Slovenija
3154 ogledov

"Teh žensk ne boste utišali"

stavka SVIZ
1/21
Anže Petkovšek Stavka sindikata vzgoje in izobraževanja SVIZ pred vlado.
Protestni shodi zaposlenih v vzgoji in izobraževanju ob današnji stavki.

Stavka poteka v večini šol in vrtcev, v šolah je bilo le okoli 8000 otrok. Končne številke stavkajočih še ni, trenutno jih je potrjenih več kot 36.000. V Ljubljani je shod, ki se je zaključil, potekal pred poslopjem vlade, zbrane je nagovoril tudi glavni tajnik Sviza Branimir Štrukelj.

"Bistvo te stavke je transparent, ki pravi 'teh žensk ne boste utišali'," je zbrane nagovoril Štrukelj. "Hvala vladi Republike Slovenije, ki je v ponedeljek s podcenjujočim tonom do konca razburila 45 tisoč izobraževalcev in izobraževalk."

Dodal je, da poskušajo danes skozi medije prepričevati druge sindikate, da zahtevajo več kot drugi. "To je popolna manipulacija," je poudaril. "Mi si prizadevamo, da bi imeli toliko kot drugi."

stavka SVIZ | Avtor: Anže Petkovšek Stavka sindikata vzgoje in izobraževanja SVIZ pred vlado. Anže Petkovšek

Učitelji, učiteljice, vzgojitelji, vzgojiteljice, strokovni delavci smo na splošno potrpežljivi ljudje, ne prenesemo pa, da se kdo norčuje iz našega dela.

Branimir Štrukelj

"Dejstvom nihče ne oporeka"

V vladi po njegovih besedah gledajo stran in se delajo norca iz nekaterih dejstev. "Dejstva so neizprosna," je dejal Štrukelj. "V vzgoji in izobraževanju je najvišja izobrazbena struktura v celotnem javnem sektorju, povprečna plača v vzgoji in izobraževanju, vključno s čistilkami, pa je najnižja. V zadnjih štirih letih je povprečna plača v zdravstvu in državni upravi rasla s trinajstimi odstotki, v vzgoji in izobraževanju pa trikrat manj, za 4,5 odstotka."

stavka SVIZ | Avtor: Anže Petkovšek Stavka sindikata vzgoje in izobraževanja SVIZ pred vlado. Anže Petkovšek

Poudarja, da teh dejstev na vladni strani ne polemizira nihče, ker so preprosto resnična. "Neformalno vsi priznavajo dejstva, ampak gre za politično kalkulacijo," je na tiskovni konferenci po shodu pred vlado poudaril Štrukelj. 

Zbrani na Gregorčičevi, opremljeni s sindikalnimi zastavami, piščalkam in trobljami, so vladi prek transparentov med drugim sporočali, da za odgovorno delo, ki ga opravljajo, pričakujejo pošteno plačilo ter da želijo nazaj, kar jim je bilo vzeto. "Samo od veselja do poklica ne moremo živeti," so zapisali na enega od transparentov.

"Tokrat vztrajamo do konca, če bo potrebno, se naslednjič spet srečamo 17.aprila!"

Branimir Štrukelj

Stavka učiteljev Sviz Slovenija Kaj bi radi šolniki z današnjo stavko dosegli?

V Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) ocenjujejo, da se je v Ljubljani, kamor so prišli tudi iz Novega mesta, ker je tam osrednji trg zaprt, zbralo od 2500 do 3000 ljudi.

Protestnih skodov je bilo skupaj enajst. "Skupaj se jih je zbralo več kot 15 tisoč," je ocenil Štrukelj. "Veliko jih je bilo na obali, v Mariboru, zbrali so se v Murski Soboti, Celju, Velenju, Radovljici, Kopru, Krškem, Kranju ter na Ravnah in na Ptuju. "

stavka SVIZ | Avtor: Anže Petkovšek Stavka sindikata vzgoje in izobraževanja SVIZ pred vlado. Anže Petkovšek

V šolah in vrtcih okoli 8000 otrok

Prazen vrtec Vrtci sledili okrožnici Slovenija Starši jezni, da morajo plačati stavko. Bodo morali šolarji v soboto v šolo?

V šolah in vrtcih je bilo tokrat sicer prisotnih več otrok kot 14. februarja. "Našim zaupnikom in zaupnicam smo sporočili, naj široko obravnavajo vsakršno težavo," je pojasnil Štrukelj in ocenil, da je bilo v vrtcih in šolah danes skupno okoli 8000 otrok. "Veseli me, da smo šli dovolj naproti staršem in odprli vrata tam, kjer je bilo to potrebno."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 14
  • cogocogo 16:14 14.marec 2018.

    lubi junaski SOLNIKI vsaj tretjina bi vas morala dobiti knjizic e saj vas je velikoooo preve c ,na zavodu sakajo bodoci solniki ki nimajo moznosti da dobijo sluzbo ,,,vi ap se preseravate kljub temu da imate najvec privilegijev in lagodne ...prikaži večgijev in lagodne sluzbic e ,,za to kar date od sebe pa imate s eprevelike place ,,samo tale strukelj vas je spravil do delirijuma ,,,saj ste ze kot stekle lisic e samo s e sovrastvo in zloba seva iz vas ,,sem si ogledal slike in grozljivi

  • Avatar Leon
    Leon 15:44 14.marec 2018.

    Bistvo vsega so prihajajoče volitve ! Koga podpira Štrukelj ? Kmalu bo vse jasno .

  • Avatar olor
    olor 15:06 14.marec 2018.

    To ne pelje nikamor, vsak po svoje protestira in zahteva nekaj. Najbolje da vsi štrajkamo in čez čas bomo videli kam bomo prišli.