Slovenija
44888 ogledov

Po devetih letih poslovodkinja za odpoved izvedela po televiziji

Lidl Anže Petkovšek
Predsednici sindikata Lidl Slovenija in dolgoletni poslovodkinji v Lidlu, Tjaši Kozole, grozi odpoved, za katero je prvič uradno izvedela kar iz medijev.

V ponedeljek so novinarji oddaje Tednik obelodanili težke delovne pogoje, s katerimi se soočajo delavci v diskontnih trgovskih verigah pri nas. Pri tem so posneli tudi izjavo predstavnika Lidla, ki pojasnjuje, da v zadnjih dneh skušajo Tjaši Kozole izročiti "pisno seznanitev pred redno odpovedjo zaradi hujših kršitev pogodbenih obveznosti iz hude malomarnosti". V sindikatu delavcev trgovine Slovenije (SDTS) menijo, da gre v tem primeru za neutemeljene obtožbe, ki so povezane z njeno aktivno vlogo v sindikatu in z njenim prizadevanjem za izboljšanje delovnih pogojev zaposlenih v diskontu Lidl.

Sindikat delavcev trgovine Slovenije je pristojne v Lidlu pozval, naj z dialogom preprečijo odpoved, sicer Lidlu grozijo protestni shodi in poziv k bojkotu Lidlovih trgovin s strani slovenskih potrošnikov.

Zakaj Tjaši grozi odpoved?

"Tjaša Kozole, mati dveh otrok, samohranilka, se je pred več kot letom dni pogumno odločila, da bo sodelavke sindikalno organizirala, danes pa se sooča s šikaniranjem ter grožnjami o odpovedi delovnega razmerja. V minulem letu je Tjaša uspešno krepila sindikat, obenem pa so se krepili tudi pritiski s strani delodajalca s prikritim namenom omejevanja njenega sindikalnega dela," so sporočili iz sindikata.

Kozoletova je za RTV povedala, da so sindikat Lidl Slovenija ustanovili "z namenom, da ustvarimo socialni dialog s podjetjem, da jim lahko povemo o naših težavah, da nam prisluhnejo in skupaj rešimo stvari, ki nas pestijo". A namesto tega so pri vodstvu naleteli na gluha ušesa, saj jim ob številnih poskusih, da bi se sestali z upravo, to v letu in pol še ni uspelo.

"Kar naenkrat, odkar sem v sindikatu, so moje službene ocene na dnu, da komaj pridem čez. Dobila sem že dve pisni opozorili iz krivdnih razlogov in stalno imam pritiske s strani vodstva," je povedala.

Devet let v Lidlu, poslovodkinja, zgledna delavka, zdaj pa kar naenkrat to

V Lidlu je zaposlena že devet let in v času pred ustanovitvijo sindikata je veljala za zgledno delavko, ki odgovorno opravlja delo poslovodkinje. Vse od začetka pa do ustanovitve sindikata je uspešno sodelovala z vodstvom družbe, odnosi pa so se zelo poslabšali po ustanovitvi sindikata. V roku zadnjih treh mesecev je Tjaša tako prejela kar dva opomina, čemur bo po navedbah, objavljenih v Tedniku, sledila pisna seznanitev pred redno odpovedjo zaradi hujših kršitev pogodbenih obveznosti iz hude malomarnosti.

V Sindikatu delavcev trgovine Slovenije verjamejo, da so grožnje o odpovedi pogodbe o zaposlitvi primarno vezane na njeno proaktivno zavzemanje za spoštovanje delavskih pravic svojih kolegic in kolegov. Nemška diskontna trgovska veriga LIDL je v svetu namreč znana po izjemnem odporu do delavskega organiziranja (sindikatov) in enako prakso uveljavlja tudi pri nas.

V skladu z domačimi in mednarodnimi pravnimi akti (OZN, ILO, EU) je ustanavljanje in delovanje sindikatov ter včlanjevanje vanje svobodno ter ena izmed temeljnih človekovih pravic, so izpostavili v sindikatu. 

Sodišče že razsodi v korist delavcu, toda škoda je narejena

"V zadnjih letih se povečuje število primerov nezakonite prakse delodajalcev z namenom omejevanja sindikalnega dela, tako v podjetjih kot v javnih zavodih. Priča smo grožnjam z odpuščanji, šikaniranju ter skrajnim ukrepom odpovedi pogodbe o zaposlitvi. Sodišče največkrat presodi v korist delavskih zaupnikov, ki jih mora podjetje ponovno zaposliti. Kljub temu pa je namen menedžmenta dosežen in škoda narejena, saj običajno v vmesnem času sindikat znotraj podjetja razpade. Prav tako imajo ta dejanja negativne posledice tako za sindikalne zaupnike in zaupnice, njihovo fizično in psihično zdravje, kot za delavce in delavke ter njihove pravice. Gre za vse pogostejši družbeni in politični problem, s katerim se želi slabiti oziroma onesposobiti sindikalno organiziranje s ciljem nenehnega povečevanja dobičkov in krepitvijo kapitala na račun zmanjševanja delavskih pravic. Temu v Sindikatu delavcev trgovine Slovenije ostro nasprotujejo in javnost pozivajo: Skupaj recimo NE! #VSISMOTJAŠA," so sporočili iz sindikata.

Iz Lidla sporočajo, da so trditve sindikata, da sindikalno predstavnico obravnavamo drugače, kot ostale zaposlene na enakem delovnem mestu, povsem neosnovane.

"Članstvo v sindikatu je ustavna pravica vsakega zaposlenega in to v celoti spoštujemo. Pričakujemo pa, da ne glede na članstvo v sindikatu zaposleni svoje naloge opravljajo vestno ter v skladu s pravili družbe in z veljavno zakonodajo. V primeru zaposlene temu ni bilo tako. Do sedaj je sodelavka prejela dva opomina pred redno odpovedjo pogodbe o zaposlitvi iz krivdnega razloga, ker je iz hude malomarnosti huje kršila pogodbene in druge obveznosti na področju zagotavljanja minimalnih higienskih standardov in varnosti živil," so še sporočili iz Lidla.

Dodajajo še, da so pričakovali, da bodo pisna opozorila zalegla, in da bo delavka od tedaj delo opravljala vestno: "Ker pa smo ponovno ugotovili več kršitev, smo se odločili, da sprožimo zoper njo postopek redne odpovedi pogodbe o zaposlitvi."

Pri tem pojasnjujejo še, da so delavki že dne 28. 2. 2020 začeli vročati pisno seznanitev pred redno odpovedjo pogodbe o zaposlitvi iz krivdnega razloga, ki pa da se ji izogiba.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 58
  • vegesria 07:41 07.marec 2020.

    www.MooXi.net - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks

  • inratjae 02:19 07.marec 2020.

    www.MooXi.net - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks

  • haysusi 21:32 06.marec 2020.

    www.MooXi.net - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks