Slovenija
8304 ogledov

Kaj bi radi šolniki z današnjo stavko dosegli?

Komentarjev 30
Popularni
  • Popularni
  • Najstarejši
  • Najnovejši
Pokaži odgovore
  • Skipi 09:13 14.marec 2018.

    Prvi graf je popolnoma napačen. Iz njega gre sklepati da so plače v zasebnem sektorju rasle hitreje kot v javnem kar pa vsi vemo da je daleč od resnice.

    • cogocogo 11:46 14.marec 2018.

      in na zalost zasebni sektor redi te parazite kateri imajo take privilegije o katerih delavstvo se sanja ne ,,do penzije imajo zagrantirano lagodno in dovolj dobro sluzbico ,pravic cuda a dolznosti pa premalo ,,se zavedate kako vam je dobro ,zato ...prikaži večako vam je dobro ,zato pa imate cas strajkati ,,vsi starsi bi morali strajkati pa d avidimo kako bodo ti solniki ziveli brez plac ,,vlad a pa bi morla vsaj tretjino njih dobesedno vreci na cesto ,,preve c va s je za tako malo dela ,

    • igorgeus 13:29 14.marec 2018.

      Vsak ima pluse in minuse. Za večjo varnost so v JS pač nižje plače. Ampak v tem primeru moraš gledat povprečno glede na izobrazbo.

  • ECKING 11:11 14.marec 2018.

    Kdo stavka nslednjit teden? Kdo cez 14 dni? Kdaj bo pa se kaj za privat sektor?? Slovenija ima vas v JAVNI UPRAVI poln kurac!! c!! Zapsoleni v JU moral boste sspoznat ,da vas je prevec glede na to kdo koliko ...prikaži več prinese v drzavo!! Sicer pa nevem kako to mislite ,da bi solnikom dvignili place pa saj firma RS ne dela plusa!!!!! Ce v firmi ni plusa ni povsic in dodatkov!!!!

    • igorgeus 13:32 14.marec 2018.

      Vidim, da ti ni jasen smisel JS. Tam niso zato, da delajo dobiček, ampak da zagotavljajo državljanom storitve, ki 1. niso ekonomsko vzdržne, da bi jih prevzel zasebni sektor, ali 2. bi v zasebni lasti postale predrage za uporabnike.

    • igorgeus 13:32 14.marec 2018.

      19% vseh zaposlenih dela v JS. Meni se to ne zdi preveč.

    • igorgeus 13:32 14.marec 2018.

      19% vseh zaposlenih dela v JS. Meni se to ne zdi preveč.

  • Jožef Koprivnikar 10:49 14.marec 2018.

    Stavka se spreminja v zakon ulice

    • cogocogo 11:50 14.marec 2018.

      upam d a bo kdaj tudi vse delavstvo na ulicah in stavkalo proti vem tem parazitom ,,

  • igorgeus 10:32 14.marec 2018.

    V državni upravi je za 7. stopnjo začetni plačni razred 28, za učitelja pa 30. Ne vem od kod njemu ideja, da je plača učitelja za 500 eur nižja.

  • miki1234 14:24 14.marec 2018.

    spet stavkajo taki, ki bi morali biti samo tiho. kako lahko dvema vzgojiteljicama trije otroci pobegnejo iz vrteca in se sprehajajo samostojno ob prometni cesti. kazen premestitev v drugo enoto... fuj

  • mirror 15:01 14.marec 2018.

    Štruklja bi morali že davno zapreti zaradi izsiljevanja višjih neupravičenih plač šolnikov. Doktor strojništva, medicine, matematike, fizike ali kemije ne bo nikoli enak doktorju sociologije, filozofije ali antropologije, ampak so višje najmanj dve stopnji. Nasploh so ti zadnji doktorati nesmiselni. ...prikaži več. To primerjavo je že sprožil nekdanji minister šolstva sociolog Gaber, ki je uničil šolstvo.

  • jakec1575 10:47 14.marec 2018.

    Mislim, vseeno ne moremo primerjati 7 stopnje na medicini, fiziki, matematiki, slovenistiki, strojnistvu, elektrotehniki, gradbenistvu z diplomo na pedagoski ali difu. to sta 2 razlicna svetova zahtevnosti in kvalitete studija. žal. že ce pogledate zahtevnosti in kvalitete diplom, se ne ...prikaži več da primerjati. jaz bi naredil tudi revizijo napredovanj zadnjih 20 let. sedaj mladim ne pustijo napredovati tisti, ki so si talali 5ke in placne razrede. to ne gre. ta sistem nima varovalk in je zato nepravicen.

    • jakec1575 10:50 14.marec 2018.

      ker ni varovalk so napredovanja rezultat dobrohotnosti nadrejenih in individualnih lezenj v rit zaposlenih. tako se ne da narediti pravičnega JS. Naredi pa se drag JS. In stavke so rezultat predvsem neurejenosti znotraj JS in vedenje, da so eni nepravicno ...prikaži več na boljsem kot drugi. In vlada je nesposobna, ker ne zna tega ne nasloviti, še manj rešiti.

    • Avatar praufo
      praufo 11:37 14.marec 2018.

      zakaj pa mora biti izobrazba glavni kriterij za nagrajevanje, a se še vedno držimo rekla "uči se, pa v šolo hodi, da ti ne bo treba delat!" ... kaj pomeni delat? zakaj ne vrednostimo dela kot dela? kaj pa zahtevnost, ...prikaži več odgovornost, marljivost, natančnost, nevarnost ... itd?

