Šport
4080 ogledov

Individualni obračun Rogliča in Pogačarja odločil prvaka

DP v kolesarstvu 2020
1/23
Igor Kovačič
V okolici Komende se je odvila cestna dirka za letošnje kolesarsko državno prvenstvo. V dežju so gledalci spremljali sila zanimiv razplet.

Nov državni prvak v cestni dirki kolesarjev je postal Primož Roglič. V 30. izdaji državnega prvenstva v cestni preizkušnji je kolesar Jumbo Visme po 146 kilometrih v cilj na Ambrož pod Krvavcem pripeljal pred drugim Tadejem Pogačarjem (UAE Emirates) in tretjim Matejem Mohoričem (Bahrain - McLaren).

Med ženskami je prvi naslov državne prvakinje pripadel Urši Pintar (Ale BTC Ljubljana), ki je bila na vzponu močnejša od Špele Kern (Lviv Cycling Team).

Luka Mezgec Prva dirka Šport Luka Mezgec do zmage na Pogačerjevi dirki

Že v prvem krogu je po startu izpod Jenkove lipe v Dvorju ubežna skupina štirih kolesarjev, v kateri so bili Jan Tratnik, Matic Grošelj, Nik Čemažar in Žiga Horvat, prišla do največ treh minut in pol prednosti, glavnina pa jih je večino časa nadzirala na nekje dveh minutah.

V zadnjem krogu sta na čelu dirke vztrajala le še Tratnik in Čemažar, načrt Bahrain - McLarna, da bi razredčili skupino in spravili v težave favorite, pa se ni izšel. Glavnina je narekovala hud ritem, v zadnjem krogu pa je znižala prednost ubežnikov na vsega 30 sekund. Kot je bilo pričakovati, je kljub prednosti treh ubežnikov glavni spopad najboljših prišel na zadnjem, osemkilometrskem vzponu. Ta je v prvem, strmejšem delu (povprečni naklon 9,7 odstotkov) potekal do Raven, drugi, petkilometrski odsek (8 odstotkov) pa do cilja na Ambrož pod Krvavcem.

Super je biti državni prvak, gre za naslov, ki ga še nisem osvojil, čeprav sem to dirko največkrat vozil. Izjemno sem zadovoljen. Z glavnino smo kontrolirali beg, na koncu je prišlo do tega, da smo se najboljši udarili v klanec. Gre za kolesarje, ki so visoko  svetovnem merilu. Glede na to, da je bila prva dirka, sem izjemno srečen. Verjetno ni noben pripravljen voziti 250 km, dirka je bila primerna naši pripravljenosti. Dovolj je bilo kilometrov in dovolj klanca.
Primož Roglič

Presenetljivo je prvi popustil Jan Polanc, moštveni kolega Pogačarja, s čimer je 21-letnik hitro ostal brez pomočnika v boju za prvi naslov. Že v prvem delu vzpona proti Ravnam so sami nekaj sekund za ubežnikoma ostali Roglič, Pogačar, Jani Brajkovič ter oba kolesarja Bahrain - McLarna, Matej Mohorič in Domen Novak, ki je branil lanski naslov.

Roglič, najboljši kolesar na lestvici Ucija, je prvi napadel, ujel Tratnika in se odpeljal naprej, iz ozadja pa je nekdanjega smučarskega skakalca ujel Pogačar, s čimer sta prvi in deseti z lestvice Mednarodne kolesarske zveze (Uci) obračunala za prvi državni naslov.

Močnejši je bil 30-letni Roglič, ki je v zadnjih 500 metrih uspel ugnati mlajšega konkurenta, s čimer bo letos na dirkah svetovne serije nosil prestižno majico v barvah slovenske trobojnice. Tretje mesto je osvojil Matej Mohorič.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.