Slovenija
11303 ogledov

20-letnik: "Do smrti zaznamovan zaradi petih sekund sreče"

Pirotehnika arhiv Žurnal24 Foto
Policisti opozarjajo na previdno uporabo pirotehnike in upoštevanje domačih živali. Svojo izkušnjo je delil tudi 20-letnik, ki je pred šestimi leti utrpel trajne posledice zaradi petarde, ki jo je razneslo v njegovih rokah.

20-letni Martin Bučar se je pred šestimi leti izredno hudo in trajno poškodoval pri uporabi pirotehnike. Leta 2016 je prižgal kupljeno petardo, ki je vsebovala 75 gramov smodnika in ''je bila že skoraj kot bomba,'' je dejal Bučar.

Po takojšnjem poku so ga prepeljali v bolnišnico. Rehabilitacija je trajala več mesecev, ''a zaznamovan si do smrti od tistih petih sekund sreče,'' je dejal in dodal, da je bil tudi sam kot številni prepričan, da se kaj takega njemu ne more zgoditi, zato je pozval vse k premisleku pred uporabo pirotehničnih sredstev.

Tako govori zakon

Inšpektor Sektorja uniformirane policije Policijske uprave (PU) Celje Boštjan Kavc je uvodoma predstavil nekaj pomembnih določil zakona, ki prepoveduje prodajo, posest in uporabo pirotehničnih sredstev, katerih glavni namen je pok, saj ravno zaradi njihove uporabe prihaja do najhujših poškodb. Zakonodaja določa, da morajo biti vsi izdelki ustrezno označeni in vsebovati navodila za varno uporabo in rokovanje. Kavc zato svetuje, da se pirotehnike ne kupuje na spletu.

Policija je lani zasegla več kot 12.000 pirotehničnih sredstev. Ob pomoči tržnega inšpektorata izvaja redne nadzore nad registriranimi prodajalci pirotehnike, preverja okoliščine črne prodaje in ugotavlja izvor zaseženih petard. Policija izreka globo za prekršek posesti pirotehnike, globa pri prodaji znaša med 400 in 1200 evri, če pride do poškodovanja, pa se lahko ugotavljajo elementi kaznivega dejanja.

Največ poškodb se zgodi pri predelavi pirotehničnih sredstev

Vodja policijskega okoliša PP Velenje Uroš Medved je izpostavil pomen ozaveščanja za neuporabo ali vsaj pravilno uporabo pirotehnike, ki jo policija izvaja tudi s plakatom oziroma infografiko Bodi zvezda, ne meči petard. ''Vsi se zavedamo, da bodo otroci kljub temu to delali, ker jih to zanima. Če drugače ne gre, je potrebno vedeti, kakšen način obstaja brez nevarnosti in poškodb,'' je poudaril Medved.

Osebe, mlajše od 14 let, pirotehničnih izdelkov ne smejo kupovati in jih uporabljati, osebe med 14 in 18 letom pa jih smejo zgolj pod nadzorstvom odgovorne osebe.

Najpomembnejša je zavest, da se s pirotehničnimi sredstvi ne eksperimentira. Prav tako se jih ne meče v nabiralnike, smetnjake ali prireja z namenom ustvariti močnejši učinek. Ravno pri predelavi pirotehnike se zgodi največ poškodb. Posledice so trajne. ''Zavedamo se, da pokanja ne moremo preprečiti. Naš cilj je, da izobrazimo otroke in vse, ki uporabljajo pirotehnična sredstva, da to delajo na varen način,'' je dejal Medved.

Do nesreč prihaja tudi zato, ker so uporabniki prepričani, da je njihovo znanje nepomanjkljivo, kar ne drži, je dejal Medved, saj gre za eksploziva. Policija zato ponuja tudi nasvete pri uporabi.

Petarda | Avtor: Shutterstock Shutterstock

Posledice so lahko trajne, tudi smrtne

Specialist kirurg iz Splošne bolnišnice Celje Andrej Strahovnik je pojasnil, da se je v zadnjih letih spremenila struktura poškodovancev, četudi število poškodb statistično rahlo upada. Poškodovani so največkrat osebe med 21. in 30. letom, še pred desetimi leti so bili to najstniki. V 80 odstotkih gre za aktivno prebivalstvo v delovni dobi.

Največkrat si poškodujejo roke in obraz, kar pripelje do trajnih posledic, tudi invalidnosti ali celo smrtnih poškodb. Do poškodb pride zaradi neupoštevanja navodil, prirejanja pirotehnike in njihove slabe kvalitete, je pojasnil Strahovnik.

Visokoenergetska poškodba zaradi eksplozije povzroča poškodbo tkiva, čigar sanacija je kljub pristopu različnih medicinskih strok slabša. Pri tovrstnih poškodbah posledice utrpijo žile, živci, poškodovanci pa gredo čez dolgotrajno rehabilitacijo, ki pušča tudi psihološke posledice.

Postopek operacije poškodbe poteka v več fazah. Najprej morajo odstaniti mrtvine oziroma vsa poškodovana tkiva, zašiti tetive, mišice, pregledati okvarjene žile, morda opraviti postopek transplantacije ter oskrbeti živce. Gre za težko operacijo z več fazami, je dejal Strahovnik.

Uporaba pirotehničnih sredstev ima močne negativne vpliva tako na hišne ljubljenčke, ki lahko ob pokih odtavajo, kot tudi divje živali, ki izgubijo orientacijo. Poleg tega drobni delci iz pirotehnike ostanejo v zraku še vsaj nekaj ur, kar se pozna v prilivu kroničnih bolnikov v jutranjih urah na urgenco.

Stresno tudi za živli

Vodnik službenih psov iz Policijske postaje vodnikov službenih psov Celje je povedal, da je za psa, četudi so navajeni poka, pokanje petard stesna situacija. Za neizkušene in domače pse je pokanje še bolj travmatično, zato se velikokrat strgajo s povodca in zbežijo, je povedal. 

Ob tem je pozval, da se pirotehnična sredstva ne uporabljajo v mestih in strnjenih naseljih, za domače živali pa doma poskrbimo tako, da zapremo okna in jih ob pokih, ki jim skušamo ne posvečati preveč pozornosti, nagrajujemo.

Komentarjev 9
  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 16:03 07.december 2022.

    Prepovedati vse vrste pirotehnike! Danes, v času sodobne tehnologije, bi se dalo svetlobne efekte ustvarjati s pomočjo računalnika. Pokov pa nihče ne potrebuje, tisti, ki pa, naj pokajo na vojno območje, pa bodo videli, kako se počutijo živali, ko poka ...prikaži več v njihovi neposredni bližini in se bojijo za svoja življenja. Dajmo politiki!!! Vi imate moč, da prepoveste pirotehniko.

  • alen04 12:37 07.december 2022.

    Neumnost je že dejstvo, da je skupina bedakov zakon, ki dovoljuje rabo teh sredstev sprejela, potrdila....