Zaradi te poteze Lidlu grozi bojkot vseh trgovin po Sloveniji

Foto: Anže Petkovšek
Foto: Anže Petkovšek
Različni slovenski sindikati združili moči in pozvali vodstvo Lidla, naj še enkrat premisli, kaj namerava.
Oglej si celoten članek

Podjetje Lidl se je zaradi omejevanja sindikalnega gibanja in neprimerne zaščite svojih delavcev in delavk v minulih tednih znašlo v središču.

Vodstvo trgovca Lidl Slovenija tako še vedno vodi postopek odpovedi delovnega razmerja ustanoviteljici sindikata v podjetju Tjaši Kozole, zato se je v prve bojne vrste njej ob bok postavilo več sindikalnih central in sindikatov. Poteza se jim zdi v času epidemije posebej sporna, zato grozijo s pozivom članstvu k bojkotu Lidlovih trgovin, poroča STA.

Slovenija Po devetih letih poslovodkinja za odpoved izvedela po televiziji

"Nemarna" ali "nevarna" sindikalistka?

V začetku marca je zaokrožila novica o novem postopku odpovedi delovnega razmerja sindikalnemu zaupniku. V središču zgodbe se je znašla sindikalistka v Lidlu, sicer mati samohranilka dveh otrok.

Kot so tedaj pojasnili v tem diskontnem trgovcu, je Kozoletova najprej prejela dva opomina pred redno odpovedjo iz krivdnega razloga, "ker je iz hude malomarnosti huje kršila pogodbene in druge obveznosti na področju zagotavljanja minimalnih higienskih standardov in varnosti živil". Ker to ni zaleglo in so ugotovili še več kršitev, so se odločili za odpoved.

V Sindikatu delavcev trgovine Slovenije, ki sodi pod okrilje Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) medtem trdijo, da se je gonja proti Kozoletovi začela, potem ko je pred dobrim letom sindikalno organizirala sodelavke v podjetju in si začela prizadevati za začetek socialnega dialoga.

A vodstvo Lidla postopka odpovedi delovnega razmerja ni ustavilo, tako da je sindikalna zaupnica pred dnevi prejela vabilo na zagovor pred odpovedjo delovnega razmerja. Zdaj pa je prišlo do prave ofenzive sindikalnih central in posameznih sindikatov.

Foto: Andrej Leban Trgovina koronavirus

Sindikati z javnega in zasebnega sektorja: "Člane bomo pozvali h bojkotu!"

Vsi po vrsti opozarjajo, da je delovanje vodstva podjetja v času epidemije, ko so delavci v trgovini izpostavljeni velikemu tveganju, pri čemer mnogi nimajo ustrezne zaščitne opreme, "posebej sramotno".

Konfederacija sindikatov javnega sektorja Slovenije (KSJS) je v sporočilu za javnost izrazila ogorčenje in hkrati popolno podporo sindikalistki.

Ob tem so Lidl Slovenija opozorili, da imajo več kot 71.000 članov, ki jih lahko v vsakem trenutku pozovejo k bojkotu obiska njegovih trgovin.

Slovenija Vsem za sto evrov višja plača

Tudi v Konfederaciji sindikatov Slovenije Pergam obsojajo "vsakršne pritiske na sindikalne zaupnike ali na delavce, ki se želijo sindikalno organizirati in k temu spodbujajo tudi druge". Kot so navedli v sporočilu za javnost, zaposleni v trgovini v teh razmerah še posebej potrebujejo "sindikat, organizacijo, ki bo njihov glas v razmerju do delodajalca in v razmerju do pristojnih oblasti".

Če bo Lidl postopek odpovedi sindikalistki nadaljeval, bodo podprli aktivnosti sindikata delavcev trgovine za zaščito sindikalnih zaupnikov, so napovedali.

Da vodstvo trgovca postopek proti sindikalistki vodi v času, "ko mora biti ohranitev zdravja in življenja absolutna prioriteta", so zgroženi tudi v Sindikatu kulture in narave Slovenije - Glosa, Sindikatu vzgojne, izobraževalne in raziskovalne dejavnosti Slovenije VIR ter Svobodnem sindikatu Slovenije.

"Kako lahko podjetje svoji zaposleni očita malomarnost, hkrati pa ne poskrbi za varnost in zdravje delavcev in kupcev? Storite raje vse, da to hudo krizo vsi skupaj prebrodimo kar najhitreje, kar najučinkoviteje in v kar največji možni meri zdravi (in živi!)," so bili ostri v sporočilu za javnost.

"Prekličite zagovor, ustavite postopek odpovedi, zagotovite zlasti varno in zdravo delovno okolje tudi v svoji sredini. V nasprotnem primeru bomo skupaj z ostalimi sindikati zaostrovali naše aktivnosti, naše članstvo pa pozvali k bojkotu," so zagrozili.

Slovenija Lahko v trgovini poskusite sadje?

Prav tako se je oglasil Visokošolski sindikat Slovenije, ki resnični razlog odpovedi vidi v tem, da se Lidl želi sindikalistke znebiti, saj da se s svojim sindikalnim delovanjem upira "kapitalističnemu izkoriščanju, ki je v vašem podjetju še posebej brezobzirno".

"Menimo tudi, da uprava perverzno izrablja epidemijo koronavirusa, da bi postopek odpovedi izpeljala čim tišje in čim dlje od oči ostalih delavk in delavcev Lidla ter splošne javnosti," so zapisali v sporočilu za javnost in dodali, da so tudi sami pripravljeni na stopnjevanje sindikalnih aktivnosti, vključno s pozivom članstvu k bojkotu Lidlovih trgovin.

Peticija trdi, da trgovke zbolevajo za koronavirusom

Medtem pa je na spletu zakrožila tudi peticija v podporo Kozoletovi, v kateri je mogoče brati, da je marsikatera trgovka v podjetju tudi zaradi varčevanja pri zaščitni opremi že zbolela, ter da družba ob odpuščanju sindikalne zaupnice preko študentskega servisa išče nove, "prekarne in ubogljive delavce, ki jih bo izkoristila in nato odvrgla".

V peticiji piše še, da je sindikat v podjetju v zadnjih mesecih okrepil svoje aktivnosti in postal prepoznaven med zaposlenimi, kar je vplivalo tudi na povečanje članstva, ter da je v različnih medijih skušal razkriti Lidlov model "izkoriščanja delavk in njegov sovražni nastop do delavskega (sindikalnega) organiziranja".

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 28

  • 18:38 6. April 2020.

    Reva uboga...če ti ne paše Lidl pa tako sposobna...te bo pa Tuš al pa kdo drug vzel? Sindikat pa zdaj …

  • 15:05 1. April 2020.

    Kaj se koji k..... z komu gonit če ji ne paše naj išče drugo službo. Men se zdi da je …

  • 18:05 28. Marec 2020.

    Bojkot,pa še kaj???

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.