Zato je NIJZ lahko pošiljal SMS

Foto: Screenshot
Foto: Screenshot
Kako je NIJZ prišel do vaše telefonske številke?
Oglej si celoten članek

Številni uporabniki mobilnih telefonov so včeraj prejeli SMS sporočilo Nacionalnega inštituta za varnost zdravja (NUJZ), v katerem jih vabi k prenosu aplikacije #Ostani zdrav. "NIJZ je k sodelovanju povabil vse slovenske mobilne operaterje, ki so svojim uporabnikom delili kratko sporočilo. NIJZ pri tem ni imel dostopa do telefonskih številk državljanov. Prenos in uporaba aplikacije sta popolnoma prostovoljni," na svoji spletni strani pojasnjuje NIJZ. 

A1: Za to zdaj obstaja pravna podlaga

Inštitut je sporočila preko slovenskih mobilnih operaterjev pošiljal že večkrat, prvič v spomladanskem času času razglasitve epidemije, vendar se pošiljanju sporočil SMS niso pridružili vsi operaterji. "Doslej sporočila SMS, s katerim NIJZ obvešča o obstoju in pomenu aplikacije #OstaniZdrav, našim uporabnikom nismo poslali, saj za pošiljanje tako po našem mnenju kot po mnenju AKOS-a in Urada Informacijskega pooblaščenca ni bilo ustrezne pravne podlage," pojasnjujejo pri A1, kjer so sporočila NIJZ prvič pošiljali včeraj. "Z razglasitvijo epidemije pa se je pravna podlaga vzpostavila, in sicer v okviru 83. člena Zakona o elektronskih komunikacijah (ZEKom-1), prav tako je neposredna pravna podlaga predvidena v okviru 47. člena PKP-5. Zato smo sporočilo SMS včeraj v imenu Nacionalnega inštituta za javno zdravje poslali našim uporabnikom."

Vsebino informacije določi vlada

Drugi odstavek 47. člena Zakona o začasnih ukrepih za omilitev in odpravo posledic COVID-19 pravi:  "Za namen obveščanja javnosti morajo izvajalci storitev, kot so opredeljeni z zakonom, ki ureja elektronske komunikacije, na zahtevo Vlade, če je to potrebno zaradi varovanja javnega zdravja, brezplačno širiti informacije o ukrepih za varovanje zdravja svojim končnim uporabnikom prek sredstev, ki jih po navadi sami uporabljajo za komuniciranje s končnimi uporabniki. Vsebino informacij določi Vlada s sklepom." 

Slovenija Sprememba, povezana z aplikacijo #OstaniZdrav

 

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 5

  • 19:22 20. Oktober 2020.

    O zakonitosti pošiljanja SMS sporočil za promocijo aplikacije #OstaniZdrav s strani operaterjev odloča AKOS si lahko preberete na strani IP …

  • 18:29 20. Oktober 2020.

    Moja telefonska številka je osebna in operaterju plačujem redno mastno naročnino in kaor izgleda je A1 izrabil moje zaupanje do …

  • 14:19 20. Oktober 2020.

    Ko mi bo ta bebava vlada plačala telefon in telefonsko številko, mi bo lahko težila. Imam tajno številko. KAKO SI …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.