Zaostrovanje: Danes zvečer nas čakajo nove omejitve, Janša jih ne razkriva

Foto: Saša Despot izjava vlade RS Bojana Beović Janez Janša Tomaž Gantar Foto: Saša Despot izjava vlade RS Bojana Beović Janez Janša Tomaž Gantar Foto: Saša Despot izjava vlade RS Janez Janša Foto: Saša Despot izjava vlade RS Janez Janša Foto: Saša Despot izjava vlade RS Tomaž Gantar Foto: Saša Despot izjava vlade RS Bojana Beović
Število potrjenih primerov spet naraslo. V 24 urah za 40 okuženih več.
Oglej si celoten članek

Do 14. ure v Sloveniji potrjenih 181 primerov okužb z novim koronavirusom. Testirali so 5369 oseb. Po epidemioloških podatkih, ki jih je NIJZ do sedaj prejel, obolele osebe prihajajo iz naslednjih statističnih regij: 73 iz osrednjeslovenske, 42 iz jugovzhodne Slovenije, 25 iz savinjske, 13 iz podravske, 5 iz pomurske, 7 iz gorenjske, 4 iz obalno-kraške, po 3 iz primorsko-notranjske in goriške ter po 1 primer iz koroške in posavske regije. Dva obolela sta tuja državljana, za eno obolelo osebo pa podatek o statistični regiji še ni znan, epidemiološka obravnava potrjenih primerov je v teku. Med obolelimi je 87 žensk in 93 moških.

Klicni center za pomoč je dosegljiv na številki 080 14 04

Krizni štab za boj proti koronavirusu sestavljajo vsi člani vlade in ključni predstojniki organov v sestavi. V ožji sestavi pa so ključni ministri in predstojniki operativnih organov. Krizni štab bo imel tudi podporne skupine. Najpomembnejša so strokovnjaki iz zdravstvenega sistema. Vodja je dr. Bojana Beovič, njena skupina se je že sestala, razmere so zdaj bistveno bolj jasne, pravi Janez Janša.

Vlada je ocenila situacijo in ugotovila, da je daleč najpomembnejši od vseh ukrepov samoizolacija in izogibanje kontaktov v večjih skupinah. "Noben drug ukrep ne more bolj prispevati k temu, da se širitev virusa upočasni," je jasen Janša.

Kar se tiče zaščitne opreme, je vlada ocenila, da se povečajo zaloge. Dobra novica je, da za večino tega možnosti obstajaj, da je Slovenija nekaj materiala celo že dobila.

"Ključen podatek je, da smo ugotovil, kaj je ključni vhodni podatek na podlagi katerega lahko ocenimo možnosti za širjenje virusa," poudarja novi predsednik vlade in dodaja: "To ni število tistih, ki so pozitivni. Če testiraš vse zdravnike, bo zagotovo največ odkritih v zdravstvu, če testiraš učitelje, bo številka največja v šolstvu. To je zelo relativen podatek. Po današnjih posvetih, je jasno, da je edini relevanten podatek, število tistih, ki so za to boleznijo zboleli. Glede na to, da imamo 'srečo' da nismo prva država, ki jo je virus prizadel, imamo podatek, koliko okuženih resno zboli, koliko jih potrebuje resno oskrbo. Iz tega podatka se da bolje izračunati, koliko je okuženih. Sploh ko gre za kategorijo tistih, ki se jim bo to poznalo na zdravju."

Prehod na bolj realno ocenjevanje omogoča bolj realno sprejemanje ukrepov in načrtovanje resursov, ki jih bomo potrebovali, je še povedal Janša.

Dejstvo je, da je lahko število tistih, ki so testirani v neki regiji veliko, pa mislimo, da je bolezen samo tam. V regiji, kjer pa je testov manj, mislimo, da bolezni ni, čeprav jo je lahko dejansko še več.

Vlada je pripravila širok nabor potencialnih ukrepov, nekatere smo sprejeli, nekateri se še pripravljajo za današnjo večerno sejo vlade.

Danes zvečer bo vlada sprejela nove administrativne odločbe, ki bodo nekatere stvari zaostrile.

"Nič nam ne pomaga, če sprejmemo uredbo, če stvari zanjo niso pripravljene," je dodal Janša, ki ni želel biti konkreten in se je vprašanju o podrobnostih glede zaostrovanja ukrepov izognil.

Vlada je zamrznila ceno zaščitnih sredstev. Določena je bila tudi prioriteta nabav pri najbolj kritičnih artiklih. Povečali bomo blagovne rezerve, kjer to še lahko naredimo. Zamrznili bomo izvajanje proračuna za letošnje leto. Tekoče stanje v proračunu ne zadostuje niti za eno uro. Z ukrepom smo ustvarili rezervo v višini 400 milijonov evrov, s katerimi nabavljamo nova zaščitna sredstva.

