Šport
546 ogledov

Po karanteni: V Sloveniji smo lahko kar srečni, gremo optimistično naprej

Tadej Pogačar Epa
Ob porazu proti Primožu Rogliču je bilo prisotno tudi manjše razočaranje.

Tadej Pogačar je na nedeljskem državnem prvenstvu osvojil naslov prvaka do 23 let, njegov boj na zadnjem klancu pod Krvavcem s Primožem Rogličem pa so si ogledali številni ljubitelji kolesarstva po svetu, saj je šlo za prvo tekmovanje po pandemiji koronavirusa ter tudi ponovitev uspešnih obračunov na lanski Vuelti. Roglič je bil tokrat močnejši v zadnjih metrih.

"Časa za naslov v absolutni konkurenci je res še nekaj," je po dirki dejal 21-letni kolesar ekipe UAE. "Je pa res to tudi moj domači klanec, tu sem prevozil mnogo kilometrov, zato je na koncu prisotno manjše razočaranje, a ko pogledam, kdo je pred mano, sem lahko zadovoljen. Zmagal je pač najmočnejši kolesar na svetu," je o desetih sekundah zaostanka za prvim možem na lestvici Mendnarodne kolesarske zveze povedal Pogačar.

DP v kolesarstvu 2020 Foto Šport Individualni obračun Rogliča in Pogačarja odločil prvaka

In kako je potekala odločitev v zadnjih kilometrih? "Spogledala sva se, takoj sva vedela, da se bova morala na koncu udariti za zmago. Sva se kar pošteno, zmagal je najboljši. Bilo je kar nekaj gledanja v zadnjih dveh kilometrih. Kdo bo prvi pospešil, kdo bo močnejši. Na koncu se je Primož odločil za res dolg skok, dolg sprint kakšnih 500 metrov. Priznam, da sem bil malce prekratek. Primož je bil močnejši in na koncu je naredil kar lepo razliko. To je bil moj maksimum, mislim, da tudi Primožev. Bil je pošten dvoboj."

Tadej Pogačar, DP v kolesarstvu 2020 | Avtor: Igor Kovačič Igor Kovačič

"Pomagalo mi je to, da sem imel Jana (Polanca, op. p.), opravil je veliko dela pred klancem. Vsa čast. Hvala. Naredil je vse, da smo skupaj prišli pred zadnji klanec, da ni bilo kakšnih presenečenj. Tudi Luka (Mezgec; op. p.) in Žiga (Jerman; op. p.) nista imela pomoči sotekmovalcev iz svojih ekip, nista imela svojih interesov. Zato sta bila tudi onadva, vsaj za malo treninga, v ospredju. Tudi Andrej Hauptman in mehanik ter maser so bili top, po najboljših močeh so mi pomagali na vsakem kilometru. Zagotovo so mi pomagali do drugega mesta," se je še zahvalil moštvenenu kolegu in spremljevalni ekipi. 

Pogačar je sicer med dirko tudi padel. "V tretjem krogu sem bil na tleh. Morda je res šlo za povsem mojo napako. Ni pa padec vplival na končni rezultat. Malce sem popraskan po kolenu, nič drugega."

Tadej Pogačar in Primož Roglič Roglič o Touru Šport "Ni veliko hitrejših, lahko se ponovi in to takoj podpišem"

Kakšne odgovore o formi je dala dirka državnega prvenstva? "Jaz sem kar zadovoljen s formo. Morda še res ni tista ta prava, ker računamo, da bo še dolga sezona. Mislim pa, da sem kar v redu pripravljen, sem zadovoljen in lahko gremo optimistično naprej. Glavna cilja sezone sta zdaj Tour in svetovno prvenstvo. V sezoni ne bo veliko startov, bo pa naporno. Veselim se, da bomo startali na novo."

Pogačar se je z dolgo karanteno srečal že na dirki po Združenih arabskih emiratih, kjer je tudi zmagoval, kasneje pa je moral v samoizolacijo tudi po vrnitvi domov. Z vsem se je dobro psihično spopadel: "Bilo je težko obdobje, ampak osebno zame ni bilo preveč stresno. V Sloveniji smo lahko res srečni, da se vse odvija na takšen način, kot se. V nekaterih državah je še veliko hujše. Ne bom se izgovarjal na karanteni, gremo naprej."

Je bilo prisotno razočaranje ob prekinitvi sezone, saj je bil začetek izjemno uspešen? "Ja, kar. Še zlasti zato, ker so me čakale zanimive dirke. Ampak bilo je za vse enako. Pretirano se ne sekiram."

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.