Slovenija
49177 ogledov

Najnovejša prognoza: Slabi obeti, resnično nas lahko skrbi!

Policijska ura v Ljubljani Profimedia
Epidemija raste in še hitreje bo.

"Epidemija narašča s podvojitvenim časom približno 13 dni, ki se bo v septembru predvidoma močno skrajšal," v najnovejši prognozi širjenja epidemije covid-19 v Sloveniji ugotavlja Matjaž Leskovar z Instituta Jožef Stefan. "Po kriterijih ECDC smo v rdeči fazi, v temno rdečo bomo predvidoma prešli sredi septembra. Če bomo tako nadaljevali, bomo jeseni presegli drugi val epidemije v bolnišnicah. Četrti val bo zaradi velike kužnosti različice delta predvidoma tako obsežen, da se bo do pomladi okužil bolj ali manj vsak necepljeni. Da četrti val ne bo preveč narasel, predvsem pa, da ne bo premočno obremenil bolnišnic, bi bilo potrebno, da se vsaj vsi starejši od 40 let čim prej cepijo in s tem zaščitijo pred hujšim potekom bolezni. Zaželena precepljenost odrasle populacije je nad 90 odstotkov."

brezje PCT ni potreben Slovenija Krek: "Jeseni bo veljal čisto nov semafor ukrepov"

 | Avtor: IJS IJS

Ocenjeno efektivno reprodukcijsko število, ki upošteva tudi uvožene primere je približno R_ef=1,35, ocenjeno lokalno reprodukcijsko število pa je približno R_lok=1,25 (pred enim letom: R_lok=1,14). To pomeni, da ena okužena oseba virus prenese na več kot eno osebo, zato epidemija raste. Epidemija upada, ko je R manjši od ena.

V drugem, tretjem in četrtem valu se je do zdaj okužila približno slaba polovica prebivalstva. "Trenutno je delež kužnih približno 0,4 odstotka prebivalstva oz. približno vsak 250. prebivalec," navajajo pri IJS.

 | Avtor: IJS IJS
 | Avtor: IJS IJS
 | Avtor: IJS IJS

Hitrost cepljenja je približno 17.500 prvih odmerkov na teden oz. 0,85 odstotka prebivalstva na teden. Hitrost prekuževanja je približno 8.000 okuženih na teden oz. 0,4 odstotka prebivalstva na teden.

Delež delte skoraj sto odstoten

Delež različice delta je naraščal zaradi približno 50 odstotkov večje kužnosti od različice alfa in zaradi uvoza iz držav z velikim deležem te različice virusa. "Podatka NLZOH za 27. in 28. teden (delež delte 89,2 in 94,6 odstotka) vključujeta vzorce maturantov, ki so se v Španiji okužili z različico delta, in njihovih sekundarnih okužb ter verjetno precenjujeta delež te različice v populaciji, kjer se širijo okužbe, če so uspeli okužbe maturantov dovolj dobro zamejiti," ugotavljajo pri IJS. "Delež različice delta v populaciji je zdaj skoraj 100 odstotkov."

14-dnevna pojavnost na 100.000 prebivalcev je 255. Glede na kriterije ECDC smo v rdeči fazi. "Ob enakem trendu razvoja epidemije bi lahko v temno rdečo fazo prešli sredi septembra," napoveduje Leskovar. "Uporabili smo enake predpostavke kot v prognozi razvoja epidemije. Negotovosti ocenjenih datumov so velike."

 | Avtor: IJS IJS

Podrobno prognozo lahko preverite na spletni strani IJS.

Komentarjev 76
  • molka 22:39 01.september 2021.

    pravljice za lahko noč oh kako dobre pravljice spim prav dobro

  • krucefiks 22:38 01.september 2021.

    folk nehajte se že testirat ,sami delate ukrepe ,al ste usekani

  • molka 22:37 01.september 2021.

    pravljica za lahko noč bedniki