Slovenija
46695 ogledov

Vlada danes o novem semaforju ukrepov, takšne naj bi bile meje

Vlada RS in strokovna skupina Vlada RS, twitter
Vlada bo na seji predvidoma sprejela odločitev o tem, kakšen bo semafor ukrepov v prihodnjem obdobju.

Vlada bo na podlagi predlogov svetovalne skupine sprejela odločitev o semaforju ukrepov, ki bo veljal v četrtem valu epidemije. Eden od predlogov svetovalne skupine naj bi bil, da se s širjenjem okužb razširi tudi obvezno izpolnjevanja pogoja PCT. 

Ključni dejavnik bo zasedeno število postelj v bolnišnicah. Meje naj bi bile postavljene skladno z načrtom za delovanje bolnišnic  v covidnih razmerah. Trenutno se nahajamo v četrti fazi, ki je aktivirana, dokler je hospitaliziranih do 250 covidnih bolnikov. 

Sledi tretja faza, v kateri se povečajo kapacitete za bolnike s covidom-19 v bolnišnicah, ki že imajo odprte covidne oddelke, odprejo se covidni oddelki v bolnišnicah Slovenj Gradec in Jesenice. V tej fazi je v bolnišnicah do 500 bolnikov s covidom-19.

V drugi fazi se bolnike s covidom sprejemajo tudi v bolnišnicah Trbovlje, Ptuj, Brežice in Izola, hkrati pa se povečajo kapacitete v preostalih bolnišnicah. V bolnišnicah se zdravi manj kot 700 bolnikov s covidom-19. 

V prvi fazi se aktivirata še bolnišnici Topolšica in Sežana. V bolnišnici se zdravi do 900 bolnikov.

Šesta faza je bila v veljavi, dokler je bilo v bolnišnicah do 70 bolnikov s covidom-19, peta faza pa dokler je bilo v bolnišnicah do 150 bolnikov s covidom-19. 

Slabi obeti 

Število okužb v Sloveniji še naprej narašča. V torek je bilo potrjenih 764 okužb, delež pozitivnih testov PCR je znašal 20,2 odstotka. V bolnišnicah je trenutno 159 bolnikov s covidom, od tega 37 na oddelkih intenzivne terapije. Število bolnikov, ki potrebujejo intenzivno zdravljenje, je v enem dnevu zraslo za 19,4 odstotka. 

Po najnovejši napovedi Instituta Jožef Stefan lahko v septembru pričakujemo, da se bo podvojitveni časi v septembru predvidoma močno skrajšal. 

"Če bomo tako nadaljevali, bomo jeseni presegli drugi val epidemije v bolnišnicah. Četrti val bo zaradi velike kužnosti različice delta predvidoma tako obsežen, da se bo do pomladi okužil bolj ali manj vsak necepljeni," ugotavlja Matjaž Leskovar z IJS. "Da četrti val ne bo preveč narasel, predvsem pa, da ne bo premočno obremenil bolnišnic, bi bilo potrebno,d a se vsaj vsi starejši od 40 let čim prej cepijo in s tem zaščitijo pred hujšim potekom bolezni."

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 17
  • Avatar Maja Kajza
    marelica 00:34 03.september 2021.

    Dr. Krek naj prvo poskrbi za resen pristop svojemu zdravju, potem naj nasvete deli drugim !

  • polona_miran 15:32 02.september 2021.

    Delta virus je tako zelo "nevaren" da če se ne testiraš misliš da si samo prehlajen, tako je v par tednov nazaj povedala ga.Bajović...zato CEPITE se...da ne boste prehlajeni🤪😜🤪😜

  • eminenca 14:40 02.september 2021.

    jest ne razumem zakaj imajo tako majhne stolčke za take obilne božičke ... njega naj posedejo na klopco , ne pa takle majhen stolček ... še polomu ga bo, pa bo spet škoda ... ma čist nepraktični so, ne vem