Slovenija
10536 ogledov

Starši jezni, da morajo plačati stavko. Bodo morali šolarji v soboto v šolo?

Prazen vrtec
Vrtci so staršem obračunali plačilo skladno z okrožnico, tako da so odšteli le prehrano.

"Nekateri starši, ki stavko v vrtcu sicer podpirajo, so z grenkim priokusom prejeli položnico za vrtec, iz katere je razvidno, da je obračunan tudi dan stavke, odbito je le kosilo," pravi ena od mamic, ki ima otroka v vrtcu, in se sprašuje, zakaj morajo stavko šolnikov plačati starši. 

Na Mestni občini Ljubljana pravijo, da imajo zaposleni v vzgojno izobraževalnih zavodih imajo vso pravico do sodelovanja v stavki. "Javni vrtci MOL, ki so 14. februarja 2018 stavkali, in bodo najverjetneje tudi jutri, 14. marca, so oziroma bodo zagotavljali, da otroci in starši na ta račun ne bodo prikrajšani do kakovostne oskrbe," poudarjajo pri Oddelku za predšolsko vzgojo in izobraževanje MU MOL.

V vrtcih najmanj ena odprta enota

Dodajajo, da so oz. bodo javni vzgojno-izobraževalni zavodi v okviru MOL zagotovili najmanj eno odprto enoto in delo organizirali na način, ki je oz. bo omogočal varstvo za vse otroke, ki so jih oz. jih bodo starši pripeljali tudi na dan stavke, vključno z organizacijo prehrane.

Tukaj so velike razlike do vrtca do vrtca, mi nismo pristojni, da to tolmačimo.

Branimir Štrukelj, SVIZ za Odmeve 

Telovadnica Stavka Slovenija "Pred zaprtimi vrati ne bodo ostali"

"Vrtci, ki so 14. februarja 2018 stavkali, so staršem obračunali plačilo v skladu s okrožnico MIZŠ," pojasnujejo pri MOL. "Staršem se je obračunalo plačilo vrtca na enak način kot v primeru, ko otrok ostane doma in se plačilo staršem odšteje za stroške neporabljenih živil."

Prazen vrtec | Avtor: Profimedia Profimedia

Podobno odgovarjajo tudi na drugih občinah. "V vrtcih na območju MO Kranj, kjer so se odločili za stavko 14. februarja 2018, so staršem, ki otrok niso pripeljali v vrtce, obračunali v skladu s priloženo okrožnico Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, torej niso obračunali stroškov prehrane," razlagajo pri Mestni občini Kranj. "Kakšna bodo priporočila/navodila glede obračuna za 14. marec 2018, če bo izvedena stavka, pa še ne moremo vedeti."

Okrožnica MIZŠ | Avtor:

Skladno s priporočili ministrstva so od cene odbili strošek neporabljenih živil tudi v mariborskih vrtcih. "Vrtci so obračunali plačilo staršev v skladu s priloženo okrožnico ministrstva," odgovarjajo pri Mestni občini Maribor in na vprašanje, kako bo obračunan današnji dan stavke, odgovarjajo: "V skladu z navodili organizatorja stavke in pristojnega ministrstva."

Smučanje na Pohorju Juhuhu Slovenija Brezplačna smuka, le z osebno izkaznico!

"Vrtci v naši občini so prejeli navodilo MIZŠ glede obračuna vrtca staršem za dan, ko poteka stavka," pojasnjujejo pri Mestni občini Nova Gorica. "Bistvo dopisa je, da se staršem otrok v vrtcih, kjer poteka stavka in se vseeno zagotovi (dežurno) varstvo otrok in prehrano, a starši otrok ne pripeljejo v vrtec, obračuna plačilo na enak način, kot v primeru, ko otrok ostane doma – odšteje se strošek neporabljenih živil." Na isti dopis se sklicujejo tudi v Mestni občini Koper. 

V Vrtcu Ptuj stavka ni bila izglasovana, niti 14. februarja niti 14. marca. "Delo je potekalo nemoteno in po programu," pojasnujejo na Mestni občini Ptuj. "Če so starši napovedali odsotnost otroka, jim je Vrtec Ptuj obračunal odbitek stroška prehrane."

