Slovenija
857 ogledov

Sprememba, povezana z aplikacijo #OstaniZdrav

aplikacija ostani zdrav Tamino Petelinšek/STA
Zaradi znatnega porasta števila okuženih z virusom SARS-CoV-2 so se odločili za spremembo, ki bo omogočila bolj učinkovito uporabo aplikacije.

Z ministrstva za javno upravo so sporočili, da se bo zaradi epidemiološke situacije veljavnost TAN kod podaljšala na tri ure. Koda, ki jo uporabnik prejme s strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) oziroma epidemiologa pri izvedbi epidemiološke ankete, je doslej bila veljavna le eno uro. V tej uri jo je moral uporabnik vnesti v aplikacijo, saj po preteku tega časa koda ni bila več veljavna. 

Zdaj se rok za vnos kode v aplikacijo podaljšuje na tri ure. "Gre za enega od ključnih korakov, s katerim lahko prav vsak uporabnik, ki ima naloženo aplikacijo #OstaniZdrav, učinkovito prepreči nenadzorovano širjenje okužbe. Zato apeliramo na uporabnike, da kodo čim prej po prejemu vnesejo v aplikacijo," so zapisali na ministrstvu. 

Uporabniki se prostovoljno odločijo, ali bodo kodo vnesli v aplikacijo #OstaniZdrav ali ne. Z vnosom kode v aplikacijo bodo opozorili vse tiste posameznike (imetnike aplikacije), ki so bili v preteklih 14 dneh z njimi v tveganem stiku, da so v prihodnje bolj pozorni na svoje zdravje in ravnajo odgovorno. 

TAN koda je 10-mestno število, ki ga uporabnik pridobi le v primeru, da je pri njemu potrjena okužba s SARS-CoV-2.

Do 15. oktobra si je aplikacijo za Android telefone preneslo 128.953 uporabnikov, do 14. oktobra pa še 11.580 uporabnikov telefonov z inoformacijskim sistemom iOS. V zadnjih treh dneh, od 13. do 15. oktobra, je bilo skupno izdanih 189 TAN kod. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.