Slovenija
28114 ogledov

Šole v dveh regijah se po enem tednu spet zapirajo, a v veljavi pomembna novost

Koronavirus in šola Profimedia
Na Brdu pri Kranju vlada razpravlja o tem, kako bo v regijah, kjer število okužb raste, v prihodnjih tednih potekal pouk.

Šole v zasavski in obalno-kraški regiji dobile okrožnico ministrstva o tem, da s ponedeljkom prehajajo na pouk na daljavo.

Zasavska in obalno-kraška regija sta presegli mejnik, ki je določen za odprtje prvih treh razredov šol in vrtcev, a vlada včeraj še ni sprejela dokončne odločitve, ali se šole zaprejo ali ne. Odločitev se pričakuje danes, a so šole po poročanju STA že dobile okrožnico, da bo prihodnji teden pouk izveden na daljavo. Odločitev vlade bo ob 14. uri predstavila ministrica Simona Kustec. 

Novost: nujno varstvo za osnovnošolce

Okrožnica pa predvideva novost, to je nujno varstvo v šolah za učence prvega triletja, in sicer za "tiste učenke oz. učence, katerih oba starša ali starš samohranilec zaposlena v sektorjih kritične infrastrukture, ki jih navaja zakon o kritični infrastrukturi, v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja, zavodih s področja socialne varnosti, v Slovenski vojski ali policiji".

Zaposlitev se bo glede na navedbo v okrožnici ugotavljala na podlagi potrdila delodajalca. Nujno varstvo na šolah bodo izvajali strokovni delavci, ki niso razredniki in ki ne izvajajo izobraževanja na daljavo s svojim oddelkom. Nujno varstvo bodo šole lahko zagotavljale tudi s pomočjo najetih študentov, je še zapisano v okrožnici.

Za tiste zaposlene v šolah, ki bodo od ponedeljka dalje izvajali nujno varstvo šolarjev prvega triletja, je tako s ponedeljkom obvezno tudi testiranje na okužbo z novim koronavirusom, še navaja odlok.

Okrožnica med drugim še navaja, da bo v osnovnih šolah s prilagojenim programom in zavodih za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami tudi prihodnji teden pouk potekal enako kot doslej. Bodo pa vsi zaposleni morali v ponedeljek opraviti testiranje.

Še naprej veljajo tudi izjeme, ko je vstop v šolski prostor dovoljen. Še naprej bodo lahko v šolo prihajali učenci, ki potrebujejo nujno pomoč šolske svetovalne službe. Prav tako bodo šole lahko izvajale nujne postopke, povezane z zaključevanjem in nadaljevanjem izobraževanja (okrožnica izpostavlja vpis v osnovno šolo, ugotavljanje pripravljenosti otroka za vstop v šolo, odložitev šolanja in izvedbo postopkov ugovora na oceno pri predmetih, ki so se izvajali po fleksibilnem predmetniku osnovne šole).

Prvi trije razredi osnovnošolcev bodo še naprej hodili v šolo v primorsko-notranjski, osrednjeslovenski, gorenjski, savinjski, podravski in pomurski regiji. Goriška, posavska in regija jugovzhodna Slovenija pa kriterija za odprtje šol doslej še niso izpolnile. 

V zasavski regiji so imeli povprečno štiri okužbe na dan preveč, v obalno-kraški pa pet. 

Več sledi ...

Komentarjev 9
  • mamax 18:20 28.januar 2021.

    Za bedake je to teorija zarote, za trezne pa zaskrbljujoča vest. https://www.facebook.com/101017414921399/videos/410692773518622

  • krucefiks 13:34 28.januar 2021.

    kar pridno se testirajte ,ukrepi za vedno bodo,pa če ne zakapirate pa bodite ovce

  • Ivo 13:09 28.januar 2021.

    Prekleti idioti kaj delate otrokom! KRETENI! Matere jokajoče 2, 3, 4, 5 in 6-letnike vozijo v vrtec in šolo za tri dni, nato spet ne. MARŠ, prasice! Je težko zapreti vse za pof... 21 dni?!?