Slovenija
8304 ogledov

Kaj bi radi šolniki z današnjo stavko dosegli?

Stavka učiteljev SVIZ
Dogovor je bil že skoraj dosežen, a je padel v vodo.

"Dogovorili smo se o zvišanju plač pomočnic vzgojiteljic, vzgojiteljic, učiteljev in drugih strokovnih, svetovalnih delavcev ter knjižničarjev," je na včerajšnji tiskovni konferenci pred današnjo stavko povedal vodja sindikata šolnikov Branimir Štrukelj. "Prav tako smo se dogovorili za posebno delovno mesto razredništva ter da se karierni razpon za učitelje in druge strokovne delavce, ki je bistveno nižji kot v drugih delih javnega sektorja, za en plačni razred poviša."

A do podpisa dogovora z vladne strani, kljub temu, da so koalicijski partnerji po Štrukljevih besedah bili pripravljeni priznati njihove zahteve, ni prišlo, zato so se odločili za stavko. 

"Bistvo naših prizadevanj je, da se strokovno delo, ki tukaj očitno zaostaja, ne preide v ospredje, ampak do povprečja," poudarja Štrukelj. "Ne želimo nič več kot drugi, želimo toliko kot drugi, ker sedaj tega nimamo." 

Prazen vrtec Vrtci sledili okrožnici Slovenija Starši jezni, da morajo plačati stavko. Bodo morali šolarji v soboto v šolo? Smučanje na Pohorju Juhuhu Slovenija Brezplačna smuka, le z osebno izkaznico!

500 evrov manj kot v javni upravi

V Svizu poudarjajo, da so plače v vzgoji in izobraževanju v zadnjih letih rasle izrazito počasneje kot v zdravstvu in dejavnosti javne uprave. Poleg tega povprečne plače na delovnih mestih, ki zahtevajo isto stopnjo izobrazbe, niso primerljive.

Primerjava plač na novinarski konferenci Sviza | Avtor: SVIZ SVIZ
"Delovna mesta, za katera je zahtevana univerzitetna izobrazba, so v vzgoji in izobraževanju v povprečju plačana za približno 500 evrov bruto manj kot v državni upravi, " je že večkrat ponovil Štrukelj. Poleg tega zaposleni v vzgoji in izobraževanju (skupina D na spodnjem grafu) na svoji karierni poti ne morejo napredovati tako kot v državni upravi ali zdravstvu. "Izobraževanje zaostaja po tem, kam se lahko pride v svoji karieri z enako stopnjo izobrazbe."

Po Svizovi oceni je razlika, ki je nastala v zadnjih osmih letih ter jo želijo nadoknaditi in priti na raven pred krizo, deset do dvanajst indeksnih točk. Pri tem en plačni razred pomeni približno štiri odstotke. 

Predstavitev kariernega napredovanja po skupinah na novinarski konferenci Sviza | Avtor: SVIZ SVIZ

Nezadovoljstvo pri drugih sindikatih

Šolniki so se na zadnjih pogajanjih z vlado dogovorili za dva višja plačna razreda za vzgojitelje in učitelje ter dodatni plačni razred za razredništvo, kar je zmotilo preostale sindikate javnega sektorja, ki naj bi sedaj zahtevali več zase. "Rešitve morajo biti uravnotežene in ne smejo preferirati posameznih poklicnih skupin, da se ne ponovi to, kar se je nazadnje zgodilo v lanskem letu kot posledica dogovora med vlado in Fidesom," je po pogajanjih z vlado ocenil Jakob Počivavšek, vodja koordinacije stavkovnih odborov skupine sindikatov javnega sektorja. 

stavka SVIZ Oster odziv Slovenija "To je logika: Za nas več kot za druge"

A pri Svizu poudarjajo, da ne gre za to, da bi želeli več kot drugi. "Neuravnotežena ponudba pri stanju stvari, ki jih imamo, mora biti, ker nismo vsi v enakem izhodišču," poudarja Štrukelj. "Vlada je bila tista, ki je prva rekla, da so izračuni, ki smo jih predstavili, resnični. Tukaj je treba nekaj narediti, če naslavljamo vse enako, problema ne rešimo." Ob tem poudarja, da podpirajo zahteve drugih sindikatov ter da imajo konflikt z vlado, ki nosi vso odgovornost za nastali položaj, in ne z njimi.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 30
  • mirror 15:01 14.marec 2018.

    Štruklja bi morali že davno zapreti zaradi izsiljevanja višjih neupravičenih plač šolnikov. Doktor strojništva, medicine, matematike, fizike ali kemije ne bo nikoli enak doktorju sociologije, filozofije ali antropologije, ampak so višje najmanj dve stopnji. Nasploh so ti zadnji doktorati nesmiselni. ...prikaži več. To primerjavo je že sprožil nekdanji minister šolstva sociolog Gaber, ki je uničil šolstvo.

  • Dušan Jakič 14:45 14.marec 2018.

    Meni je zelo žal, a treba se je zavedati, da dokler mečemo zdravike, učitelje, policiste in birokrate v isti koš, bo vedno situacija takšna, da nihče ne bo zadovoljen. In hkrati morajo vedeti, da za neko uradniško delo, ki ponuja ...prikaži več socialno varnost do smrti, ne moreš prejemati enakovredno plačilo, kot nekdo v privatnem sektorju, ki je izpostavljen kariernemu tveganju. Meni je slabo, ko vidim kako nekateri garajo za minimalca, medtem ko uradniki spijo za povprečno plačo.

  • miki1234 14:24 14.marec 2018.

    spet stavkajo taki, ki bi morali biti samo tiho. kako lahko dvema vzgojiteljicama trije otroci pobegnejo iz vrteca in se sprehajajo samostojno ob prometni cesti. kazen premestitev v drugo enoto... fuj