Slovenija
23106 ogledov

Erjavec in Janša v vojni prek malih zaslonov

Karel Erjavec Saša Despot
Kandidat za mandatarja Erjavec "velikemu vodji" očita avtoritativno vladanje. Premier Janša poskuse opozicije označuje za tragikomične in opozarja na dvojna merila glede groženj.

Zvečer sta se vsak na eni televizijski postaji pojavila izzivalec opozicije Karl Erjavec iz Desus in premier Janez Janša, prvak SDS. 

Erjavec je na TV Slovenija v oddaji Politično povedal, da kljub zapletom z morebitno okužbo poslancev pričakuje glasovanje o nezaupnici vladi Janeza Janše, če ne v sredo, pa kakšen kasnejši dan. Obenem je kategorično zanikal, da bi v stranki stali za plakati proti njihovim poslancem, ki so se skupaj z grožnjami pojavili v javnosti. "Interes za takšno žaljenje ima nasprotna stran," je zatrdil. Glede poslanca Branka Simonoviča, ki je kot edini poslanec Desus odklonil podpis podpore za Erjavčevo mandatarstvo, je ta ocenil, da bo pri glasovanju v DZ poslanec glasoval po svoji vesti. Zakaj si je premislil glede podpore, Erjavcu ni znano.

"Veliki vodja" je vodil tudi ministrstvo od Desus

"Državo so nam ugrabili s pomočjo avtoritativne demokracije, ki jo izvaja stranka SDS", kar po Erjavčevem pomeni, da je vse podrejeno velikemu vodji. "Naš minister za zdravje je imel veliko težav, da je uveljavljal svoja stališča glede uveljavljanja ukrepov," je dejal Erjavec in dodal, da je bil v ozadju več čas spopad z gospodarskim ministrom Zdravkom Počivalškom. "Vidimo, da je predsednik vlade v resnici vodil vso politiko glede pandemije. Nenazadnje je zdaj dobro, da je začasni minister za zdravje, ker očitno je to nalogo opravljal tudi, ko je imel Desus svojega ministra za zdravje," je dejal Erjavec. Kandidat leve opozicije za mandatarja je zavrnil očitke iz desnega pola, da koalicijo opozicijskih strank Kul vodi zgolj ideologija. "Gre za številke - včeraj je bilo 40 mrtvih. Smo najslabši na svetu, ob dobriem zdravstvenem sistemu. Naši otroci, dijaki in študentje so najdlje doma. To so teme, o katerih se moramo pogovarjat, če pa nimaš odgovorov, pride vedno prav sklicevanje na ideologijo," je komentiral očitke iz koalicije.

Erjavec je še ošvrknil predsednika SMC Počivalška, da živi v vzporednem svetu in da žali lastne poslance, medtem ko so si ti zaslužili vso pohvalo glede zavzemanja za rešitev financiranja STA.  

Predsednik vlade Janša, ki po Erjavčevem prepričanju ni edini, ki se je pred 30 leti boril za samostojnost Slovenije, ni izkoristil "prijaznosti" opozicije, ko ta v času koronakrize ni sklicevala izrednih sej ali vlagala množice interpelacij. Erjavec obenem upa, da bodo v ostalih dveh strankah koalicije prepoznali, kako sta v vladi zmanipulirani. O svoji prihodnosti, če kot mandatar ne uspe, ni želel govoriti, po njegovih besedah pa je hrbet v tem trenutku nastavil zato, ker gre Slovenija v napačno smer. 

Janez Janša | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Janša o razlikah, če grozijo njemu ali Pahorju

Premier Janša je po sobotnem nastopu na Planet TV gostoval še na Nova24TV. Poskuse opozicije, da bi v DZ dobila 46 glasov podpore, je označil kot "komične" in "tragične". "Komična je zato, ker celo lastnim poslancem grozijo, da bi podpisali nezaupnico, ki je tragičen izliv ideološkega sovraštva zoper drugače misleče."

Janša meni, da je leva opozicija prepričana v svojo prvorazrednost ter da je oblast rezervirana samo zanje, medtem ko vsi nasprotniki ogrožajo demokracijo. Spomnil je, da je leva vlada v tem sklicu DZ enkrat že razpadla. Tudi če opoziciji uspe "porušiti" to vlado, nove vlade ne bo oziroma bo zelo hitro propadla, zaradi epidemije pa bomo plačali ceno, je prepričan.

Premier je še prepričan, da v državi vladajo dvojna merila glede groženj in da tožilstvo namerno blokira preiskovanje nekaj sto groženj s smrtjo, ki jih je dobil v zadnjih dveh tednih. Kot je nadaljeval, dobi nekdo, ki grozi predsedniku države Borutu Pahorju, 11 let zapora, če pa grozijo njemu, to obvelja kot svoboda govora. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 37
  • groffriedrich 14:55 18.januar 2021.

    Bravo,Karel Erjavec,ne se dat!Si sposoben biti predsednik vlade pa naj drugi govorijo,kar hočejo.Jaz navijam za KUL z Karlom Erjavcem na čelu,vedno in povsod.Že prav pogrešam stare pesmi npr.od Vardara pa do Triglava...👍👍👍

  • milan654 14:15 18.januar 2021.

    ta jj ja za v arest ali za psiheatrično bolnišnico pole

  • jakec1575 10:51 18.januar 2021.

    JJ je v bistvu glup ko hurac. Če ne bi tvital in ce ne bi tako hitro lomastil, bi se lahko za vedno vpisal v zgodovino kot pozitivna osebnost, tako pa bo ostal mesija samo govedarskim sds volivcem. V bistvu ...prikaži več kratkoviden osebek, kar se je videlo tudi včasu osamosvajanja, ko je hotel frontalni boj z JLA, pa so pametni TO poveljniki preslisali ukaz napada kasarn. Jajo je teslo brez vizije prihodnosti. No, zanimajo ga le lastni žepi in njegova prihodnost.