Pri tovornem prometu bomo naredili vse, da bo lahko kolikor toliko nemoteno, hkrati pa nadzorovano, potekal.

Eden od ukrepov, ki se izvaja je zaprtje letališč in luk za potniški promet, za tovorni promet velja poseben režim.

Krizni štab bo določil govorca, ki bo najbolj informirana oseba v zvezi z ukrepi, in bo na voljo vsem medijem. Razbremenil bo tiste, ki so do zdaj komunicirali in so zapravljali dragocen čas.

Ko gre za konkretne ukrepe, ki so v pristojnosti posameznih ministrstev, bodo vsebine komunicirali na ministrstvih.

Vlada pripravlja ukrepe, ki bo dodatno obremenitev nagrajevala. Zakon predvideva nagrajevanje do 65 odstotkov. Te možnosti bomo uporabili, ker menimo, da si veliko ljudi to zasluži.

"Trenutno stanje ni zavidljivo"

Minister Gantar je povedal, da sta z nekdanjim ministrom Alešem Šabedrom med primopredajo veliko časa namenila aktualni problematiki, predvsem o tem, kakšne so zaloge zaščitne opreme, da se nato sprejme ukrepe, ki so realni in izvedljivi, da se lahko vsem zagotavlja vsem ustrezna zaščitna sredstva.  

Minister Gantar je dejal, da mu je med primopredajo minister Šabeder dejal, da je bil resor zdravstva prepuščen samemu sebi in da so se v zadnjem času soočali z izrednimi težavami glede nabave potrebne opreme. Nekatere države so namreč začele omejevati izvoz, tudi zaradi lastnih potreb. "Trenutno stanje ni zavidljivo, dober podatek pa je, da smo dobili ponudbe več gospodarskih družb in posameznikov, ki bi lahko pomagali pri dobavi opreme," je pojasnil minister. 

Gantar se je zahvalil ministru Šabedru in ekipi na ministrstvu za zdravje za vse opravljeno delo. Izrazil je obžalovanje, da se nekateri ukrepi niso začeli izvajati že prej. Epidemije se ne da preprečiti. Namen ukrepov pa je postopno povečevanje deleža bolnikov. Na žalost pa se ukrepov ne spoštuje dovolj. Minister je kot primer navedel današnje dogajanje v Piranu, "kjer je bil danes v mestu živahen utrip v vseh lokalih. Očitno to kaže, da razumevanje omejevanja kontaktov le ni povsod prisotno"

Na letalu, ki je pristalo v Ljubljani, pozitivna oseba

Iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje so danes sporočili, da so ob epidemiološkem poizvedovanju ugotovili, da je bila na letalu Turkish Airlines, let številka 1061, ki je pristalo v Ljubljani 10. marca 2020 ob 8.45, covid-19 pozitivna oseba. Potnike, ki so bili na omenjenem letu pozivajo, naj skrbno opazujejo svoje zdravstveno stanje in se ob pojavu slabega počutja, znakov okužbe dihal ali vročine, po telefonu posvetujejo z zdravnikom. 

Župan občine Šmarje pri Jelšah Matija Čakš je v izjavi za javnost o trenutnih razmerah v občini dejal, da je pri njih "skoraj z gotovostjo" krepko čez 50 okuženih oseb. Pri njih naj bi opravili okoli 130 testov. Pozval je k zaprtju vseh lokalov v občini. 

Prve poteze nove vlade v boju s koronavirusom 

Vlada je po imenovanju že sprejela prve ukrepe. Tako je z uredbo omejila najvišje cene zaščitne opreme. 

Prav tako se je vlada odločila pripraviti rebalans letošnjega proračuna in zaradi izredne situacije začasno zadržati izvajanje proračuna za vse neposredne proračunske uporabnike. 

Nadaljuje se naval na slovenske trgovine, saj ljudje kljub priporočilom državnih služb in trgovskih podjetij hitijo v nakupe na zalogo. Kako je biti trgovka za blagajno te dni.

Medtem pa se učitelji že pripravljajo na pouk na daljavo. Slovenskim šolam so na pomoč priskočile tudi založbe. 

Koronavirus je spodbudil skrb za nemočne in ponudil nov način, kako olajšati samoizolacijo. Številna podjetja ponujajo brezplačne storitve.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 18

  • 23:54 19. Marec 2020.

    Slovenci v karanteni. Emigranti pa veselo naokoli.

  • 09:48 15. Marec 2020.

    Dolzan jih je razkriti takoj, ne pa skrivati pred ljudstvom. Slovenija gre navzdol, z JJ pa se bomo sli cez …

  • 22:51 14. Marec 2020.

    Janša veliki rešitelj, glavno da je na sredi pa da so prazni stoli vmes. To da pa una znakovna prevajalka …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.