Šport
513 ogledov

Luka Mezgec do zmage na Pogačerjevi dirki

Luka Mezgec Saša Despot
Drugi pokal Tadeja Pogačarja in VN Plastike Virant je v Komendi dobil slovenski kolesar Luka Mezgec.

V kriterijski preizkušnji z 12 letečimi sprinti je Luka Mezgec osvojil 27 točk in ubranil lansko zmago. Drugi je bil Avstrijec Marco Haller (26), tretji pa Matej Mohorič (18). Med ženskami je zmago slavila Nizozemka Maaike Boogaard pred domačinko Urško Bravec.

Z dirko v Komendi se je tudi uradno začela slovenska kolesarska sezona, ki bo prvi vrhunec doživela v nedeljo s cestno preizkušnjo za naslov državnega prvaka s ciljem na Ambrožu pod Krvavcem.

Še pred tem so sezono v Komendi odprli s kriterijsko preizkušnjo, na kateri ni bilo čutiti nervoze po dolgem premoru zaradi novega koronavirusa, ki je prekinil kolesarsko sezono.

Kolesarji so od samega začetka navijali oster ritem. Moštvo Bahrain - McLarna je bilo v ospredju in nadziralo položaj, v prvih dveh sprintih pa je bil izjemno razpoložen lanski zmagovalec Luka Mezgec, ki kolesari za avstralsko moštvo Mitchelton - Scott.

Kot edini kolesar svoje ekipe, zaradi česar je bil brez prave pomoči, je v drugem delu preizkušnje malce popustil, vajeti pa je prevzelo bahrajnsko moštvo, v katerem sta blestela Avstrijec Marco Haller in Matej Mohorič, ki sta lovila Mezgeca v skupnem seštevku kriterijske dirke.

Toda Mezgec je za konec dobil dva sprinta in z vsega točko prednosti ubranil lansko zmago. Haller pa kljub pomoči močne ekipe Bahrain - McLarna ni uspel preprečiti slovenske zmage.

Med člani je bilo sicer prijavljenih 72 kolesarjev, tekme pa se je na koncu udeležilo 64, med njimi tudi nekaj tujcev, ki so popestrili prvo dirko na slovenskih tleh v sezoni.

Med ženskami je ves čas pričakovano ritem na prvi dirki sezone na slovenskih tleh dajala slovenska-italijansko profesionalna ekipa Ale BTC Ljubljana. Že po prvem letečem sprintu sta pobegnili domačinka Urška Bravec in Nizozemka Maaike Boogaard, si nabrali neulovljivo prednost ter med seboj obračunali za skupno zmago.

Uspešnejša je bila Nizozemka, ki je na vmesnih sprintih osvojila več točk kot Bravčeva, ki je na koncu zasedla drugo mesto. Tretja je bila Ana Ahačič, ki je zmagala v kategoriji starejših mladink. Urške Žigart, lanske zmagovalke preizkušnje v Komendi, ni bilo v ospredju.

 
Komentarjev 1
  • Avatar Meddilera
    Meddilera 00:41 20.junij 2020.

    Vroče punce vas čakajo na - H︆︆︆︆o︆︆s︆︆s︆︆︆︆et︆︆︆︆.︆︆︆︆C︆︆o︆︆m