Slovenija
4253 ogledov

Poklukar: V jeseni cepivo tudi za mlajše otroke

Šola Epa
Ob odpiranju šolskih vrat je minister za zdravje pozval k cepljenju, da bodo ta tudi ostala odprta. Predvidoma v jeseni bo na voljo cepivo tudi za mlajše otroke.

Minister za zdravje Janez Poklukar je ob obisku Pediatrične klinike v Ljubljani v svoji izjavi za medije ob prihajajočem novem šolskem letu in vračanju v šolske klopi dejal, da je družbena skrb do njih toliko večja. Predstavlja pa tudi bojazen, saj se v Sloveniji odpirajo novi covid oddelki, napoved za jesen ni gotova, popotnica pa s številom dnevno potrjenih okužb ni dobra.

Dejal je, da je cilj ohraniti šolske zavode in ustanove odprte in varne: ''Gre za dodatno vrednost, nekaj več, kar si lahko danes predstavljamo in naš cilj je, da napravimo vse, da bodo šole odprte, otroci zdravi, in da bodo tisti, ki bodo potrebovali zdravljenje, do tega prišli.''

 

Cepivo bo v jeseni na voljo tudi za mlajše otroke

V preteklem letu in pol so v Ljubljani na infekcijskem in kliničnem oddelku obravnavali več primerov večorganskega vnetnega sindroma in vnetja malih žil. Do danes so obravnavali 34 otrok, največ ob tretjem valu. 2 sta potrebovala intenzivno nego. Bolniki potrebujejo zdravniško oskrbo navadno 2-6 tednov po okužbi. Gre za težko bolezen, ki jo povzroči covid, je opozoril Poklukar, a ''imamo danes zdravilo, reče se mu cepivo, zato prosim in pozivam vse, da pristopimo k cepljenju, tudi vsi starajši od 12 let. Vemo, da so cepiva varna in učinkovita pri preprečevanju težjega poteka bolezni.''

Zdravje Avtoimunski zapleti po covid-19 pri mladostnikih: kako je s cepljenjem?

Dr. Matjaž Homan iz Pediatrične klinike je obenem dodal, da bo predvidoma jeseni cepivo Pfizer odobreno tudi za otroke od šestega leta naprej. V zvezi s poživitvenim odmerkom je pojasnil, da je pri otrocih, pri katerih imunski sistem deluje slabše zaradi bolezni in zdravil, koncentracija protiteles nižja in se zato predvideva, da bo preteku 6 mesecev od drugega cepljenja tudi pri njih potreben ponovni odmerek. Objavljenih študij pri otrocih zaenkrat še ni, je še dodal.

Poklukar je pojasnil, da je cilj doseči 70-odstotno precepljenost, ''vendar ne kadarkoli – precepiti se moramo pred vrhom četrtega vala, ki bo konec septembra oziroma v začetku oktobra.'' Ponovno pozval k neodlašanju s cepljenjem: ''Tisti, ki se lahko cepimo, lahko pomembno vplivamo na to, da se bodo vsi, ki potrebujejo zdravljenje in zdravje, tudi zdravili.'' Ključ do uspeha in zdravja slehernega posameznika je ustrezno visoka precepljenost, je še dejal.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 25
  • rd2dmk2 22:23 31.avgust 2021.

    tale poklukar je pozabu da je tud en mačk umru za c-19.. kdaj bo nabavu cepivo za vse mačkone , pa jih začel pod nujno cepit, dokler ne bo 70 % preceplenost mačk v sloveniji nam ne gine peti val.. ...prikaži več in to glih za nov let, kaj če božiček in dedek mraz zbolita ?

  • bobubob 18:51 31.avgust 2021.

    Tisto cepivo ob rojstvu naj obogatijo s kakšno valenco več, pa bo rešeno. Brez razburjanja javnosti.

  • Avatar Sreten Lukić
    lluckyss 18:32 31.avgust 2021.

    Ste popolnoma znoreli ali kaj vam je ?!.. Cepili bi z nepreverjeno brozgo skupino, ki sploh ni ogrožena in bi cepljena dokazano enako prenašala virus kot tisti necepljeni, oziroma bolj kot preboleli...?! Pa dajte končno zapovedat obvezno cepljenje za vse...Bom ...prikaži večom prvi v vrsti.. Ampak to pa ne, pizde prodane, ker bi morali potem plačevati posledice, ki bi se MORDA pokazale čez leta...To, da že sedaj umira zaradi strdkov mnogo preveč ljudi je pa še vedno skrivnost A, ne banda kupljena ?!