Vox populi: Vlada z najnižjo podporo doslej

Foto: Vlada RS
Foto: Vlada RS
Delo vlade kot uspešno ocenjuje manj kot tretjina vprašanih
Oglej si celoten članek

Za SDS približno 30 odstotkov opredeljenih

Po zadnji javnomnenjski raziskavi Vox populi, ki jo za Dnevnik in Večer izvaja agencija Ninamedia, je jasno, da bi v primeru volitev gladko zmagala stranka SDS. Osvojila bi nekaj manj kot 20 odstotkov podpore, če upoštevamo le opredeljene volilce, pa se podpora SDS giblje rahlo pod 30 odstotki.

Stranki SDS pod vodstvom predsednika vlade Janeza Janše sledi stranka SD pod vodstvom Tanje Fajon - glede na opredeljene volivce ima nekaj manj kot 20-odstotno podporo. Za njo je stranka LMŠ pod vodstvom Marjana Šarca, ki je v letu dni doživela konkreten upad zaupanja, med opredeljenimi volivci ima nekaj več kot 15-odstotno podporo, sledi pa Levica, ki že od poletja beleži trend rasti. Zdaj ima približno 15-odstotno podporo med opredeljenimi volivci. 

Jelinčič prehitel Počivalška

Krščanskim demokratom (NSi) pod vodstvom obrambnega ministra Mateja Tonina je podpora v primerjavi z enakim obdobjem lani upadla, imajo dobrih 7 odstotkov podpore med opredeljenimi volivci. 

Nič bolje ne kaže niti stranki DeSUS pod vodstvom Karla Erjavca, ki bi, podobno kot stranka SAB Alenke Bratušek, dosegla približno 5-odstotno podporo opredeljenih volivcev. Komajda viden odstotek podpore pa dosega stranka SMC pod vodstvom Zdravka Počivalška, ki med opredeljenimi volivci dosega še manjšo podporo kot stranka SNS pod vodstvom Zmaga Jelinčiča.

Slovenija "Grozijo ne le poslancem, temveč tudi njihovim družinam"

24,7 odstotka anketirancev (od skupno 700) je dejalo, da ne ve, za koga bi volilo, 7,1 odstotka se je odločilo, da na volitve sploh ne bi šli, odstotek anketiranih pa bi volil za druge stranke.

Delo vlade kot uspešno ocenjuje manj kot tretjina vprašanih

Podporo izgublja tudi vlada, ki ima v prvem merjenju Vox populi v letošnjem letu najnižjo podporo doslej. Njeno delo kot neuspešno ocenjuje več kot 60 odstotkov vprašanih, kot uspešno pa jo ocenjuje le še 29 odstotkov. 

Na vprašanje, ali bi v primeru vložitve konstruktivne nezaupnice podprli Karla Erjavca kot mandatarja, je pritrdilno odgovorilo 50,7 odstotka anketirance, 40,9 odstotka ga ne bi podprlo, 8,4 odstotka anketiranih pa se ni moglo odločiti.

Spopad prek TV Erjavec in Janša v vojni prek malih zaslonov

Najbolj priljubljen še vedno Pahor

Med politiki je še vedno najbolj priljubljen predsednik republike Borut Pahor, sledijo mu evroposlanci Ljudmila Novak, Tanja Fajon in Milan Brglez. Med prvo deseterico sta dva ministra NSi, Matej Tonin na 5. in Jernej Vrtovec na 9. mestu, na 6. mestu je tokrat ljubljanski župan Zoran Janković, na 7. mesto je padel Marjan Šarec, sledi mu bivši predsednik SD Dejan Židan, lestvico desetih najbolj priljubljenih politikov pa zaključuje predsednik Državnega zbora in poslanec SMC Igor Zorčič.

Vse manj zagreti za cepljenje

Anketirance so povprašali tudi o mnenju glede cepljenja proti bolezni covid-19. Da se bo zagotovo cepilo, je januarja potrdilo dobrih 40 odstotkov vprašanih (decembra 46,6 odstotka), da se bo verjetno, pa slabih 17 odstotkov (decembra 17,4 odstotka). 17,4 odstotka anketiranih je odgovorilo, da se zagotovo ne bo cepilo, da se verjetno ne bo, pa 12,5 odstotka (decembra 10,4 odstotka). 

dezurni@zurnal24.si

Politična analiza "30 let spremljam politiko, a česa takega ne pomnim"

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 32

  • 05:06 19. Januar 2021.

    www︎.︎Duterte︆.︆net - odličen prrojekt za odrrasle, ki želikko najti parrtnerja za seks

  • 21:46 18. Januar 2021.

    Tem anketam sploh ne verjamem.

  • 20:34 18. Januar 2021.

    Realno ima SDS gotovo vsaj 40% podpore. Stanje na terenu je povsem drugačno kot ga kažejo ankete in mediji!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.