Šport
4413 ogledov

Nekdanji kolesarski as umrl v 55. letu starosti

Fabrice Philipot twitter
Umrl mož, ki je bil ključen za dominacijo izjemnega Španca.

Pri starosti 54 let je umrl nekdanji francoski kolesar Fabrice Philipot, ki je bil leta 1989 proglašen za najboljšega mladega kolesarja na dirki po Franciji, v naslednjih letih pa je blestel kot pomočnik Španca Miguela Induraina v ekipi Banesto. Francoski časnik Le Bien Public je poročal, da je nekdanji nosilec bele majice na Touru umrl v sredo v Semur-en-Auxoisu v osrednji Franciji.

Philipot je bil v mladih letih eden najbolj nadarjenih kolesarjev na svetu. Prvo profesionalno pogodbo je podpisal z ekipo Toshiba-Look, najdlje je bil član Banesta, kariero pa je zaključil pri 29 letih v dresu Chazal-MBK-Königa.

Mesto v Banestu, ki je bil na začetku devetdesetih eno najmočnejših moštev na svetu in je imelo leta 1991 na primer kar pet kolesarjev uvrščenih med petindvajseterico najboljših v skupni razvrstitvi Toura,  si je zagotovil z dobrimi predstavami leta 1990 na Giru, kjer je bil skupno trinajsti, ter Touru, ki ga je končal na 14. mestu.

V Banesto je prišel naslednje leto in bil eden ključnih mož pri dveh zmagah španskega asa na Touru (1991, 1992) ter Giru (1992, 1993).

 
Komentarjev 1
  • jate 17:29 18.junij 2020.

    nisem zasledila zakaj je umrl.