    • cogocogo 11:49 14.marec 2018.

      praufo to njih ne briga ,,rezultati njihovega dela so pa porazni ,,se ucenec doma ne nabira znanja je zeloooo bogi vecina sol pa proizvaja poklicne invalide ,,,

    • Avatar praufo
      praufo 12:03 14.marec 2018.

      domov nosijo naloge in sprašujejo starše o vsem mogočem, rabijo to, ono, rabijo računalnik in še kaj, sestavit morajo herbarij, nabrat, posušit rastline, ne poznajo pa niti ene in spet so tukaj starši ... podn od šolstva

    • igorgeus 13:37 14.marec 2018.

      Kdo pa si ti, da boš rekel kaj je težje kaj pa ni? Nekomu je težje to, nekomu pač ono. Nekdo se raje obesi, kot da predava pred razredom, drug pa crkne od dolgega časa za mikroskopom. Delo je pač ...prikaži več potrebno vrednotiti čim bolj objektivno, ne subjektivno. Zato bi morala biti osnovna plača izenačena po izobrazbi, ostalo pa dodatki na delovno mesto, odgovornost, delovni čas, neugodne pogoje ipd. Tako bi lahko pod določenimi pogoji tudi gasilec imel višjo plačo od referenta za šalterjem.

    • Avatar praufo
      praufo 14:15 14.marec 2018.

      kaj pomeni delo vrednotiti objektivno? to je postavi vrednost delovnemu mestu in dodatno nagraditi samo delo, nikakor pa izenačiti osnovno plačo po izbobrazbi, zato pa mamo kar mamo, izobrazba je samo eden izmed pogojev za izvajanje dela ... zato mora ...prikaži več gasilec v osnovi imeti višjo plačo, brez dodatkov, ker je to posebno delo

    • igorgeus 15:01 14.marec 2018.

      Ker je izobrazba samo eden od pogojev, je nujno to izenačiti. Ker je najbolj objektivni razlog stopnja izobrazbe. To je najbolj enakopravno. Jasno je, da je 7. stopnja bolj zahtevna od 5., zato ne more biti izenačena. Če imaš pa ...prikaži več že v osnovi plače po razredih tako kot danes, tega ne moreš nikoli več spreminjat brez da se ti cel sistem podre in ga potem moraš postavljat v celoti na novo. To pa ni ekonomično.

    • Avatar praufo
      praufo 15:49 14.marec 2018.

      in ravno zato, ker so delavci plačani po izobrazbi, so taki problemi, vojska slabo plačana, policija, gasilci in še kdo

    • igorgeus 13:53 27.marec 2018.

      Povsod se plača najprej po izobrazbi, potem na zahtevnost dela, ali misliš, da bi mi morali biti neka izjema? Potem je boljše, da univerze ukinemo. Pa kaj kdo zna pač zna. Bomo še bolj prišparali.

    • Avatar praufo
      praufo 15:34 27.marec 2018.

      izobrazbo se lahko kupi, znanja pa ne, univerze so za tiste države, ki vedo kaj z njim, to je tako kot če si dober kuhar, pa nihče ne opazi / razume/ okusi tvojega izdelka, čeprav si se šolal (nekdo je ...prikaži več to še plačal), ja kaj pa potem ... greš v beznico, kjer postaneš picopek ... in kaj zdaj z izobrazbo ... po drugi strani pa recimo kuhar ne zna speči pice, kaj z njim? odgovori so birokratski, ampak to je neuporabno ... izobrazba je papir kot papir, ampak delat je treba

    • igorgeus 19:04 27.marec 2018.

      Ce ne vidis razlike v razmisljanju in delovanju med nekom s 5. in nekom s 7. stopnjo izobrazbe (ne govorim o doba in b2 diplomah seveda, tam bi razlike), potem je nekaj narobe s tvojo perspektivo. Sori.

    • Avatar praufo
      praufo 22:22 27.marec 2018.

      vedno ponavljam eno in isto, diploma je papir, delovno mesto pa lahko zahteva diplomo, kjer se pokaže koliko je papir vreden ali bolje rečeno koliko je človek vreden, dokazat se pač mora s kvaliteto dela, potem sledi nagrada, današnja sistemizacija ...prikaži več pa vsakega inžinirja nagradi avtomatično samo zato ker je inžinir, evo to je moje perspektiva, pa pejt v Avstrijo, da ne bo pradleč pa jim povej kaj sem ti napisal, pa prid nazaj, da ne boš mel dolg nos

    • igorgeus 08:13 28.marec 2018.

      A misliš, da v avstriji na mesto inženirja zaposlijo šlosarja, če zna načrte risat?

    • Avatar praufo
      praufo 09:16 28.marec 2018.

      končno si dojel!

    • igorgeus 10:27 28.marec 2018.

      To sem že zdavnaj, ti nisi dojel, da se to ne dogaja nikjer, samo pri nas so to mokre sanje tistih, ki bodo do smrti trdili, da je izobrazba samo papir, dejansko pa ni. Tako kot tudi poroka ni samo ...prikaži več papir. V teoriji je izvenzakonska skupnost izenačena, v praksi pa ti tisti papir marsikaj olajša.

  • Dušan Jakič 14:45 14.marec 2018.

    Meni je zelo žal, a treba se je zavedati, da dokler mečemo zdravike, učitelje, policiste in birokrate v isti koš, bo vedno situacija takšna, da nihče ne bo zadovoljen. In hkrati morajo vedeti, da za neko uradniško delo, ki ponuja ...prikaži več socialno varnost do smrti, ne moreš prejemati enakovredno plačilo, kot nekdo v privatnem sektorju, ki je izpostavljen kariernemu tveganju. Meni je slabo, ko vidim kako nekateri garajo za minimalca, medtem ko uradniki spijo za povprečno plačo.

  • Komentirajte

    Za oddajo komentarja se morate registrirati. Nimate uporabniškega računa? Registracija je hitra in enostavna, registrirajte se in vključite v debato.