Vlada danes o novem semaforju ukrepov, takšne naj bi bile meje

Foto: Vlada RS, twitter
Foto: Vlada RS, twitter
Vlada bo na seji predvidoma sprejela odločitev o tem, kakšen bo semafor ukrepov v prihodnjem obdobju.
Oglej si celoten članek

Vlada bo na podlagi predlogov svetovalne skupine sprejela odločitev o semaforju ukrepov, ki bo veljal v četrtem valu epidemije. Eden od predlogov svetovalne skupine naj bi bil, da se s širjenjem okužb razširi tudi obvezno izpolnjevanja pogoja PCT. 

Ključni dejavnik bo zasedeno število postelj v bolnišnicah. Meje naj bi bile postavljene skladno z načrtom za delovanje bolnišnic  v covidnih razmerah. Trenutno se nahajamo v četrti fazi, ki je aktivirana, dokler je hospitaliziranih do 250 covidnih bolnikov. 

Sledi tretja faza, v kateri se povečajo kapacitete za bolnike s covidom-19 v bolnišnicah, ki že imajo odprte covidne oddelke, odprejo se covidni oddelki v bolnišnicah Slovenj Gradec in Jesenice. V tej fazi je v bolnišnicah do 500 bolnikov s covidom-19.

V drugi fazi se bolnike s covidom sprejemajo tudi v bolnišnicah Trbovlje, Ptuj, Brežice in Izola, hkrati pa se povečajo kapacitete v preostalih bolnišnicah. V bolnišnicah se zdravi manj kot 700 bolnikov s covidom-19. 

V prvi fazi se aktivirata še bolnišnici Topolšica in Sežana. V bolnišnici se zdravi do 900 bolnikov.

Šesta faza je bila v veljavi, dokler je bilo v bolnišnicah do 70 bolnikov s covidom-19, peta faza pa dokler je bilo v bolnišnicah do 150 bolnikov s covidom-19. 

Slabi obeti 

Število okužb v Sloveniji še naprej narašča. V torek je bilo potrjenih 764 okužb, delež pozitivnih testov PCR je znašal 20,2 odstotka. V bolnišnicah je trenutno 159 bolnikov s covidom, od tega 37 na oddelkih intenzivne terapije. Število bolnikov, ki potrebujejo intenzivno zdravljenje, je v enem dnevu zraslo za 19,4 odstotka. 

Po najnovejši napovedi Instituta Jožef Stefan lahko v septembru pričakujemo, da se bo podvojitveni časi v septembru predvidoma močno skrajšal. 

"Če bomo tako nadaljevali, bomo jeseni presegli drugi val epidemije v bolnišnicah. Četrti val bo zaradi velike kužnosti različice delta predvidoma tako obsežen, da se bo do pomladi okužil bolj ali manj vsak necepljeni," ugotavlja Matjaž Leskovar z IJS. "Da četrti val ne bo preveč narasel, predvsem pa, da ne bo premočno obremenil bolnišnic, bi bilo potrebno,d a se vsaj vsi starejši od 40 let čim prej cepijo in s tem zaščitijo pred hujšim potekom bolezni."

dezurni@styria-media.si

 
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 17

  • 00:34 3. September 2021.

    Dr. Krek naj prvo poskrbi za resen pristop svojemu zdravju, potem naj nasvete deli drugim !

  • 15:32 2. September 2021.

    Delta virus je tako zelo "nevaren" da če se ne testiraš misliš da si samo prehlajen, tako je v par …

  • 14:40 2. September 2021.

    jest ne razumem zakaj imajo tako majhne stolčke za take obilne božičke ... njega naj posedejo na klopco , ne …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.