Slovenija
31509 ogledov

Štiri okužbe preveč, da bi šole ostale odprte

Šole
1/2
Epa
Vlada sinoči brez končne odločitve o poteku pouka prihodnji teden, z razpravo bodo nadaljujevali danes.

Vlada na sinočnji seji ni sprejela dokončne odločitve glede tega, kako bo prihodnji teden potekal pouk v osnovnih šolah. Razpravo bodo nadaljevali danes, so pojasnili na vladnem uradu za komuniciranje. Ta teden so otroci prvega triletja obiskovali pouk v šolah v devetih od 12 statističnih regij, ki so bile glede na epidemiološke podatke na rdečem seznamu.

Glede na včerajšnje podatke Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) sta se zaradi naraščanja števila okužb obalno-kraška in zasavska regija spet znašli v črni fazi, kar bi načeloma lahko pomenilo ponovno zapiranje šol in vrtcev. V zasavski regiji so imeli povprečno štiri okužbe na dan preveč, da bi šole lahko ostale odprte, v obalno kraški pa pet. Gre sicer za povprečno število v zadnjem tednu, kar pomeni, da je bilo v zadnjem tednu v zasavski regiji 28 okuženih preveč, v obalno-kraški pa 35. Zemljevid izpolnjevavanja pogojev si lahko ogledate tukaj. 

Glede na prilagojen načrt sproščanja protikoronskih ukrepov, ki ga je v začetku meseca določila vlada, so slovenske regije v različnih fazah sproščanja ukrepov. V tem tednu so bile jugovzhodna, goriška in posavska regija v črni fazi. Tako so v teh regijah šole ostale zaprte, vrtci nudijo le nujno varstvo.

V devetih regijah, ki so bile minuli teden v rdeči fazi - pomurski, podravski, koroški, savinjski, zasavski, osrednjeslovenski, gorenjski, primorsko-notranjski in obalno-kraški -, pa so vrtci ta teden odprti in pouk za učence prvega triletja osnovnih šol poteka v šolah.

Na NIJZ so sicer vladi svetovali, naj, če bo potrebno zaostrovanje ukrepov, najprej zapre druge možne lokacije prenosa okužb, ne pa šol in vrtcev. Končno odločitev bo vlada sprejela na četrtkovi seji.

Brdo pri Kranju, vlada | Avtor: Vlada RS Brdo pri Kranju, vlada Vlada RS

Komentarjev 5
  • arthur 20:37 28.januar 2021.

    Koliko dreka smo še pripravljeni požreti?

  • Taja 11:03 28.januar 2021.

    Tak je, ko ti vlada psihični bolnik...

  • Avatar jate
    jate 08:31 28.januar 2021.

    go home tam kjer ima korenine