Poginule kužke in mačke se predela v živalsko moko, ali pa ...

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
Pogrebna industrija hišnih ljubljenčkov je v marsikaterih državah v razcvetu. Preverili smo, kako je pri nas.
Oglej si celoten članek

Med hišnim ljubljenčkom in njegovim skrbnikom se običajno splete prav posebna vez, zato bolečina ob poginu pogosto ni nič manjša kot pri izgubi ljubljene osebe. Velikokrat je skrbnikom malih živali še težje, saj ne vedo, kako bi se od hišnega ljubljenčka dostojno poslovili oziroma ga pokopali.

V Sloveniji namreč zakon določa, da moramo v primeru izgube našega štirinožnega ljubljenčka predati v roke veterinarski kliniki ali ambulanti. Te imajo z izvajalcem veterinarsko-higienske službe sklenjene pogodbe za odvoz in primerno 'uničenje'. Pooblaščene službe poginule živali odpeljejo v predelovalni obrat koncesionarja za ravnanje z živalskimi ostanki, kjer se truplo živali skupaj z odpadki iz klavnic in povoženimi živalmi najprej zmelje, nato pa predela v 'živalsko moko'.

Foto: Arhiv Večno zavetišče Večno zavetišče Tisti, ki si za svojega ljubljenčka želijo lepši konec, ga lahko, pod pogojem, da ni bolehal za kako boleznijo, brez posebnih dovoljenj zakopljejo na domačem vrtu. Prav tako lahko od lastnika zemljišča, kjer bi ljubljenčka želeli pokopati, pridobijo soglasje za pokop. Ključno je le, da se poginulo hišno žival zakoplje najmanj pol metra globoko, zato da je mesojede živali ne morejo odkopati. Zakopavanje je prepovedano le na najožjem vodovarstvenem območju.

Kruta usoda Ko se jih lastniki želijo znebiti

Malo manj možnosti imajo lastniki pokojnih hišnih ljubljenčkov, ki živijo v blokovskih naseljih, in bi zvestega prijatelja z vsemi častmi vseeno radi pokopali. Ena izmed dveh rešitev je organiziran pokop. Zaenkrat lahko v Sloveniji pokop hišnih živali v skladu s Pravilnikom o živalskih stranskih proizvodih, ki niso namenjeni prehrani ljudi, opravlja le registriran nosilec dejavnosti, ki ima dovoljenje za zakopavanje mrtvih hišnih živali. Trenutno pa organiziran pokop hišnih ljubljenčkov kot edini v Sloveniji izvajajo le na mariborskem pokopališču. Tam je pogrebno podjetje Maribor leta 2007 uredilo posebno pokopališče za hišne ljubljenčke.

Foto: Arhiv Pokopališče za male živali Maribor Pokopališče za male živali Maribor

Grob je v pokopališču v Mariboru mogoče rezervirati za 30 evrov na leto, najemnino pa je treba plačevati najmanj pet let. Cena pokopa je odvisna od velikosti živali in tega, ali se pokoplje žaro ali pa gre za klasični pokop v krsti. Pogrebna ceremonija se prilagodi željam žalujočega ter lahko vključuje tudi govore in glasbeno spremljavo.

Če sklepamo iz besed Roberta Martinčiča, direktorja ljubljanskih Žal, bo tako ostalo še kar nekaj časa. Sogovornik meni, da so družbi Žale, ki upravlja 18 pokopališč v Mestni občini Ljubljana, trenutno prva prioriteta pokopališča Žale, Šentvid, Štepanja vas in Stožice. Tam naj bi zmanjkovalo prostora celo za pokopavanje ljudi.

Foto: ljubljana.si Žale Čeprav bi se spodobilo, da bi imela – kot moderna evropska prestolnica – tudi Ljubljana svoje pokopališče za male živali, na Žalah ocenjujejo, da za tovrstno pokopališče dejansko ni velikega zanimanja: "V zadnjih letih na to temo beležimo v povprečju le dve vprašanji letno, pa še ti sta največkrat zastavljeni s strani medijev. Pogrebno podjetje Maribor d.d., ki to možnost nudi od leta 2007, v povprečju opravi le štiri pokope letno. V preteklosti so pokopali nekaj hrčkov, zajčkov in mačk, ostalo so bili psi. Menimo, da eno tovrstno pokopališče zadošča za potrebe celotnega območja Slovenije."

Na lokaciji Sostro je bilo pokopališče za male živali nekaj let celo vključeno v občinski prostorski akt MOL-a, "vendar je bilo kasneje zaradi nezanimanja prekvalificirano v drugo namembnost".

Slovenija Janković: Na Žalah ni prostora za pokop žrtev povojnih pobojev!

