Slovenija
7840 ogledov

Hojs: "Priporočila očitno niso dovolj, treba bo predpisati nekaj strožjega"

Aleš Hojs gov.si
Notranji minister je spregovoril o tem, kateri ukrep bo verjetno treba spet uvesti in katere države bi se še lahko znašle na rdečem seznamu.

Notranji minister Aleš Hojs je za Kanal A ocenil, da bo verjetno treba bolj jasno zapovedati obvezno nošenje zaščitnih mask za preprečitev širjenja okužb z novim koronavirusom. Obenem je napovedal, da bodo zaradi slabšanja epidemiološke slike na rdeči seznam držav uvrstili Albanijo in Portugalsko.

O epidemiološki situaciji v Sloveniji razpravlja vladna svetovalna strokovna skupina za covid-19 pri ministrstvu za zdravje. Kot je povedal Hojs, se bo tudi on udeležil sestanka, na katerem bodo z ekipo ministrstva za zdravje in predsednika vlade razpravljali o nadaljnjih korakih za zajezitev širjenja okužbe. Morebitne nove ukrepe bo v sredo obravnavala še vlada.

Glede nošenja mask je izrazil razočaranje, da se državljani ne držijo smernic Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). "Tu očitno priporočila niso dovolj, bo treba predpisat nekaj strožjega," je povedal.

Ob tem je dodal, da zaenkrat ne načrtujejo zmanjšanja največjega števila ljudi na javnih prireditvah s 500 na 200. Bi pa lahko o tem začeli hitro razmišljati, če bi se situacija v Sloveniji še naprej slabšala, je pojasnil.

Trgovina koronavirus vrsta | Avtor: Epa Epa

Covid-19, UKC Ljubljana Koronavirus v SLO Zdravje Toliko okužb kot včeraj v Sloveniji ni bilo že dva meseca

Hrvaška (še) ostaja na zelenem seznamu

Glede Hrvaške je notranji minister zagotovil, da trenutno še ostaja na seznamu zelenih držav in da v sredo na programu vlade ni njen morebitni umik s tega seznama. Slovenskim državljanom sicer ob obisku tujine svetuje, da se držijo preventivnih ukrepov, ki jih priporoča NIJZ.

Izpostavil je še možnost ponovnega poskusa uvedbe aplikacije za sledenje. Vlada je po njegovih besedah že v prvem protikoronskem zakonu v 104. členu predlagala, da bi policija nadzirala upoštevanje karantene, vendar takrat zaradi silnega nasprotovanja, med drugim tudi Informacijskega pooblaščenca, predlog v DZ ni bil sprejet. Kot je pojasnil, so v Nemčiji in drugih delih Evrope razvite aplikacije, ki dejansko zagotavljajo popolno anonimnost, a hkrati omogočajo izvajanje nadzora karantenskih odločb.

Andrej Šter Dopust Slovenija To o dopustu na hrvaškem pravi Andrej Šter z zunanjega ministrstva

Koronavirus aplikacija | Avtor: Profimedia Profimedia

Po njegovem mnenju pa bi morala biti uporaba te aplikacije obvezna in ne na prostovoljni osnovi, saj je to zanj premila oblika. Vendar pa upa, da jim bo uspelo aplikacijo, ki bi jo uporabljali na prostovoljni osnovi, spraviti skozi vsa sita.

V več državah po Evropi so v zadnjih tednih zagnali aplikacije za sledenje okužbam, ki pa so po večini osnovane na tehnološki rešitvi gigantov Apple in Google, tako na primer tudi aplikacija v Nemčiji. Tovrstna aplikacija je osnovana na prostovoljni osnovi in ne sledi lokaciji posameznika, saj uporablja tehnologijo bluetooth. Obenem se osebni podatki shranjujejo lokalno na pametnih napravah in ne na osrednjih strežnikih, do katerih imajo dostop oblasti, identiteta uporabnikov pa je psevdonimizirana. Namen aplikacije je, da druge opozori, če so bili v stiku z okuženim.

Koronavirus aplikacija Napoved E-Life To na ministrstvu pravijo o aplikaciji za sledenje covidu-19

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 27
 • Avatar praufo
  praufo 14:07 24.junij 2020.

  iz umazanega žepa potegnem star robec s katerim sem se prej rit brisal , pa ga dam čez ksiht, zato da zadovoljim hojsa ... živel fašizem

 • Avatar praufo
  praufo 14:04 24.junij 2020.

  ne morem razumeti tega, da je to državo prečkalo že na 10 tisoče migrantov, celo spremstvo so dobili in celo zastnoj prevoz z vlaki, ki so jih v zahvalo uničili in posvinjali, da ne govorim koliko smeti so nametali ob ...prikaži več progi, seveda , odpreš okno in vržeš čez kar ti paše ... in zanimivo, da se nihče ni ukvarjal z zdravjem tega folka, ki so bili v veliki večini bolani ... NE, danes smo problem mi slovenčki ... okuženi slovenčki nosijo maske ker je to trend, čeprav smo več ali manj vsi okuženi

 • Avatar right
  right 09:27 24.junij 2020.

  komunjare, malo na sonce, da se vam prečistijo skisani možgani