Slovenija
1132 ogledov

Poklukar o novem semaforju ukrepov in poživitvenih odmerkih

Janez Poklukar Vlada RS
Minister za zdravje je izdal nekaj informacij o novem semaforju ukrepov in poživitvenih odmerkih, več informacij pa bo znanih kmalu oziroma že v naslednjih dneh.

Minister za zdravje Janez Poklukar je ob obisku Pediatrične klinike v Ljubljani v svoji izjavi za medije podal komentar na nov semafor ukrepov, čigar osnutek je včeraj pretresala posvetovalna skupina. Ta temelji na zasedenosti hospitalnih in intenzivnih postelj in zajema šest stopenj, a še ni dokončno usklajen, je povedal. Natančne podrobnosti bodo znane v prihodnjih dneh.

''Ta trenutek smo po novem semaforju na meji med drugo in tretjo fazo,'' je pojasnil. Druga faza velja do zasedenosti 128 navadnih in 34 intenzivnih postelj. V pričakovanju slabšanja epidemiološke slike so in bodo v tem tednu aktivirane novi covid oddelki v bolnišnicah v Novem mestu, Murski Soboti, Novi Gorici.

Kakšni ukrepi točno nas čakajo ob slabšanju epidemioloških razmer, ki bodo predvidoma dosegle vrh konec septembra oziroma v začetku oktrobra, še ni jasno. Včeraj je strokovna skupina pri ministrstvu za zdravje, ki jo vodi Mateja Logar, razpravljala o semaforju ukrepov, ki ima šest faz, o čemer več pišemo v prispevku Namesto semaforja šest faz?

Po poročanju portala N1 naj bi bila meja za vnovično zapiranje družbe postavljena pri 300 covidnih bolnikih na intenzivni negi. Trenutno jo potrebuje 30 covid bolnikov. Semafor naj ne bi v nobeni fazi predvideval zapiranja šol, policijsko uro ali omejitve gibanja na občine.

Poklukar je dejal, da moramo doseči 70 % precepljenost prebivalstva do oktobra. Če nam to ne bo uspelo, ne bo dovolj, da bi bila družba odprta, je poudaril. 

Šola Slovenija Poklukar: V jeseni cepivo tudi za mlajše otroke

Tretji odmerek že kmalu?

Posvetovalna skupina za cepljenje pri NIJZ bo danes pretresala spoznanja in sprejemala priporočila v zvezi s poživitvenim odmerkom cepiva. Kot je dejal Poklukar, je glede na nedavno objavljen primer iz Izraela pokazal, da se pri starejših od 60 let in po prejetem tretjem odmerku bistveno zmanjša zbolevnost in pojav težjih potekov bolezni.

To predstavlja tudi smernico za ponovno cepljenje starejših v DSO, pa tudi vseh ostalih, ki so se cepili med prvimi – na področju zdravstva, sociale in šolstva.

Glede na količino cepiva bo tretje cepljenje odprto in dostopno vsem, tudi tistim, ki so bili cepljeni v tujini. Ti bodo k tretjemu povabljeni v Sloveniji – tako bodo prejeli slovensko QR kodo in evropski digitalni certifikat – kot pravi Poklukar, bo tudi ta ovira tako premoščena.

Na vprašanje, ali bo testiranje obvezno tudi za cepljene, je odgovoril, da se pri njih testiranje izvaja zgolj v primerih znakov bolezni. Test se opravi s PCR testom in ne s parcialnim, je še pojasnil minister za zdravje.

testiranje zaposlenih v vzgoji in izobraževanju Zdravje Testiranje tudi za cepljene? To pravi predstojnica infekcijske klinike

 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 5
  • rd2dmk2 10:27 01.september 2021.

    govori se naj zaupamo strokovnjakom. hm tobačna industrija je desetletja poudarjala da kajenje ne škoduje zdravju. in koga so angažirali tobačniki ? kmete, ki so pridelali tobak ? angažirali so strokovnjake iz najboljše branže za to iz medicine... in sedaj ...prikaži večedaj vas vprašam, kje sedaj si ti strokovnjaki služijo svoj kruh , ko so izgubil službe pr tobačnikih ? no povejte mi ..

  • eminenca 23:14 31.avgust 2021.

    dost je basanja , kakašen "poživitveni odmerek" ... če vam preostaja cepivo, našajbajte še tiste, ki se niso, jest mam potrdilo , mednarodno ... ne me več basat, dost je ... semaforji so pa samo v prometu, ne vem kje ...prikaži več še ... to je spet ena anomalija

  • rd2dmk2 22:12 31.avgust 2021.

    minister za zdravje.. ali je potrebnoi testiranje za cepljene ? je potrebno , ko se kažejo znaki bolezni.. fant to pa lahk zine samo Gorjanc. jest ki nisem gorjanc pa ga vprašam.. pri katerih znakih pa ? utrip srca =0, ...prikaži več sistolični krvi tlak = 0, diastolični krvni tlak = 0, dihanje , ga ni.