O plačilu današnje stavke na pogajanjih

Na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport, ki ga vodi Maja Makovec Brenčič, pojasnjujejo, da je način izvajanja stavke v vrtcih in drugih vzgojno-izobraževalnih zavodih različen. 

"Stroška oskrbnine vrtci, ki so v času stavke zaprti, staršem ne morejo obračunavati, kar pa ne velja za tiste vrtce, ki so kljub stavki zagotovili možnost varovanja otrok," pravijo pri MIZŠ in dodajajo, da bodo odločitve, povezane s plačilom današnje stavke sprejete po končanih pogajanjih. 

Prazna šola | Avtor: Profimedia Profimedia

"Na ministrstvu smo prepričani, da bo delo v vrtcih in šolah tudi na dan stavke teklo v korist otrok oziroma učencev in da bodo zanje zagotovljeni vsi pogoji varnega bivanja, in sicer ves poslovalni čas vrtca oziroma šole," poudarjajo pri ministrstvu. 

Vprašanje nadomeščanja pouka

Glede nadomeščanja pouka, smo že pisali po prvi stavki, 14. februarja, v v prispevku Bodo učenci morali zaradi stavke v šolo v soboto?. V sindikatu šolnikov (SVIZ) so nam povedali, da ni razlog za nadomeščanje na soboto, na ministrstvu pa so poudarili, da odgovor ni tako enoznačen, saj je nadomeščanje oz. plačilo stavke stvar pogajalskih izhodišč. 

Šola Nadomeščanje Slovenija Bodo učenci morali zaradi stavke v šolo v soboto?

Na naše vprašanje, ali bo potrebno manjkajoče ure, sedaj, ko sta stavkajoča dneva že dva, poleg tega pa sindikati napovedujejo nadaljevanje stavke v aprilu, vendarle nadomestiti, pa so nam včeraj odgovorili, da morajo vzgojno-izobraževalni zavodi pripraviti načrt nadomestitve izpadlega vzgojno-izobraževalnega procesa. 

"Stavka je zakonita prekinitev dela, zato po našem mnenju ni podlage za nadomeščanje."

Branimir Štrukelj, SVIZ

"Na ministrstvu smo prepričani, da bodo šole znale v skladu z letnimi delovnimi načrti delo organizirati tako, da bodo doseženi cilji in standardi vzgojno-izobraževalnega dela brez nadomeščanja pouka," pravijo pri MIZŠ. 

Določila o 95 odstotni realizaciji

Že v februarju so poudarili, da bi v primeru, če bi stavka trajala dalj časa in bi bilo zato ogroženo izvajanje načrtovanega učnega programa ter določila o 95 odstotni realizaciji učnega načrta, stopil v veljavo 17. člen Pravilnika o šolskem koledarju, v skladu s katerim minister določi način izvedbe programa.

Stavka učiteljev Stavka Slovenija Ponovili bodo 14. marca in stopnjevali do konca leta

Ministrstvo je sicer pred današnjo stavko vodstva vrtcev in šol pozvalo, naj upoštevajo usmeritve za ravnanje v času stavke, ki jih je pripravilo Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. "Obenem jih je pozvalo, da v času stavke poskrbijo za varstvo in oskrbo otrok in učencev, ki bodo v vrtec oziroma šolo prišli kljub stavki," poudarjajo pri ministrstvu. 

Dodajajo, da se morajo vodstva zavodov s stavkovnimi odbori dogovoriti o načinu in vsebini obveščanja javnosti (otrok, učencev, dijakov in staršev) o poteku, trajanju in obsegu stavke ter o načinu izvajanja del in nalog v času stavke ter za zaposlene, ki ne bodo stavkali, organizirati delo.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 24
  • Jambor 16:12 14.marec 2018.

    Starši, zakaj preprosto ne zavrnete računa? Okrožnica MIZŠ je v nasprotju že z zakonom DDV. Će ni storitev opravljena, se še DDV ne more obračunati. Posledično se ne more obračunati niti storitev.

  • Mla Den 15:57 14.marec 2018.

    Na kateri osnovi točno dobivajo zaposleni v šolah in vrtcih plačilo za nedelo? In starši jim morajo to plačevati! Pravica do stavke še ne pomeni, da si med stavko plačan!

  • perhan63 13:22 14.marec 2018.

    evo v soboto bo moj sin doma...pa da vidm neupravičene ure..