Slovenija
10012 ogledov

Zato je NIJZ lahko pošiljal SMS

Screenshot
Kako je NIJZ prišel do vaše telefonske številke?

Številni uporabniki mobilnih telefonov so včeraj prejeli SMS sporočilo Nacionalnega inštituta za varnost zdravja (NUJZ), v katerem jih vabi k prenosu aplikacije #Ostani zdrav. "NIJZ je k sodelovanju povabil vse slovenske mobilne operaterje, ki so svojim uporabnikom delili kratko sporočilo. NIJZ pri tem ni imel dostopa do telefonskih številk državljanov. Prenos in uporaba aplikacije sta popolnoma prostovoljni," na svoji spletni strani pojasnjuje NIJZ. 

A1: Za to zdaj obstaja pravna podlaga

Inštitut je sporočila preko slovenskih mobilnih operaterjev pošiljal že večkrat, prvič v spomladanskem času času razglasitve epidemije, vendar se pošiljanju sporočil SMS niso pridružili vsi operaterji. "Doslej sporočila SMS, s katerim NIJZ obvešča o obstoju in pomenu aplikacije #OstaniZdrav, našim uporabnikom nismo poslali, saj za pošiljanje tako po našem mnenju kot po mnenju AKOS-a in Urada Informacijskega pooblaščenca ni bilo ustrezne pravne podlage," pojasnjujejo pri A1, kjer so sporočila NIJZ prvič pošiljali včeraj. "Z razglasitvijo epidemije pa se je pravna podlaga vzpostavila, in sicer v okviru 83. člena Zakona o elektronskih komunikacijah (ZEKom-1), prav tako je neposredna pravna podlaga predvidena v okviru 47. člena PKP-5. Zato smo sporočilo SMS včeraj v imenu Nacionalnega inštituta za javno zdravje poslali našim uporabnikom."

Vsebino informacije določi vlada

Drugi odstavek 47. člena Zakona o začasnih ukrepih za omilitev in odpravo posledic COVID-19 pravi:  "Za namen obveščanja javnosti morajo izvajalci storitev, kot so opredeljeni z zakonom, ki ureja elektronske komunikacije, na zahtevo Vlade, če je to potrebno zaradi varovanja javnega zdravja, brezplačno širiti informacije o ukrepih za varovanje zdravja svojim končnim uporabnikom prek sredstev, ki jih po navadi sami uporabljajo za komuniciranje s končnimi uporabniki. Vsebino informacij določi Vlada s sklepom." 

aplikacija ostani zdrav Slovenija Sprememba, povezana z aplikacijo #OstaniZdrav

 

 

Komentarjev 5
  • Avatar DagobahCitizen
    DagobahCitizen 19:22 20.oktober 2020.

    O zakonitosti pošiljanja SMS sporočil za promocijo aplikacije #OstaniZdrav s strani operaterjev odloča AKOS si lahko preberete na strani IP v Arhivu dne 11.09.2020 - O zakonitosti pošiljanja SMS ... Ugotovili boste, da navedbe operaterjev ne pijejo vode.

  • sam1 18:29 20.oktober 2020.

    Moja telefonska številka je osebna in operaterju plačujem redno mastno naročnino in kaor izgleda je A1 izrabil moje zaupanje do korektnega odnosa do naročnika in plačnika storitev in mi bodo to morali na zahtevo mojega odvetnika tudi pojasniti-tisto sledilno aplikacijo ...prikaži več hlapcev vladajočega režima pa naj si vtaknejo v ta prvo luknjo ,ki jim je pri roki,ampak v svojo....

  • Avatar ovca
    ovca 14:19 20.oktober 2020.

    Ko mi bo ta bebava vlada plačala telefon in telefonsko številko, mi bo lahko težila. Imam tajno številko. KAKO SI DRZNETE DELATI REKLAMO MATER VAM????? Mojo številko lahko uporabljajo samo tisti, katerim DAM številko. VSE OSTALO JE NADLEGOVANJE!!! In beb*ci, ...prikaži več zanima me, če to sranje pošiljate okoli, ker ni dovolj provizij padlo (vladnim idi*otom namreč)? Glede na to, da si nabijte to reklamo še na čelo, mi ne se*rjite več! NE BOM SI TEGA NALOŽILA IN PIKA!