Zaradi bolniške ob božičnico

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Podjetje se je odločilo, da tisti, ki so bili več časa odsotni z delovnega mesta, ne bodo prejeli božičnice. Zagovornik načela enakosti je to uredbo označil za diskriminatorno.
Oglej si celoten članek

Zagovornik načela enakosti je obravnaval primer, ko je podjetje dodelilo božičnico kot tudi nagrado za poslovno uspešnost le dotičnim zaposlenim. Za nagrado so bili tako prikrajšani vsi, ki so bili z dela odsotni zaradi osebnih razlogov.

Zaradi odsotnosti niso prejeli božičnice

Diskriminacija se je dogodila v podjetju, kjer je bilo določeno, da bodo tisti, ki bodo z dela zaradi bolniške odsotnosti, opravičene neplačane odsotnosti, porodniške odsotnosti, očetovskega dopusta in podobno odsotni več kot 40 ur prejeli nižjo nagrado za poslovno uspešnost kot pa ostali zaposleni.

Prav tako se je podjetje odločilo, da bodo nagrado za nadpovprečne rezultate prodajnih mest prejeli samo tisti, ki so bili na delovnem mestu vsaj 183 dni.

Zaposleni deležni diskriminacije

Zagovornik načela enakosti je primer obravnaval in na podlagi danih podatkov ter preiskav ugotovil, da so bili zaposleni v dotičnem podjetju deležni diskriminacije na delovnem mestu.

Čeprav se pri podelitvi nagrade za poslovno uspešnost oziroma božičnice lahko upošteva tudi prisotnost zaposlenih, pa izključitev določenih zaposlenih iz prejema božičnice ni v skladu s protidiskriminacijsko zakonodajo. To je bilo utemljeno s tem, da je pri božičnici bistveno, da se v tem primeru deli presežek, ki ga je družba dosegla kot celota, in so do nagrade zato praviloma upravičeni vsi delavci. 

Merilo, ki je zmanjšalo znesek božičnice za vse zaposlene, ki so bili odsotni več kot 40 ur, pa je v slabši položaj postavil tiste, ki so zaradi osebnih okoliščin bili primorani ostati doma za daljše časovno obdobje.

Pirotehnika 20-letnik: "Do smrti zaznamovan zaradi petih sekund sreče" Slovenija Mesec sporočil svojo odločitev

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 10

  • 16:02 7. December 2022.

    Pravilno! Pri nas je 40-letna sodelavka iz administracije na bolniški že več kot 6 let (delati želi 4 ure, ampak …

  • 13:54 7. December 2022.

    Naredi delodajalec kriterije, kako se bo delila božičnica pol pa največji zabušanti in delomrzneži takšno delitev minirajo. Oni bi imeli …

  • 13:46 7. December 2022.

    Če sem bil dalj časa iz takih ali drugačnih razlogov na bolniški, sem presneto težko prispeval k uspešnemu delu podjetja. …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.