Šport
1290 ogledov

"Ni veliko hitrejših, lahko se ponovi in to takoj podpišem"

Tadej Pogačar in Primož Roglič Profimedia
Za slovenskega kolesarskega asa trenutno vse poteka po načrtu. Tudi za sloviti Tour.

Na državnem prvenstvu v cestni vožnji so ljubitelji kolesarstva prišli na svoj račun. Na preizkušnji, ki je vzbudila veliko pozornost tudi zunaj slovenskih meja, bila je namreč prva pod okriljem Mednarodne kolesarske zveze (UCI) po pandemiji koronavirusa, sta se v boju za zmago na zadnjem klancu pomerila Primož Roglič in Tadej Pogačar. V obračunu prvega in desetega na UCI lestvici je zmagal Roglič.

Zmaga v prvem nastopu v tem letu mu je veliko pomenila, Zasavčan je prvič postal državni prvak: "Super je biti državni prvak. Tega doslej še nisem osvojil, čeprav sem to dirko največkrat vozil. Res sem super zadovoljen in srečen, da mi je na koncu uspelo zmagati."

V zadnjem kilometru je ugnal tudi Tadeja Pogačarja, ki je sezono odlično začel, zbral štiri zmage, nato pa ga na dirki po Združenih arabskih emiratih ustavil koronavirus. "Z glavnino smo nekako kontrolirali ubežnike, skozi celotno dirko je bilo vse pod kontrolo in tako se je na koncu zgodilo, da smo se najboljši udarili na klancu. Sama raven dirke je bila izjemno visoka, sam sem kot prvi na lestvici prišel na njo, Tadej je član deseterice, sodila je zelo, zelo visoko v svetovnem merilu. Super, da imamo lahko zdaj takšno prireditev. Ogromno navijačev nas je podpiralo. Glede na to, da je bila to moja prva dirka, je zmaga še slajša," je boj s slovensko elito pokomentiral Roglič. 

DP v kolesarstvu 2020 Foto Šport Individualni obračun Rogliča in Pogačarja odločil prvaka

"To je bil težek boj s Tadejem. Pokazal je, da je izjemen talent in odlično pripravljen, saj je letos dobil nekaj dirk. Imela sva borbo čez celoten klanec, na koncu pa je odločil sprint, ki se je na srečo izšel v mojo korist. Vesel sem, da sem se lahko na koncu veselil jaz. Na koncu odloča moč. Prostora je bilo za vse. Ne bi se pa pritoževal, če bi se mi na začetku klanca samemu uspelo odpeljati naprej, ampak Tadej je izjemen kolesar in me je ujel. Smo morali pa zato na koncu sprintati," je po dirki, dolgi 146 kilometrov, dejal najboljši kolesar lestvice Mednarodne kolesarske zveze.

"Kaj pa vem. Bilo je kar dovolj kilometrov in tega klanca. Verjetno nihče od nas ni zdaj pripravljen prevoziti 250 kilometrov. Dirka je bila primerna naši trenutni pripravljenosti. Bilo je kar klasično državno prvenstvo, tokrat s ciljem na klanec."

Primož Roglič, DP v kolesarstvu 2020 | Avtor: Igor Kovačič Igor Kovačič

Gre vse po načrtu do glavnega cilja, ki je letos Tour de France? "Gre. Gre, sigurno. To je bil zdaj super start moje tekmovalne sezone. Res je, da si definitivno želim nekaj reči še izboljšati, minuse odpraviti s pripravami, ki so načrtovane. Do starta sta še dva meseca, v tem času bo treba poskrbeti za te stvari. Želim si biti čim bolje pripravljen za Tour."

Se lahko dvoboji s Pogačarjem ponovijo tudi na Toru? "Po mojem mišljenju se lahko. Verjetno ne bo veliko hitrejše, če gledamo s svetovnega merila, ni jih veliko, ki bi lahko šli hitreje. Bomo videli. Sam bi si želel, da bi bilo tako. Če sva lahko dva iz Slovenije med najhitrejšimi na svetu, takoj podpišem." 

Je bilo sicer kaj strahu glede forme pred prvo dirko sezone? "Ja... Težko je bilo reči karkoli glede forme. Kar nekaj časa nisem dirkal, precej časa je minilo od moje zadnje dirje. Ja, ne veš, kje si. Sam se res mogoče hitro peljem in če sem sam, je vse skupaj zame OK, a je drugače ko so okoli še ostali. Šele takrat vidiš, če je tvoj občutek pravi. Zdaj sem sigurno že zadovoljen z nivojem forme na katerem sem in kako se je vse skupaj tokrat obrnilo."

Komentarjev 1
  • severin 06:27 23.junij 2020.

    ful pogrešam novice iz balkana , za nas emigrante ni več na žurnalu kaj za čitat.

Sorodne novice