Bolj priljubljen žarni pokop

Med lastniki v Sloveniji je bolj priljubljena druga možnost slovesa od malih živali – upepelitev, ki se je za boljšo odločitev izkazala iz več razlogov. Velikokrat je posredi logističen problem, ki nastane v primeru, da zapustimo mesto oziroma prodamo nepremičnino, kjer smo žival zakopali. Žarni pokop ali raztros pepela je primernejši tudi s higienskega vidika. Navsezadnje lahko žaro, preden se odločimo, kje bomo žival zakopali, nekaj časa hranimo doma. Raztros lahko prav tako opravimo na kraju, kamor nas veže lep spomin na žival.

Ker so dandanes vsi psi čipirani in se po številki čipa lahko najde lastnika, ta odgovarja za ustrezno oskrbo živali in dejanja z njo v zvezi. Če pokojnega hišnega ljubljenčka pokopljemo na neprimernem kraju ali če pride do skrunitve groba, za to običajno odgovarja lastnik.

V prvi upepeljevalnici/krematoriju za hišne ljubljenčke v Sloveniji – Večnem zavetišču v Ljubljani opažajo, da je pri nas omenjena storitev res vse bolj priljubljena. Ideja za ustanovitev podjetja se je ustanoviteljici porodila iz osebne izkušnje. Pred leti so se morali posloviti od kužka Naya: "Živeli smo v urbanem, blokovskem naselju in žal nismo imeli možnosti pokopa na domačem vrtu. Ker takrat nisem bila niti čustveno niti fizično sposobna, da bi se odpeljala v gozd in mu naredila grob, sem ga bila prisiljenja pustiti pri veterinarju. Naslednji dnevi so bili zame zelo težki, bojevala sem se z žalostjo, žalovanjem ter mislijo, kje je njegovo trupelce. Tako je nastala ideja za upepeljevalnico, ki je bila čez leta realizirana."

Krute zgodbe Tudi o pasjih tovarnah, ki so bile nedavno odkrite v Sloveniji

Skupaj s partnerjem sta začela iskati informacije, kako je slovo od hišnih ljubljenčkov urejeno v tujini. Ugotovila sta, da je tam to že ustaljena praksa in se lahko od ljubljenčkov poslovijo s upepelitvijo ali pokopom v krsti. "Največkrat pa imajo posmrtne ostanke v žari kot spominek na polici," pristavi sogovornica. V njihovem podjetju so do sedaj upepelili različne živali. Najpogosteje so to bili hrčki, morski prašički, skobčevke, papige, legvani, kunci, orli, pujski, dihurji, marmozetke, tekunice, kače ...

Foto: Profimedia Žara Razloži nam, kako se postopek upepelitve izvrši: "Ko pride do žalostnega trenutka, mora lastnik veterinarja obvestiti, da se je odločili za upepelitev. Veterinar hišnega ljubljenčka označi in ga do našega prihoda položi v hladnen prostor. Lastniku je pri veterinarju dana brošura ali telefonsko številko, kamor pokliče za naročilo. Sporočiti mora podatke o hišnem ljubljenčku (ime, težo, čip, veterino, kjer se pokojni hišni ljubljenček nahaja) ter svoje želje glede izbire žare. Po hišnega ljubljenčka pridemo v roku treh delovnih dni, žaro pa vrnemo v največ desetih delovnih dni od prevzema. To je odvisno od števila upepelitev."

Cena celotne storitve se razlikujejo glede na težo, mesto prevzema živali, ter vrsto žar. "Za najmanjše živali upepelitev znaša 70 €, za velike pa od 260 € naprej. Izbira žare je odvisna od naročnika, ki žaro lahko pokoplje, pepel raztrosi po travniku, ali pa se odloči za njen zakop na pokopališču za male živali v Mariboru," nam pove sogovornica.

V Italiji lahko hišne ljubljenčke pokopljejo skupaj z lastniki

Medtem ko so leta 2019 v New Yorku sprejeli odmevno odločitev, da bo hišne ljubljenčke moč pokopati skupaj z njihovimi lastniki in so se za to odločili tudi v nam bližji Lombardiji, Slovenija tej pobudi (še) ne bo sledila. V primeru pokopa malih živali gre za tržno dejavnost, ki ne poteka po Zakonu o pogrebni in pokopališki dejavnosti.

Odkrito "Veliko akcij nam ostane v zraku in še danes žal ne vemo, kje se iskane osebe nahajajo"

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 17

  • 19:40 8. Januar 2023.

    Ne vem iz kakšnega razloga ne bi mogla lastnik in njegova živali imeti istega zadnjega prebivališča. Vse več ljudi ima …

  • 18:24 8. Januar 2023.

    V ZDA že obstaja možnost, da ti pokojnika (človeka) predelajo v kompost, ki ga potem poljubno uporabiš. Na ta način …

  • 17:12 8. Januar 2023.

    Dobro, da je (še vedno) odprta možnost, da svojega ljubljenčka sami pokopljemo, kot sem ga sam. Četudi je že tri …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.