, da vstopijo v schengen". Poudaril je, da je Slovenija z nadzorom zunanje meje schengna odgovorna "za celotno Zahodno Evropo, celotno schengensko območje, predvsem pa moramo misliti nase in na to, kar nam je uspelo doseči v zadnjih treh mesecih," je dejal Kacin.

V Srbiji slabo, zato je treba biti odločen

Na drugi strani Kacin pričakuje poslabšanje epidemiološkega stanja v Srbiji, tudi zaradi nedavne nogometne tekme, ki se jo je udeležilo več tisoč ljudi. "Če kdaj, moramo biti tu odločni," je dejal in napovedal še dodatne ukrepe vlade.

Potrebujemo karantenski objekt

Glede okuženih, ki pridejo iz tujine in tudi prišlekov iz držav, ki niso na seznamu varnih držav in morajo ob prihodu v Slovenijo v karanteno, je Kacin napovedal, da namerava vlada vzpostaviti dva objekta za karanteno. "Do konca tega tedna potrebujemo karantenski objekt. Enega v vzhodnem delu države, enega pa na zahodnem, v katera bomo sproti nameščali ljudi, jih izolirali in omogočili, da zamejimo" širjenje okužbe," je pojasnil.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 6
  • Avatar Telligessa
    Telligessa 01:05 24.junij 2020.

    Dobrodošli v najboljšem erotičnem klubu -- H︆︆︆︆o︆︆s︆︆s︆︆︆︆et︆︆︆︆.︆︆︆︆C︆︆o︆︆m

  • porko2 20:46 23.junij 2020.

    Takoj naj se zaprejo vse meje, drugače bo v SLO katastrofa!

  • e7a577d9a0a94365773a47e8a9a19dab1b01c855 20:04 23.junij 2020.

    varno je povsod, če se držiš strogih pravil, kar še posebej velja za HR. še nemški turisti so na htv1 komentirali, da so izredno presenečeni, da nihče ne nosi mask, kot da se nič ne dogaja. sam imam isto izkušnjo, ...prikaži več tako da močno dvomim v njihove ukrepe in številke. na obali enostavno ne srečaš človeka, ki bi nosil masko (v zaprtih prostorih), še manj se držijo distance, trgovine polne, toliko da se ne objemajo. drug planet.