"To je logika: Za nas več kot za druge"

Foto: Anže Petkovšek Stavka sindikata vzgoje in izobraževanja SVIZ pred vlado.
Foto: Anže Petkovšek Stavka sindikata vzgoje in izobraževanja SVIZ pred vlado.
Na današnjo stavko v vzgoji in izobraževanju se je ostro odzval Visokošolski sindikat Slovenije.
Oglej si celoten članek

"V pogajanjih in v javnih razpravah smo se z argumenti zavzemali za ohranitev enotnega plačnega sistema in za ohranitev smiselnih plačnih razmerij med poklici," so zapisali v sporočilu za javnost. "Vladna ponudba Počivavškovi skupini sindikatov iz 12. marca to prinaša in zajema ves javni sektor, tudi vzgojitelje in učitelje. SVIZ danes stavka zgolj za to, da bi večji del učiteljev v OŠ in SŠ dobil več kot ostali na primerljivih delovnih mestih v javnem sektorju."

Dodajajo, da njegovo zahtevo razumejo kot reprizo zdravniškega sporazuma, saj temelji na izrecni zahtevi "za nas več kot za druge", povedano z drugimi besedami "za druge manj kot za nas". 

Ogorčeni nad zahtevami Sviza

"Čeprav SVIZ vztraja z geslom 'od vrtca do univerze' in se sklicuje na dostojanstvo vseh zaposlenih v dejavnosti, njegove stavkovne zahteve presegajo pogajalski dosežek Počivavškove skupine samo pri ekskluzivnem interesu enega poklica," poudarjajo pri Visokošolskem sindikatu. "Njegove zahteve povsem izključujejo tehnične in strokovne delavce, razen tistih pod minimalno plačo, med izobraževalci pa izkazujejo neverjetno samozavest."

Javno SVIZ razglaša, da zahteva več kot 'uradništvo9 (ta slabšalna oznaka se nam že sama po sebi ne zdi korektna), v resnici pa zahteva tudi več kot univerzitetni učitelji. 
Visokošolski sindikat Slovenije

Poudarjajo, da SVIZ zahteva, da se učiteljem, ki imajo naziv "svetovalca" ali "svetnika" in so razredniki (lahko tudi na razredni ravni), plača poveča za štiri plačne razrede, medtem ko vlada vsem ostalim v javnem sektorju v VII. tarifnem razredu ponuja dva plačna razreda.

Foto: Anže Petkovšek ljubljana14.02.08...filozofska fakulteta...informativni dnevi...studentje..foto:

Sviz Kaj bi radi šolniki z današnjo stavko dosegli?

V živo "Teh žensk ne boste utišali"

Na univerzah danes ni bilo stavke

Pojasnjujejo še, da na univerzah danes ni bilo stavke in delo poteka normalno ter da Visokošolski sindikat v pogajanjih sodeluje s Počivavškovo kordinacijo ter obema zdravstvenima sindikatoma Konfederacije sindikatov javnega sektorja. "Povsem samostojno in za parcialne interese se pogajajo samo še SVIZ in policisti," poudarjajo pri Visokošolskem sindikatu. "Omenjena skupina predstavlja kvorum, ki več kot zadostuje za podpis sporazuma, zavezujočega za ves javni sektor. Tak širok kvorum je za spreminjanje orientacijskih delovnih mest, kot sta docent in asistent z doktoratom, nujno potreben."

Ocenjujejo, da se je vlada 12. marca približala skupnemu predlogu sindikatov, ki vključuje vse skupine zaposlenih in skuša popraviti anomalijo, ki je nastala z zdravniškim sporazumom in je povzročila velike neenakosti. 

Vrtci sledili okrožnici Starši jezni, da morajo plačati stavko. Bodo morali šolarji v soboto v šolo?

"Žal gre za napako, ki je ni mogoče popraviti npr. z odpovedjo kolektivne pogodbe zdravnikov, temveč kvečjemu z amortizacijo teh neenakosti," poudarjajo pri sindikatu. "Zato za najzahtevnejše in z zdravniškimi primerljive poklice nismo zahtevali pet do sedem plačnih razredov, kolikor bi jih v primeru, če omejitve na 57. plačni razred ne bi bilo več, dobili zdravniki, temveč tri, torej manj, kot so že doslej dobili zdravniki. Ob tem smo zahtevali tudi dodatna dva plačna razreda za vse do vključno VII. tarifnega razreda, pri čemer je vlada pristala na zahtevo, da bodo v skupnem seštevku lanske in letošnje odprave anomalij vsi delavci pod 26. izhodiščnim plačnim razredom, tudi tisti, ki lani niso dobili ničesar, dobili vsaj dodatna dva plačna razreda."

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 6

  • 07:29 15. Marec 2018.

    največja kasta lenobe v JU izsiljuje za višje plače... če jim kaj ni prav se imajo priložnost zaposliti preko s.p. …

  • 07:20 15. Marec 2018.

    Cerar je odstopil,torej je vlada ostala brez glave.Je to udarec v brado Štrukju in vsem ki štrajkajo.Če prav razumem vlada …

  • 20:14 14. Marec 2018.

    V šoli samo hišnik dela osem ur, ostali pa kakor kdo.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.