Šole v dveh regijah se po enem tednu spet zapirajo, a v veljavi pomembna novost

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Na Brdu pri Kranju vlada razpravlja o tem, kako bo v regijah, kjer število okužb raste, v prihodnjih tednih potekal pouk.
Oglej si celoten članek

Šole v zasavski in obalno-kraški regiji dobile okrožnico ministrstva o tem, da s ponedeljkom prehajajo na pouk na daljavo.

Zasavska in obalno-kraška regija sta presegli mejnik, ki je določen za odprtje prvih treh razredov šol in vrtcev, a vlada včeraj še ni sprejela dokončne odločitve, ali se šole zaprejo ali ne. Odločitev se pričakuje danes, a so šole po poročanju STA že dobile okrožnico, da bo prihodnji teden pouk izveden na daljavo. Odločitev vlade bo ob 14. uri predstavila ministrica Simona Kustec. 

Novost: nujno varstvo za osnovnošolce

Okrožnica pa predvideva novost, to je nujno varstvo v šolah za učence prvega triletja, in sicer za "tiste učenke oz. učence, katerih oba starša ali starš samohranilec zaposlena v sektorjih kritične infrastrukture, ki jih navaja zakon o kritični infrastrukturi, v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja, zavodih s področja socialne varnosti, v Slovenski vojski ali policiji".

Zaposlitev se bo glede na navedbo v okrožnici ugotavljala na podlagi potrdila delodajalca. Nujno varstvo na šolah bodo izvajali strokovni delavci, ki niso razredniki in ki ne izvajajo izobraževanja na daljavo s svojim oddelkom. Nujno varstvo bodo šole lahko zagotavljale tudi s pomočjo najetih študentov, je še zapisano v okrožnici.

Za tiste zaposlene v šolah, ki bodo od ponedeljka dalje izvajali nujno varstvo šolarjev prvega triletja, je tako s ponedeljkom obvezno tudi testiranje na okužbo z novim koronavirusom, še navaja odlok.

Okrožnica med drugim še navaja, da bo v osnovnih šolah s prilagojenim programom in zavodih za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami tudi prihodnji teden pouk potekal enako kot doslej. Bodo pa vsi zaposleni morali v ponedeljek opraviti testiranje.

Še naprej veljajo tudi izjeme, ko je vstop v šolski prostor dovoljen. Še naprej bodo lahko v šolo prihajali učenci, ki potrebujejo nujno pomoč šolske svetovalne službe. Prav tako bodo šole lahko izvajale nujne postopke, povezane z zaključevanjem in nadaljevanjem izobraževanja (okrožnica izpostavlja vpis v osnovno šolo, ugotavljanje pripravljenosti otroka za vstop v šolo, odložitev šolanja in izvedbo postopkov ugovora na oceno pri predmetih, ki so se izvajali po fleksibilnem predmetniku osnovne šole).

Prvi trije razredi osnovnošolcev bodo še naprej hodili v šolo v primorsko-notranjski, osrednjeslovenski, gorenjski, savinjski, podravski in pomurski regiji. Goriška, posavska in regija jugovzhodna Slovenija pa kriterija za odprtje šol doslej še niso izpolnile. 

V zasavski regiji so imeli povprečno štiri okužbe na dan preveč, v obalno-kraški pa pet. 

Več sledi ...

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 9

  • 18:20 28. Januar 2021.

    Za bedake je to teorija zarote, za trezne pa zaskrbljujoča vest. https://www.facebook.com/101017414921399/videos/410692773518622

  • 13:34 28. Januar 2021.

    kar pridno se testirajte ,ukrepi za vedno bodo,pa če ne zakapirate pa bodite ovce

  • Ivo
    13:09 28. Januar 2021.

    Prekleti idioti kaj delate otrokom! KRETENI! Matere jokajoče 2, 3, 4, 5 in 6-letnike vozijo v vrtec in šolo za …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.